HerNews.gr
Health

Μαύρη σοκολάτα: Γιατί να την προτιμήσεις και πώς ωφελεί τον οργανισμό

Αν έχεις προσπαθήσει έστω μία φορά στη ζωή σου να ελέγξεις το βάρος σου, τότε σίγουρα έχεις στραφεί στη μαύρη σοκολάτα, αναζητώντας κάτι γλυκό.

Ξέρεις ήδη πως η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα γάλακτος, την λευκή και όλες αυτές που κυκλοφορούν  στο εμπόριο. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρεις είναι πως η μαύρη σοκολάτα (ή bitter) έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό σου.

Πάμε να τα δούμε:

Θρεπτική αξία

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται από πολλούς superfood και όχι άδικα, αφού τα 100 γραμμάρια με 70–85% κακάο περιέχουν:

  • Άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο
  • Υδατάνθρακες: 61g
  • Βιταμίνη A: 50 IU
  • Ασβέστιο: 56 mg
  • Φυτικές ίνες: 7g
  • Σάκχαρα: 48g
  • Μαγνήσιο: 146 mg
  • Σίδηρος: 8 mg
  • Βιταμίνη B12: 0,2 mg

Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Έρευνες έχουν συνδέσει τις φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα με βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου, τη λειτουργία των νεύρων και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτές οι φλαβανόλες σχετίζονται επίσης με αυξημένη ανάπτυξη και δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη, ειδικά στον ιππόκαμπο. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να μπορέσουμε να πούμε αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους.

Απώλεια βάρους 

Σύμφωνα με έρευνες η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιορίσει την όρεξη και κατά συνέπεια να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά. Σημαντικό μυστικό είναι να καταναλώσεις μικρή ποσότητα πριν ή μετά το γεύμα. Άλλες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια της πέψης, η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.

Όσο περισσότερα «καλά» μικρόβια υπάρχουν τόσο καλύτερα απορροφά ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.

Βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να βοηθήσει στη λειτουργία του. Η κατανάλωση 50 περίπου γραμμαρίων με 70% κακάο έχει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, τη γνώση. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου, υπεύθυνες για τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

Ανεβάζει τη διάθεση

Οι φλαβονόλες στη μαύρη σοκολάτα διεγείρουν, επίσης, την απελευθέρωση ενδορφινών και βοηθούν στη ψυχική ευεξία. Οι ενώσεις του κακάο εμπλέκονται επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση.

Προστατεύει την επιδερμίδα

Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν προστατεύουν το δέρμα, ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας , καθώς και να έχει θετική επίδραση στην ελαστικότητα του. Ωστόσο, αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένα και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτούν.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να προλάβετε το κρυολόγημα: Υγιεινές συνήθειες για την πρόληψη

HerNews ka

Διατροφή: Το τρόφιμο που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Her News

Καφές: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία

Her News