HerNews.gr
Ταξίδια

Ταξιδέυοντας στη μαγευτική ορεινή Δωρίδα – Ένας υπέροχος προορισμός για τα Χριστούγεννα

Πανέμορφα χωριουδάκια, πραγματικά διαμάντια κρεμασμένα στο περιδέραιο των Βαρδουσίων και της Γκιώνας θα συναντήσει κανείς ανηφορίζοντας και περιδιαβαίνοντας την μαγευτική ορεινή Δωρίδα.

Η Δωρίδα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν όμως μια επίσκεψη θα σας πείσει και θα σας κάνει να θέλετε να την επισκεφθείτε ξανά.

Για τους κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά η Δωρίδα απέχει μόλις 2 ώρες μέσω της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου και 2,5 ώρες μέσω Αράχωβας- Δελφών. Επίσης από την Πάτρα απέχει μόλις 1 ώρα. Ο χρόνος είναι πραγματικά πολύ μικρός σε σχέση με τα όσα θα απολαύσετε στον μαγευτικό αυτό προορισμό.

Στην περιοχή του Δήμου Δωρίδας μπορεί κανείς να εξερευνήσει την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ποικιλία χλωρίδας καθώς ευδοκιμούν είδη φρυγανικών και μεσογειακών οικοσυστημάτων, όπως σχοίνοι, αγριελιές, πουρνάρια, δρυς, κέδρα και ελάτη σε υψόμετρο 600-1800 μέτρων και στα αλπικά λιβάδια αγριολούλουδα και αγρωστώδη.

Επίσης η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια και περιλαμβάνει και σπάνια είδη θηλαστικών και πτηνών.

Οι πετρόχτιστοι νερόμυλοι

Στην παραλία της Σεργούλας που παλαιότερα έφερε το όνομα «Μύλοι» χάρη στους νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή, μπορείτε να περιηγηθείτε στο διατηρητέο συγκρότημα από πετρόχτιστους μύλους.

Και για όσους θέλουν να μείνουν μερικές μέρες για να απολαύσουν όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορούν, στο ανατολικό άκρο της Δωρίδας βρίσκεται ο οικισμός της παραλίας Τολοφώνος σε συνέχεια με την Ερατεινή και δημιουργούν έναν τόπο ιδανικό για οικογενειακές διακοπές και τόπο εξόρμησης για την ορεινή Δωρίδα.

 Μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μονοκατοικίες προς ενοικίαση αποδεικνύουν την προτίμηση των επισκεπτών που επισκέπτονται συνέχεια την Δωρίδα για τις διακοπές τους.

Γκιώνα και Βαρδούσια

Στην ορεινή Δωρίδα θα συναντήσουμε δύο από τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια που κουβαλούν στις ράχες τους πάνω από 30 πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της περιοχής με τη δική τους ιστορία το καθένα.

Το πέμπτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα, η Γκιώνα που έχει την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά αναρρίχησης των Βαλκανίων βρίσκεται κοντά στο χωριό Συκιά της Δωρίδας.

Μπορεί η διαδρομή να είναι αρκετά δύσβατη όμως είναι γεμάτη με έλατα, κέδρους και σφενδάμους και η χλωρίδα και η πανίδα της Γκιώνας περιλαμβάνει σημαντικά και σπάνια είδη που την καθιστούν το σημαντικότερο ορεινό οικοσύστημα της Στερεάς Ελλάδας.

Εκεί αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αγριοκάτσικα ενώ ψηλά στον ουρανό πετούν οι αετοί.

Τέλος στην Γκιώνα υπάρχει ένα ορειβατικό καταφύγιο.

Ένας ακόμη ενδιαφέρον και άκρως ιστορικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, είναι το Λιδωρίκι. Ένα ριζοχώρι στους πρόποδες της Γκιώνας που απαρτίζεται από 1.500 κατοίκους το οποίο στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής το 1944 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

Πλέον όμως είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Στην πλατεία «Βαθεία» μπορείς να ταξιδέψεις σε άλλες εποχές ακούγοντας τα κουδούνια από τα πρόβατα που δεσπόζουν στην περιοχή και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τυροκομικά προϊόντα που φτιάχνονται με μεράκι και αγνά υλικά της περιοχής.

Στην Αρτοτίνα, το ηρωικό καπετανοχώρι

Ανηφορίζοντας προς την ορεινή Δωρίδα θα περάσουμε από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, από τις μεγαλύτερες τεχνητές στην Ευρώπη, από το νερό της οποίας υδρεύεται η Πρωτεύουσα των 5.000.000 κατοίκων για δεκαετίες τώρα. Η ομορφιά της απαράμιλλη και συχνά στα νερά της θα δούμε να καθρεφτίζονται οι βουνοκορφές των Βαρδουσίων και της Γκιώνας.

