HerNews.gr
Συνταγές

Η πιο νόστιμη Βασιλόπιτα από τον Κάρολο Μιχαηλίδη και τη γιαγιά του

Ο Κάρολος Μιχαηλίδης είναι private chef και ξεχωρίζει για το μοναδικό και ιδιαίτερο food styling που κάνει σε όλες του τις μαγειρικές δημιουργίες.

Στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Intagram θα τον βρείτε ως _thefoodarchitect_ καθώς έχει σπουδάσει και Αρχιτεκτονική κάτι που συνδυάζει και αποτυπώνει με τον δικό του εντυπωσιακό τρόπο στα πιάτα του.

Λόγω των ημερών ο Κάρολος Μιχαηλίδης μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή της πιο επικής Βασιλόπιτας από την γιαγιά του Πόλυ στην οποία έχει τεράστια αδυναμία.

Βασιλόπιτα Γιαγιάς Πόλυς

«Κάθε χρόνο, η Πόλυ έφτιαχνε την Βασιλόπιτα για τον καινούργιο χρόνο. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καταλάβω πως ήταν η βασική κλασσική συνταγή για κέικ που έκανε πάντα μόνο που διπλασίαζε την δόση και την έφτιαχνε σε ταψί. Παρ’ όλ’αυτά αυτή η σουλούδικη βουτυράτη εκδοχή για βασιλόπιτα είναι εγγύηση και κρατάει μέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Είχε ενδιαφέρον που κάτσαμε μαζί και ανοίξαμε τα παλιά της τεφτέρια για να βρούμε την συνταγή η οποία ήταν γραμμένη σε δράμια και ξεθωριασμένη από τον χρόνο.  Την καθαρογράψαμε και ανέλαβα από φέτος να φτιάχνω εγώ την Πρωτοχρονιάτικη πίτα» μας λέει ο Κάρολος.

ΥΛΙΚΑ
– 2 βιτάμ
– 2 κούπες / 500 γρ ζάχαρη
– 8 αυγά
– 2 κούπες / 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
– 2 βανίλιες
– 50 ml κονιάκ
– 1 πρέζα αλάτι
– 4 κ.γ baking powder

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1) Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε με το βιτάμ μέχρι να ασπρίσει για περίπου 10
λεπτά.
2) Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά τις βανίλιες
το κονιάκ και το αλάτι.
3) Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε αργά να
ανακατευτούν καλά.
4) Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί 36 εκατοστών και
αδειάζουμε το μείγμα και το χτυπάμε στον πάγκο να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.
5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 50-55 λεπτά στην μεσαία
σχάρα, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι και να έχει ροδίσει καλά η επιφάνεια
της πίτας.
6) Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά και μετά βγάζετε την πίτα σε πιατέλα, προσθέτετε το φλουρί και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

Λίγα λόγια για τον Κάρολο Μιχαηλίδη

«Μετά από χρόνια μαγειρικής, ανάπτυξης συνταγών, πειραματισμών, φωτογραφήσεων και food styling, αποφάσισα να τα μαζέψω όλα σε ένα μέρος και έτσι ξεκίνησε ο #thefoodarchitect, από την αγάπη μου για το καλό φαγητό. Είμαι αδειούχος αρχιτέκτονας, ενθουσιώδης designer και chef in the making.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο (2007-2011). Στη συνέχεια ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου με cum laude στην Αρχιτεκτονική, τον Αστικό Τομέα και τις Επιστήμες της Κατασκευής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft, στην Ολλανδία (2012-2014).

Σε επίπεδο έρευνας με ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική και η σχεδίαση του χώρου σε σχέση με την προετοιμασία του φαγητού και την μαγειρική. Η μαγειρική ξεκίνησε ως ανάγκη αλλά και τρόπος έκφρασης όταν έφυγα στην Αγγλία και για λόγους οικονομίας χρειάστηκε να μαγειρεύω συχνά στο σπίτι.

Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την μαγειρική, το 2019 δημιούργησα την ιστοσελίδα μου www.thefoodarchitect.gr οπού μοιράζομαι το πάθος μου για το φαγητό.

Από συνταγές εμπνευσμένες από τα ταξίδια μου και το μεσογειακό μου υπόβαθρο, συνεργασίες ως food stylist και φωτογράφος με ελληνικές και ξένες εταιρείες, υπηρεσίες catering ως private chef, και αρθροράφηση για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όπως στο Monocle Magazine- Athens Travel Guide, Nomas Magazine #14, ΑΘΗνεα web portal, και στο The Greek Foundation.

Με ενδιαφέρει κάθε τι δημιουργικό και ψάχνω κάθε μέρα διαφορετικούς τρόπους να εκτονώνω τις ιδέες μου, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου. Για μένα το τραπέζι είναι ένας τόπος συνάντησης, ένας χώρος συγκέντρωσης και έκφρασης, η πηγή τροφής και προετοιμασίας, εορτασμού, ασφάλειας και ικανοποίησης».

Instagram: _thefoodarchitect_

Website: thefoodarchitect.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Κουραμπιές: Όλα όσα δε γνωρίζεις για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων

Her News

Συνταγές: Εύκολη και λαχταριστή πορτοκαλόπιτα

Her News

Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας: Η ιδιαίτερη συνταγή

Her News