HerNews.gr
Beauty

Εφηβική ακμή: Με αυτούς τους τρόπoυς θα την αντιμετωπίσεις

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή, η οποία ταλαιπωρεί ψυχικά και αισθητικά την πλειονότητά τους. Τα σπυράκια εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη, το στήθος και τους ώμους.

Αυτό συμβαίνει όταν μια λιπαρή ουσία, που ονομάζεται σμήγμα, φράζει τους πόρους. Η ακμή βέβαια, δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, αν και η βαριάς μορφής ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές. Παρόλα αυτά είναι ένα βασικό πρόβλημα που βασανίζει τους εφήβους, καθώς μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους. Παρακάτω δίνονται πληροφορίες για την αντιμετώπισή της άμεσα και αποτελεσματικά!

Τί είναι η ακμή;

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ως ένα από τα ακόλουθα:

1. Λευκά στίγματα: Λευκές κουκκίδες που είναι πόροι καλυμμένοι από λιπαρό δέρμα.

2. Μαύρα στίγματα: Μαύρα εξογκώματα που είναι πόροι στους οποίους το υλικό ωθείται προς τα έξω. Το μαύρο χρώμα μπορεί να προέρχεται από βακτήρια, νεκρά κύτταρα του δέρματος και ύλη που αντιδρά με το οξυγόνο.

3. Βλατίδες, φλύκταινες ή οζίδια: Πιο σοβαρές βλάβες στις οποίες εμφανίζονται κοκκινίλες και εξογκώματα λόγω φλεγμονής ή μόλυνσης του ιστού και συχνά είναι επώδυνες και σκληρές.

4. Κύστες: Βαθιά, γεμάτα πύον σπυράκια

Η ακριβής αιτία της ακμής δεν είναι γνωστή, αλλά οι ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Τα ανδρογόνα λοιπόν, αυξάνονται τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια κατά την εφηβεία. Τα ανδρογόνα κάνουν τους αδένες της λιπαρότητας του δέρματος να μεγαλώνουν και να παράγουν περισσότερο σμήγμα.

Είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την έναρξη ή τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών. Το DNA μπορεί επίσης να είναι ένα βασικό αίτιο.

Εάν οι γονείς μας είχαν ακμή, μπορεί να έχουμε κληρονομήσει αυτήν την τάση και εμείς οι ίδιοι. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα, τα ανδρογόνα που λαμβάνονται ως φάρμακο, τα φάρμακα για την επιληψία, το λίθιο και η πρεδνιζόνη) μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Ακόμα τα καλλυντικά που έχουν λιπαρή σύσταση μπορεί επίσης να φράξουν τους πόρους μας. Τα προϊόντα με βάση το νερό είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ακμή από το μακιγιάζ με βάση το λάδι.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή περιλαμβάνουν:

1. Τριβή που προκαλείται από το τρίψιμο του δέρματος, κυρίως το σκληρό τρίψιμο

2. Πίεση του προσώπου

3. Πίεση από κράνη ποδηλάτου, σακίδια πλάτης ή σφιχτά κολάρα

4. Μεταβολή των επιπέδων ορμονών σε έφηβα κορίτσια και ενήλικες γυναίκες δύο έως επτά ημέρες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως

5. Έντονο άγχος

6. Ανθυγιεινός τρόπος ζωής και κυρίως κακές συνήθειες στο φαγητό (π.χ πολλά γλυκά)

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό ιατρό στα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα Dibeauty ώστε να μας βοηθήσει με την αντιμετώπιση του προβλήματός μας. Αυτός, θα μας προτείνει ποικίλους τρόπους για να απαλλαγούμε από την ακμή, ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις. Εμείς όμως, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα στο σπίτι. Αυτά είναι τα εξής:

1. Καθαριστικό

Επιλέγουμε ένα καθαριστικό προσώπου που περιέχει συστατικά, όπως γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ που δεν αφαιρούν τα φυσικά έλαια του δέρματός μας. Πρέπει να αποφύγουμε τα τόνερ με οινόπνευμα και να χρησιμοποιήσουμε αντ’ αυτού μικκυλιακό νερό. Είναι αναγκαίο να μείνουμε μακριά από προϊόντα που περιέχουν έλαια.

2. Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο διατίθεται σε πολλές μορφές, σε τζελ ή κρέμα, μπορεί να αποφράξει τους πόρους, να θεραπεύσει την υπάρχουσα ακμή και να αποτρέψει τα ξεσπάσματα. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητας και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

3. Βιταμίνες

Tα επίπεδα ψευδαργύρου, βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, στο αίμα σε άτομα που έχoυν ακμή και σε άτομα που δεν έχουν είναι διαφορετικά. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα όλων αυτών των βιταμινών είναι σημαντικά χαμηλότερα σε άτομα με ακμή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την ακμή. Ωστόσο πριν πάρουμε ένα συμπλήρωμα βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ιατρό σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία.

4. Τοπικά αντιφλεγμονώδη

Προϊόντα όπως η υδροκορτιζόνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής που σχετίζονται με την ακμή, αλλά δεν μειώνουν την ίδια την πάθηση.

5. Ενυδατική κρέμα με SPF

Η καθημερινή χρήση SPF προσώπου είναι σημαντική, καθώς το δέρμα με τάση ακμής είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Οι θεραπείες περιποίησης δέρματος μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Τα ηλιακά εγκαύματα οδηγούν τόσο σε ρυτίδες όσο και σε πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος. Μερικά από τα νεότερα αντηλιακά είναι προϊόντα χωρίς λάδια, καθιστώντας τα ως μία τέλεια επιλογή για δέρμα με τάση ακμής.

6. Αντιβιοτικά χάπια

Συνήθως τα φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι τετρακυκλίνες, όπως η δοξυκυκλίνη, ή μακρολίδες, όπως και η αζιθρομυκίνη.

7. Αντισύλληψη

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής.

8. Peeling προσώπου

Οι διαδικασίες στο ιατρείο, όπως το χημικό πίλινγκ (peeling προσώπου) και τα λέιζερ, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ουλές ακμής. Το peeling προσώπου είναι μία θεραπεία στην οποία χρησιμοποιείται ένα διάλυμα οξέος με σκοπό την αφαίρεση των κατεστραμμένων εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος.

Είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, το peeling προσώπου ενδείκνυται για τη βελτίωση των ουλών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί είτε εξαιτίας κάποιου τραύματος, είτε λόγω ακμής ή ακόμα και χειρουργικές ουλές.

Ειδικά στις ουλές ακμής η παρούσα θεραπεία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές θεραπείες βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα του προσώπου. Επίσης, συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των δομικών στοιχείων και στην αύξηση του κυτταρικού όγκου. Έτσι αποκαλύπτεται μία νέα, λαμπερή και υγιής επιδερμίδα.

9. Άλλες συμβουλές για τη θεραπεία της ακμής περιλαμβάνουν

Υγιεινές συνήθειες! Εκτός από τη μείωση του άγχους, τον καλό βραδινό ύπνο, την τακτική άσκηση και την αντικατάσταση επεξεργασμένων τροφών και των fast food με φρέσκα, υγιεινά γεύματα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ακμής και της γενικής μας υγείας.

Στα Κέντρα Αντιγήρανσης & Ιατρικής Αισθητικής Dibeauty θα βρεις τις ιδανικές λύσεις για το πρόσωπο και το σώμα σου!

Σαρκώδη και Ζουμερά Χείλη: Έτσι θα τα αποκτήσεις

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Frosted Nail Trend: Τα “παγωμένα” νύχια είναι η νέα τάση στο μανικιούρ

HerNews ka

Selena Gomez: Με τρίτο manicure trend στα νύχια της

HerNewskl

Ραγάδες: Μάθε πως θα απαλλαγείς μια για πάντα

Her News