HerNews.gr
Σχέσεις

Fexting: Τι σημαίνει και γιατί μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην σχέση μας;

Το Fexting είναι ένας όρος που ίσως για πολλούς να είναι άγνωστος αλλά σίγουρα είναι κάτι που επίσης όλοι ανεξαιρέτως έχουμε κάνει.

Σημαίνει Fighting Over Text δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση όταν καυγαδίζουμε με κάποιον μέσω μηνυμάτων. Μπορεί να είναι φίλος ή φίλη μας, άτομα της οικογένειας μας αλλά συνήθως αυτός ο όρος αφορά κυρίως τα ζευγάρια.

Σε μια προσωπική συνομιλία, πολλές ενδείξεις μπορούν να σας πουν ότι μια συζήτηση οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακριθεί μέσω μηνυμάτων.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι για καυγά είναι να δίνετε προσοχή στα συναισθήματά σας. Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε θυμωμένοι, πληγωμένοι ή με άλλο τρόπο αναστατωμένοι δεν είναι καλό σημάδι.

Επιπλέον, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων είναι, από τη φύση της, μια σύντομη μορφή επικοινωνίας. Το κάνουμε κυρίως μέσω των φορητών συσκευών μας, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες για επικοινωνία πολλών παραγράφων.

Τέλος, το fexting αντικατοπτρίζει την ορολογία που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια ενός καυγά δια ζώσης. Για παράδειγμα, το να λέτε σε κάποιον ότι δεν σας καταλαβαίνει, να πείτε άσχημα πράγματα που συνήθως δεν θα λέγατε ή να γράφετε με κεφαλαία για να προσομοιώσετε έντονο ύφος, είναι όλα σημάδια ότι είστε σε φάση fexting.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του fexting

Οι καβγάδες οποιουδήποτε τύπου είναι αγχωτικές και για τα καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, δεν πρέπει ποτέ να διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα. 

Εδώ είναι οι κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους oι τσακωμοί μέσω μηνυμάτων μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν εμπλέκεται φωνητικός τόνος

Πολλά πράγματα στον γραπτό λόγο μπορούν να ληφθούν διαφορετικά, και χωρίς φωνητική διαμόρφωση για διευκρίνιση, είναι εύκολο να υποθέσουμε τα χειρότερα για κάποιον και τις προθέσεις του.

Όταν μιλάμε, το άτομο με το οποίο συνομιλούμε μπορεί να καταλάβει πόσο σοβαροί ή χαλαροί είμαστε από τον τόνο μας. Τα μηνύματα, από την άλλη, δεν έχουν φωνητικό τόνο. Όλα είναι ομαλά στη γραφή, επομένως ένα σαρκαστικό σχόλιο ή ένα αστείο μπορεί να παρερμηνευθεί ως προσβολή.

Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να αποφύγετε να γίνετε προσβλητικοί είναι χρησιμοποιώντας emojis ή GIF. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ελαφρύτερο κλίμα. Ωστόσο, τα λόγια σας μπορεί να παρεξηγηθούν.

Μπορεί να οδηγήσει σε κακή επικοινωνία

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων είναι γενικά μια γρήγορη ανταλλαγή απόψεων και όταν διαφωνείτε, μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορη. Μπορεί να είναι δελεαστικό να μην διαβάσετε όλη την απάντηση ενός ατόμου πριν απαντήσετε ξανά, και όσο περισσότερο αναστατώνεστε, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να εκφραστείτε ξεκάθαρα ή να κατανοήσετε ξεκάθαρα το άτομο με το οποίο τσακώνεστε.

Αυτό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη και χειρότερη κατάσταση, και όσο περισσότερο αναστατώνεστε, τόσο λιγότερο λογικοί θα είστε.

Δεν υπάρχει γλώσσα του σώματος

Εκτός από τις φωνητικές ενδείξεις, επικοινωνούμε αυτοπροσώπως μέσω της γλώσσας του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου μας .

Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε σωματικά επιτρέπει στους άλλους να ξέρουν πώς νιώθουμε και χωρίς αυτό στα μηνύματα, μια λογομαχία μπορεί να κλιμακωθεί σε τρομερό σημείο χωρίς καν ένα άτομο να συνειδητοποιήσει πόσο αναστατωμένος είναι ο άλλος.

Συνήθως, αν δείτε κάποιον να εκνευρίζεται ή ακόμα και να αρχίσει να κλαίει, θα σταματήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Μέσω του κειμένου, μπορεί να μην έχουμε ιδέα αν κλαίνε ή όχι. Επομένως, μπορεί να μην σταματήσουμε να εκτοξεύουμε λέξεις όταν θα έπρεπε, κάτι που μπορεί να είναι οδυνηρό για το άτομο που δέχεται τα “πυρά”.

Ποτέ το fexting είναι κατάλληλο

Εάν βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση το να έχετε γραπτά αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να είναι χρήσιμο.

Σε μακροχρόνιες σχέσεις και φιλίες

Εάν είστε φίλοι με κάποιον για δεκαετίες ή με τους συνεργάτες σας για χρόνια και έχετε εδραιώσει εδώ και καιρό υγιή επικοινωνία και όρια, το fexting μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνο.

Σε καταστάσεις όπου γνωρίζετε κάποιον πολύ καλά και εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον βαθιά, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχετε τις κακές επικοινωνίες και τις κλιμακώσεις των συναισθημάτων που μπορεί να οδηγήσει το fexting. Ωστόσο, αυτή είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας, και η αντιπαράθεση κειμένου εξακολουθεί να αποφεύγεται καλύτερα.

Πως να αποφύγετε τον καυγά μέσω μηνυμάτων

Σταματήστε τη συνομιλία

Μόλις καταστεί σαφές ότι τα πράγματα οδεύουν σε κακή κατεύθυνση, μπορείτε να είστε αυτός που  θα σταματήσει τη λογομαχία.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε για να αποφύγετε τον καυγά:

Δεν νομίζω ότι η αποστολή μηνυμάτων είναι ο σωστός τρόπος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα.

Αισθάνομαι παρεξηγημένος και δεν νομίζω ότι η αποστολή μηνυμάτων θα με βοηθήσει να νιώσω ότι με καταλαβαίνουν.

Αισθάνομαι πληγωμένος από τα λόγια σου και πρέπει να τελειώσω αυτή την συζήτηση.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε αρνητικό σημείο. Ας σταματήσουμε εδώ.

Σχέσεις: Οι πιο συχνοί λόγοι τσακωμού για τα ζευγάρια που συζούν

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Γιατί είναι σημαντικές οι φιλίες;

Her News

Breadcrumbing στις σχέσεις: Λίγα ψίχουλα αγάπης σου ζητώ

Her News

Πώς να συμβιώσετε και να ευδοκιμήσετε με τα πεθερικά σας

HerNews ka