HerNews.gr
Ελλάδα

Food pass: Πώς θα λειτουργήσει το νέο μέτρο – Θα ισχύει από τον Φεβρουάριο

Ένα γενναίο μέτρο για την ανακούφιση των πολιτών ενάντια στην ακρίβεια, το Food pass ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες – Μηνιαίο όριο για τις αγορές 220 ευρώ, επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άτομο – Θα φτάνει έως τα 1000 ευρώ αγορών.

Εγκρίθηκε με 156 «ναι» και 143 «όχι» ο Προϋπολογισμός για το 2023. Η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εκεί ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το Food pass.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ενίσχυση για τα ψώνια των νοικοκυριών, λέγοντας ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% αγορών όλων των νοικοκυριών με το Food pass, στα σουπερ μάρκετ, τις αλυσίδες τροφίμων, τους φούρνους, τα οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ. 

Η διαδικασία του Food pass θα είναι απλή, όπως του fuel pass, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια, αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο διυλιστηρίων. 

Εξηγώντας το μέτρο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «10% ο πληθωρισμός, 10% καλυπτει το κράτος».

Τόνισε ότι το μηνιαίο όριο για τις αγορές θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άτομο. Θα φτάνει έως τα 1000 ευρώ αγορών. Όπως ανέφερε η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα Food pass θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε βιβλία λογοτεχνίας στην Τήνο για τους νέους του νησιού

Her News

Blue Horizon: Ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης που βρήκε τραγικό θάνατο στο λιμάνι του Πειραιά

HerNews ka

Βαρβάρα Κίρκη: «Ήταν λάθος μου που τα ανεχόμουν, αλλά αγάπησα τον Θέμη Αδαμαντίδη»

Her News