HerNews.gr
Καριέρα

Γιατί το να βρείτε έναν μέντορα μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα;

Το να βρείτε έναν μέντορα μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα! Η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από το στάδιο της καριέρας σας. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε εγκλωβισμένοι και να «κολλήσετε» στην επαγγελματική σας πορεία. Η καθοδήγηση (mentorship) είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και να μάθετε ανεκτίμητα μαθήματα από κάποιον με χρόνια ή δεκαετίες πρακτικής γνώσης στον τομέα σας.

Τι είναι και τι κάνει ένας μέντορας;

Ο μέντορας είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας, κάποιος που κάποτε ήταν στη θέση σας και βρήκε το δρόμο προς την επιτυχία. Αφιερώνει χρόνο για να συναντηθεί μαζί σας και να μοιραστεί τα «μυστικά» του.

Και με τον καιρό, σας επευφημεί και σας συμβουλές. Είναι ένα άτομο, διαφορετικά από το αφεντικό σας, το οποίο μπορεί να σας προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια και να υποστηρίξει τους γενικούς σας στόχους.

Η κατανόηση της φύσης μιας σχέσης μέντορα-καθοδηγούμενου είναι ζωτικής σημασίας. Είναι μια συνεχής συνομιλία διαλόγου και είναι μια σχέση που ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε πλήρως τη ζωή σας.

Σε τι θα σας ωφελήσει το mentoring;

Σε όποια φάση και να βρίσκεστε στη σταδιοδρομία σας, είτε πρόσφατος πτυχιούχος, είτε ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορείτε να επωφεληθείτε με πολλούς τρόπους από έναν μέντορα.

Η μάθηση από κάποιον πιο έμπειρο είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία, είτε μόλις ξεκινήσατε την πρώτη σας δουλειά είτε έχετε διανύσει μερικά «μέτρα» στο επαγγελματικό σας μονοπάτι.

Καθώς διολισθαίνουμε στην καθημερινή ρουτίνα της επαγγελματικής ζωής, είναι εύκολο να χαθούμε στη στιγμή. Ένας μέντορας μπορεί να επαναφέρει την προοπτική μας, ώστε να μπορούμε να δούμε την καριέρα και την ανάπτυξή μας από μια νέα πλεονεκτική θέση.

Ένας μέντορας αποτελεί φάρο σε κρίσιμα σημεία κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση της σταδιοδρομίας σας, που πιθανόν να μη λάβετε από άλλες πηγές, καθώς και να σας βοηθήσει να δικτυωθείτε σε έναν κλάδο. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποφύγετε παγίδες, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά σας.

Η εύρεση ενός μέντορα σημαίνει να μάθετε να παρακολουθείτε σωστά, να προσθέτετε αξία στη ζωή και την καριέρα σας και να είστε προνοητικοί στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας σας.

Αυτά τα μαθήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιονδήποτε εργαζόμενο σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας του, αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για νέους επαγγελματίες σε έναν κλάδο ή που δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να προοδεύσουν.

Η σωστή σχέση καθοδήγησης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για επαγγελματική επιτυχία και να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, προαγωγή, ακόμη και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Για να είναι αποτελεσματικός ο μέντορας πρέπει πάντοτε να έχει κατά νου τα συμφέροντα του καθοδηγούμενου και να προσαρμόζει το στυλ καθοδήγησής του για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πως θα βρείτε τον κατάλληλο μέντορα

 Το να προσεγγίσετε ένα πιθανό μέντορα μοιάζει περίπου με τον τρόπο που γνωρίζετε και αποκτάτε έναν καινούριο φίλο – η σχέση σας θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Μην πιέζετε πράγματα. μείνετε χαλαροί. Τα μαθήματα και οι συμβουλές θα έρθουν με τον καιρό.

– Προσδιορίστε τι θέλετε να πετύχετε στην καριέρα σας.

Το πρώτο βήμα για να βρείτε έναν μέντορα είναι να καθορίσετε τι θέλετε σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε ολόκληρη την επαγγελματική σας πορεία, γιατί μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες και απροσδόκητες κατευθύνσεις. Αντίθετα, ορίστε τι θέλετε βραχυπρόθεσμα για να σας δώσει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός.

