HerNews.gr
Αφιερώματα

Αφιερώματα: Οι πιο καινοτόμοι Έλληνες σε όλη την Ιστορία

Η επιλογή των πιο καινοτόμων Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι τη νεωτερικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τον Πλάτωνα μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με ανθρώπους που σκέφτονταν και ενεργούσαν διαφορετικά από τους συγχρόνους τους.

Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκάλυψε τις κορυφαίες του επιλογές σε πρόσφατο podcast, εξηγώντας αναλυτικά γιατί επέλεξε τους παρακάτω ανθρώπους ως τους πιο καινοτόμους Έλληνες.

Πλάτωνας (428/427 ή 424/423 – 348/347 π.Χ.)

Ο Πλάτωνας ίδρυσε την πλατωνική σχολή σκέψης και την Ακαδημία, το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Δημοκρατία  (περίπου 375 π.Χ.), με τον δάσκαλο του Πλάτωνα, Σωκράτη, σε διάλογο με αρκετούς φίλους, είναι αναμφισβήτητα κεντρική στη σκέψη του Πλάτωνα.

Αριστοτέλης (384–322 π.Χ.)

Διδασκόμενη από τον Πλάτωνα, η φιλοσοφία του έχει ασκήσει μοναδική επιρροή σε σχεδόν κάθε μορφή γνώσης στη Δύση και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σύγχρονης φιλοσοφικής συζήτησης. Ο Αριστοτέλης παρείχε μια σύνθετη σύνθεση των διαφόρων φιλοσοφιών που υπήρχαν πριν από την εποχή του. Πάνω απ’ όλα από τις διδασκαλίες του η Δύση κληρονόμησε το πνευματικό της λεξικό, καθώς και προβλήματα και μεθόδους έρευνας. Ως αποτέλεσμα, η φιλοσοφία του έχει ασκήσει μοναδική επιρροή σε σχεδόν κάθε μορφή γνώσης στη Δύση και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σύγχρονης φιλοσοφικής συζήτησης.

Θουκυδίδης (περ. 460 – περ. 400 π.Χ.)

Ο Θουκυδίδης έχει ονομαστεί ο πατέρας της «επιστημονικής ιστορίας» από εκείνους που αποδέχονται τους ισχυρισμούς του ότι εφάρμοσε αυστηρά πρότυπα αμεροληψίας, συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και ανάλυσης αιτίου και αποτελέσματος χωρίς αναφορά στην παρέμβαση των θεών, όπως περιγράφεται στην εισαγωγή του. Ονομάστηκε επίσης ο πατέρας της σχολής του πολιτικού ρεαλισμού, η οποία θεωρεί την πολιτική συμπεριφορά των ατόμων και τα επακόλουθα αποτελέσματα των σχέσεων μεταξύ των κρατών ως τελικά μεσολαβούμενες και κατασκευασμένες από φόβο και προσωπικό συμφέρον.

Μέγας Αλέξανδρος (20/21 Ιουλίου 356 π.Χ. – 10/11 Ιουνίου 323 π.Χ.)

Ο «Βασίλειος της Μακεδονίας», ο «Ηγεμόνας του Ελληνικού Συνδέσμου», ο «Σαχάνσας» της Περσίας, ο «Φαραώ» της Αιγύπτου και ο «Κύριος της Ασίας» -περισσότερο γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος- ήταν ένας από τους πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Αλέξανδρος, διδασκόμενος από τον Αριστοτέλη, πέρασε τα περισσότερα από τα χρόνια της διακυβέρνησής του διεξάγοντας μια μακρά στρατιωτική εκστρατεία σε όλη τη Δυτική Ασία και την Αίγυπτο. Μέχρι την ηλικία των τριάντα, είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία , που εκτείνεται από την Ελλάδα έως τη βορειοδυτική Ινδία. Ήταν αήττητος στη μάχη και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς διοικητές της ιστορίας.

Ιωάννης Καποδίστριας (11 Φεβρουαρίου 1776 – 9 Οκτωβρίου 1831)

Ο Καποδίστριας ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους πολιτικούς και διπλωμάτες της Ευρώπης. Μετά από μια μακρά και διακεκριμένη σταδιοδρομία στην ευρωπαϊκή πολιτική και διπλωματία, εξελέγη πρώτος αρχηγός κράτους της ανεξάρτητης Ελλάδας (1827–31). Θεωρείται ο ιδρυτής του νεοελληνικού κράτους  και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής ανεξαρτησίας .

Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο το 1831. Η δολοφονία του έκλεψε από τη χώρα από την ευκαιρία να γίνει νωρίτερα ένα σύγχρονο κράτος.

Ελευθέριος Βενιζέλος (23 Αυγούστου 1864 – 18 Μαρτίου 1936)

Ο Βενιζέλος ήταν ο Έλληνας πολιτικός υπό την ηγεσία του οποίου η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε μέγεθος . Ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, σε οκτώ θητείες μεταξύ 1910 και 1933. Ο Βενιζέλος είχε τόσο βαθιά επιρροή στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας που του αποδίδεται ο τίτλος «Ο Δημιουργός της Σύγχρονης Ελλάδας». Είναι ακόμη ευρέως γνωστός ως «Εθνάρχης» (αρχηγός του έθνους).

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Μαρία Κάλλας: Σαν σήμερα γεννήθηκε η απόλυτη ντίβα της όπερας

HerNews ka

Madrugada: Η ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος

Her News

Ρόμπερτ Πάουελ: Όσα δεν ξέρεις για τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

Her News