HerNews.gr
Σχέσεις

Πότε σβήνει ο έρωτας στη σχέση; Και τι ακολουθεί μόλις τελειώσει;

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που θα νιώσουμε στη ζωή μας. Ο ενθουσιασμός που μας κυριεύει στην αρχή μίας σχέσης, μας κάνει να πιστεύουμε πως ο έρωτας δεν θα τελειώσει ποτέ.

Πόσο όμως διαρκεί ο έρωτας και τι ακολουθεί μετά;

Μπορεί να σας αρέσει να σκέφτεστε ότι ο έρωτας είναι ζήτημα καρδιάς και ότι θα κρατήσει για πάντα, αλλά εδώ θα σας απογοητεύσουμε.

Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που παίζει μεγαλύτερο ρόλο: Τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε είναι παράγωγα πολλών συνδυασμών. Δεν είναι απλές και αυθόρμητες διαδικασίες. Σε αυτές ρόλο παίζουν οι ορμόνες, το νευρολογικό μας σύστημα, τα γονιδιακά μας στοιχεία, αλλά και οι πρότερες εμπειρίες μας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Harvard, Katherine Wu, οι ορμόνες και ο εγκέφαλός μας αλλάζουν στη διάρκεια των πρώτων σταδίων μιας σχέσης.

Η ερευνήτρια αναγνωρίζει τρία στάδια, τα οποία επηρεάζονται κατά πολύ από την κατάσταση των ορμονών μας. «Τα πρώτα στάδια σε μια σχέση είναι το πάθος, η έλξη και η σύνδεση, τα οποία μπορεί να μπλέκονται μεταξύ τους ή και το ένα να αντικαθιστά το άλλο. Κάθε ένα, όμως, ορίζεται από το δικό του σύμπλεγμα ορμονών. Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα οδηγούν το παθος. Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη την έλξη. Η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη τη σύνδεση», λέει η ειδικός.

Μία έρευνα Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια, έπειτα από έξι μήνες, τείνουν εξελίσσονται και να «απομακρύνονται» από το αρχικό ενθουσιώδες δέσιμό τους. Έτσι, υπολογίζεται πως γύρω στους έξι μήνες, ο έρωτας υποχωρεί.

«Τα πρώιμα στάδια μιας ρομαντικής σχέσης διακρίνονται για το έντονο στρες που τα διακατέχει. Ξεχωρίζουν από τα επόμενα που χαρακτηρίζονται για το αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας. Το πρώτο στάδιο, μάλιστα, το οποίο διαρκεί περίπου έξι μήνες, περιγράφεται ως το «στάδιο του έρωτα» και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της ρομαντικής αγάπης, όπως είναι το έντονο πάθος.

Το δεύτερο στάδιο (το οποίο έρχεται μετά τους πρώτους έξι μήνες) διαρκεί μέχρι και τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει την παθιασμένη αγάπη. Στη διάρκειά του η σχέση διατηρείται χάρη στην αφοσίωση και το πάθος.

Αυτό το στάδιο δίνει τη σειρά του στη συντροφική αγάπη (υποκατάστατο του πάθους) όπου η αφοσίωση και η τρυφερότητα φτάνουν στο πικ τους» αναφέρει η έρευνα.

Μην απογοητεύεστε!

Κι αν η απώλεια του πάθους και του ενθουσιασμού σας τρομάζει, αν φοβάστε πως ο έρωτας θα φύγει και θα διαλύσει τη σχέση σας, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Δεν ακολουθούν όλες οι σχέσεις τα ίδια μονοπάτια. Πολλά ζευγάρια περνούν αρκετό καιρό στην πρώτη και τη δεύτερη φάση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το πάθος και ο ενθουσιασμός μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζευγάρι καταφέρνει να “δεθεί” μέσα από κοινές εμπειρίες, κατανόηση και συνήθειες που εντείνουν το πάθος. Η μετάβαση στη συντροφική αγάπη γίνεται αργά και σταδιακά, ενώ οι δύο τύποι αγάπης έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Και ενώ ο έρωτας είναι η υπέροχος, η οικειότητα και η αγάπη που ακολουθούν, μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει τελειώσει

Her News

Όταν ο γάμος… υποφέρει: Προβλήματα και αντιμετώπιση στις συζυγικές σχέσεις

Her News

Ποια είναι τα πιο ελκυστικά σημεία σε έναν άνδρα

Her News