– Βρείτε ποιος έχει πετύχει στη δουλειά των ονείρων σας.

Στο πιο βασικό επίπεδο, ο μέντοράς σας θα πρέπει να έχει περισσότερη εμπειρία από εσάς και ιστορικό επιτυχίας. Ένας σπουδαίος μέντορας είναι κάποιος του οποίου οι ιδιότητες συνθέτουν μια πολύ καλύτερη εκδοχή αυτού που οραματίζεστε να γίνετε.
Σκεφτείτε την επαγγελματική σας πορεία και περιορίστε την, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε ποιος θεωρείται αυθεντία στον τομέα σας και γιατί τον θαυμάζετε. Οι επιτυχημένες σχέσεις καθοδήγησης συμβαίνουν όταν ο μέντορας και ο καθοδηγούμενος ταιριάζουν σωστά. Απευθυνθείτε σε κάποιον με τον οποίο πιστεύετε ότι αισθάνεστε άνετα και μπορεί να παρέχει εξαιρετικές συμβουλές.

– Εξετάστε τον επαγγελματικό σας κύκλο.

Τα άτομα του επαγγελματικού σας κύκλου μπορεί να περιλαμβάνουν πρώην αφεντικά, πρώην καθηγητές ή δασκάλους, συναδέλφους σε άλλο τμήμα, άτομα που γνωρίσατε σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και οικογενειακούς φίλους.
Αναζητήστε άτομα που κατανοούν τον ρόλο και τον κλάδο σας, που θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν για πράγματα όπως νέα έργα, πιστοποιήσεις και εκπαίδευση που ίσως χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

– Παρόμοιες αξίες με τις δικές σας:

Ένας μέντορας από τον ίδιο επαγγελματικό τομέα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις προκλήσεις και τις ανησυχίες σας, αν και για να είναι γόνιμες οι σχέσεις καθοδήγησης δεν χρειάζεται απαραίτητα να προέρχεστε από τον ίδιο κλάδο. Βεβαιωθείτε ότι ο μέντορας μοιράζεται ένα παρόμοιο σύστημα αρχών και αξιών. Μόνο τότε μπορείτε να ευθυγραμμιστείτε με τον σωστό τρόπο.

– Ποιότητα χαρακτήρα:

Αναζητήστε έναν μέντορα με ισχυρό χαρακτήρα και στοιχεία που αξίζει να μιμηθείτε. Ψάξτε για μέντορες που είναι αυθεντικοί, με ενσυναίσθηση, δημιουργικοί και ειλικρινείς. Χρειάζεστε κάποιον που νοιάζεται και επενδύει στην επαγγελματική σας ανάπτυξη, αλλά και κάποιον που θα σας πει την αλήθεια. Μερικές φορές χρειάζεσαι εποικοδομητική κριτική, ενώ άλλες φορές χρειάζεσαι ενθάρρυνση ή ένα χτύπημα στην πλάτη. Ένας καλά επιλεγμένος μέντορας μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά.

Συμπέρασμα

 Ανεξάρτητα από το που βρίσκεστε στην καριέρα σας, καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μέντορα για να τους βοηθήσει. Εστιάζοντας στον ρόλο και την καριέρα σας, μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας για να συνδεθείτε με πιο έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν το ταλέντο σας και θα σας δώσουν την ευκαιρία να ανελιχθείτε επαγγελματικά και προσωπικά.

Πηγή: Ergasia.gr

Ένας καθηγητής του MIT εξηγεί: Τα 3 πράγματα που κρίνουν το αν θα φτάσεις στην επιτυχία

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

6 tips για να διαχειριστείτε το χρόνο και τις υποχρεώσεις σας σωστα

Her News

Το ήξερες; Όσο πιο τεμπέλα είσαι, τόσο μεγαλύτερη η ευφυΐα σου!

Her News

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να επιλέξει το επάγγελμα που του ταιριάζει

HerNews ka