HerNews.gr
Fitness

Γιατί δεν χάνετε βάρος παρόλο που κάνετε δίαιτα;

Περιοριστικές δίαιτες, επιλογές που “πωλούνται” ως θαυματουργές, υπερβολικές ρουτίνες άσκησης. Εκτός από το ότι δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για την υγεία, μπορούν επίσης να γίνουν αντιπαραγωγικές όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι όσο και να προσπαθείτε, το βάρος σας δεν μειώνεται ή συνεχίζει να ανεβαίνει, μπορεί να υποφέρετε από μεταβολική ακαμψία ή αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «κολλημένος (ή σπασμένος) μεταβολισμός». Τα καλά νέα; Υπάρχει λύση.

Ο μεταβολισμός είναι σαν ένα άλλο όργανο του σώματός μας, ένα σύστημα που συνδέει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό, αν δεν τον φροντίσουμε, μπορεί να επιδεινωθεί και μερικές φορές σταματά να λειτουργεί.

Όταν λέμε ότι ο μεταβολισμός είναι μπλοκαρισμένος, σημαίνει πραγματικά ότι το σώμα μας έχει ξεχάσει πώς να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παρέχουμε, και ότι, ιδιαίτερα μετά τις περιοριστικές δίαιτες, έμαθε να λειτουργεί με πολύ λιγότερη ενέργεια.

Άλλες κακές πρακτικές -πολύ συχνές- που μπορούν να συνδεθούν άμεσα είναι: υπερβολική σωματική άσκηση (ειδικά σε συνδυασμό με δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων), χρόνιο στρες, κακός νυχτερινός ύπνος, μείωση των μερίδων φαγητού που τρώμε ή εξαλείφοντας τις ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί πάντα αυτό που μόλις έφαγε ως πηγή ενέργειας και ποτέ αυτό που έχει αποθηκεύσει. Και επειδή τείνουμε να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, το αποθηκεύουμε συνεχώς, αλλά ποτέ δεν το καταναλώνουμε.

Το πρόβλημα της περιοριστικής δίαιτας

Κατά γενικό κανόνα, το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις δίαιτες είναι ο περιορισμός των θερμίδων (περιορισμένης θερμιδικής δίαιτας) και παρόλο που τους πρώτους μήνες αυτό βοηθά στο να χάσουμε βάρος, αργότερα το σώμα αναπτύσσει τις μεταβολικές του προσαρμογές και, μετά από λίγο δεν υπάρχουν αλλαγές στη σύσταση του σώματος.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, λοιπόν, το να ακολουθεί κανείς μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ή πολύ περιοριστική καταλήγει να είναι αντιπαραγωγική, για να χάσουμε βάρος και για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Οι ορμονικές αλλαγές που κάνει το σώμα μας για να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση έχουν επίδραση στην ορμόνη της κορτιζόλης. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, έχει διάφορες επιπτώσεις στον οργανισμό: προβλήματα ύπνου, αυξημένη μυϊκή διάσπαση, αναστολή της απώλειας λίπους και διευκόλυνση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη που παράγεται από την κορτιζόλη.

Υπάρχουν «ένοχα» φαγητά;

Περισσότερο από το ίδιο το φαγητό, οι διατροφικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν έναν μεταβολισμό σε κρίση είναι η ανεπαρκής θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρόσληψη πολύ μικρών μερίδων φαγητού, η αποκοπή ομάδων τροφίμων και η μη ικανοποιητική διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές –οι συνήθεις ύποπτοι– που δεν βοηθούν καθόλου:  Απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, σιρόπια, μέλι και όλα τα επεξεργασμένα δημητριακά) ρίχνουν το μεταβολισμό. Επίσης, τα τρανς λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξήσουν σημαντικά την επιθυμία μας για φαγητό και θα μας κάνει να εθιστούμε σε αυτές τις ανθυγιεινές τροφές, με συνέπεια την ακαμψία του μεταβολισμού.

 

Λοιπόν, είναι δυνατόν να «διορθωθεί» ένας χαλασμένος μεταβολισμός;

Αν και συνήθως μιλάμε για μπλοκαρισμένο μεταβολισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οριστικά σε κίνδυνο (και επομένως δεν επιλύεται), αλλά μόνο ότι έχει επιβραδυνθεί. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή ή ότι θα διαρκέσει μια ζωή, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι και υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να βγούμε από αυτή την κατάσταση.

Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι να υποβληθείτε σε διατροφολόγο για να έχετε εξατομικευμένες οδηγίες προσαρμοσμένες σε κάθε περίπτωση.

Επίσης μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Μην συνεχίζετε να μειώνετε τις θερμίδες ή τα γεύματα.
  • Αυξήστε τις θερμίδες λίγο τη φορά
  • Μην απαγορεύετε τις ομάδες τροφίμων
  • Προσθέστε μια ποικιλία τροφών κάθε εβδομάδα για να κάνετε το γεύμα πιο ευχάριστο (αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της απογοήτευσης της όλης διαδικασίας).
  • Ενθαρρύνετε την περιστασιακή κατανάλωση τροφών που δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος της δίαιτας αλλά είναι άκρως απολαυστικές, ακόμα κι αν παρέχουν λιγότερο ενδιαφέροντα θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουμε πάνω στην ακαμψία της δίαιτας.
  • Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να αυξήσετε τον κορεσμό, με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και σπόρους σε κάθε γεύμα.
  • Έχετε πάντα πρόχειρα υγιεινά σνακ.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σήματα πείνας και κορεσμού.
  • Αποφύγετε να «πίνετε θερμίδες», ακόμα και με χυμούς φρούτων ή smoothies.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Zero Belly Diet: H ιδανική δίαιτα που μπορείς να ξεκινήσεις λίγο πριν το καλοκαίρι!

HerNewskl

Πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα με τις διατάσεις

Her News

5 τροφές που θα σου χαρίσουν επίπεδη κοιλιά

Her News b