Θα συναντήσουμε το πανέμορφο Κροκύλειο γενέτειρα του στρατηγούτης Επανάστασης του 1821 Γιάννη Μακρυγιάννη. Πιο δίπλα η Πενταγιού, το χωριό της χιλιοτραγουδισμένης Μαρίας Πενταγιώτισσας πνιγμένη κι αυτή όπως και όλα τα χωριά της περιοχήςμέσα στο πράσινο των δένδρων.

Επίσκεψη στην Ατορτίνα ένα ηρωικό καπετανοχώρι

Το χωρίο Ατορτίνα το ηρωικό καπετανοχώρι, αφού εδώ είχαν την καταγωγή τους καταγωγή σημαντικοί ήρωες του 1821, θρέμμα καταγωγή οι πιο σημαντικοί ήρωες του 1821 Αθανάσιος Διάκος, Δήμος Σκαλτσάς, Ανδρίτσος Σαφάκας, Γιάννης Σαφάκας και ένα σωρό άλλα παλικάρια που θυσίασαν μέχρι και την ζωή τους για τον αγώνα της ελευθερίας.

Η Ατορτίνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 – 1350μ στην αγκαλιά του “Κόρακα”, στα πλευρά της Πυραμίδας (2350μ) σε μια περιοχή με κρημνώδεις χαραδρώσεις, με ορμητικούς χείμαρρους και ποτάμια όπως: η Σαΐτα, ο Βαρδουσιώτης, οι καρυοποταμοπηγές του Εύηνου-Φίδαρη.

Εάν βρεθείτε εκεί δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχοντικό του Σάφακα και το μοναστήρι του Ιωάννου Προδρόμου στο οποίο ήταν καλόγερος ο Αθανάσιος Διάκος.

Το 1975 το αρχοντικό έγινε δωρεά  από τους κληρονόμους του οπλαρχηγού στην κοινότητα και φιλοξενεί το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο του χωριού με εκθέματα.

Εκεί μπορεί κάποιος να μάθει  ακόμα περισσότερα για την Επανάσταση του 1821 μέσα από πληθώρα χειρογράφων και επιστολές, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από όπλα, στολές και αντικείμενα  εποχής.

Τα μοναστήρια της

Πανέμορφα στολίδια φαντάζουν, στα πιο απίθανα σημεία της ορεινής
Δωρίδας τα πολλά εκκλησάκια με το δικό τους χρώμα το καθένα. Όμως
κυριαρχούν εδώ τα θαυμάσια ιστορικά Μοναστήρια. Η Παναγία Βαρνάκοβα, το βυζαντινό μοναστήρι των Κομνηνών με καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του ΄21.

Η Ιερά Μονή Κουτσουρού στο δρόμο προς το Λιδωρίκι από την Ερατεινή με την απέραντη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Η Ι. Μονή Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα όπου βρίσκεται και το κελί που μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος.

Επίσης και το νεώτερο Μοναστήρι στο Τρίκορφο που ίδρυσε ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης πριν μερικές δεκαετίες, το γνωστό μοναστήρι των “Παπαροκάδων”, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο.

Το κεφαλοχώρι της Δωρίδας είναι το Ευπάλιο

Ένα χωριό με πλούσια ιστορία την οποία μπορείτε να δείτε στο λαογραφικό μουσείο του χωριού. Στο Ευπάλιο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να περάσετε καλά μαζί με την οικογένειά σας.

Θα περπατήσετε στον μεγάλο δρόμο που ενώνει τις 2 άκρες του και μετά θα καθίσετε στις περιποιημένες ταβέρνες της περιοχής που θα σας προσφέρουν τα καλύτερα τοπικά υλικά στο φαγητό σας.


Επίσης μία επίσκεψη στο πολύ όμορφο χωριό Τρίκορφο Δωρίδας ,το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 450μ , θα σας φέρει σε επαφή με την φύση.

Απαραίτητη στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας το οποίο βρίσκεται μέσα στα πεύκα και προσφέρει την καλύτερη θέα σε ολόκληρη την Δωρίδα. Εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας για πάντα.

Τέλος στην Δωρίδα θα βρείτε ανθρώπους που θα σας πουν μία καλημέρα και θα την εννοούν.

Βουτιές στη Δωρική Ριβιέρα! – Η ωραιότερη επιλογή για το καλοκαίρι

Καλή σας Διαμονή!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άνδρος: Αποθεώνεται από το Ιταλικό “Lonely Planet”

HerNews ka

Τα καλύτερα θέρετρα σε όλο τον κόσμο

Her News

Το Παρίσι κάνει μια ιστορική αλλαγή για τουρίστες και κατοίκους!

Her News