HerNews.gr
Beauty

Μαύρα στίγματα: Tρόποι για να απαλλαγείτε από την υπερμελάγχρωση

Εάν σας ενοχλούν τα μαύρα στίγματα από την υπερμελάγχρωση στο δέρμα σας, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για να ‘σβήσετε’ αυτόν τον αβλαβή αλλά ενοχλητικό αποχρωματισμό.

Τι ακριβώς όμως είναι η υπερμελάγχρωση;

Είναι κάθε κομμάτι δέρματος που φαίνεται πιο σκούρο από τον φυσικό σας τόνο, επειδή υπερπαράγεται η καφέ χρωστική ουσία, η οποία ονομάζεται μελανίνη. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να παρατηρηθεί σε ηπατικές κηλίδες (ή κηλίδες ηλικίας) και ηλιακές κηλίδες.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες υπερμελάγχρωσης και μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των αποχρώσεων δέρματος σε διάφορους βαθμούς:

1. Φλεγμονή

Δερματικό τραύμα —όπως ακμή, έκζεμα, τσιμπήματα, κοψίματα, γρατζουνιές, ακόμη και ξύσιμο ή έντονη τριβή— μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Η φλεγμονή, με τη σειρά της, μπορεί να στείλει τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία σε υψηλή ταχύτητα, αφήνοντας πίσω τους ένα σκούρο σημείο μετά την επούλωση του τραυματισμού. Όταν η φλεγμονή είναι η αιτία του αποχρωματισμού, συχνά αναφέρεται ως μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση.

2. Έκθεση στον ήλιο

Οι ακτίνες UV του ήλιου πυροδοτούν επιπλέον την παραγωγή μελανίνης ως έναν τρόπο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από ποικίλες βλάβες. Αυτή η επιπλέον μελανίνη είναι που δίνει το μαύρισμα στην επιδερμίδα. Αλλά όταν η έκθεση στον ήλιο είναι συχνή ή υπερβολική, μπορεί να εμφανιστούν σκούρες ηλιακές κηλίδες.

3. Μέλασμα

Συχνά αναφέρεται ως η «μάσκα της εγκυμοσύνης». Το μέλασμα χαρακτηρίζεται από καφέ κηλίδες που σχηματίζονται συνήθως σε γυναίκες με κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός ο τύπος υπερμελάγχρωσης εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες.
Θεωρείται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό έκθεσης στον ήλιο, γενετικών και ορμονικών αλλαγών, καθώς έχει επίσης συνδεθεί με τη χρήση αντισυλληπτικών. Επιπλέον, άλλα ορμονικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των γεννήσεων και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν μέλασμα.

4. Ιατρικές καταστάσεις ή φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και των ανθελονοσιακών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερμελάγχρωσης.

Οι καλύτεροι τρόποι για τη θεραπεία και την πρόληψη στην υπερμελάγχρωση είναι οι εξής:

1. Διατηρήστε το δέρμα υγρό για να ενισχύσετε τον κύκλο εργασιών των κυττάρων

Ενώ ο πρωταρχικός σας στόχος με την υπερμελάγχρωση είναι να ‘φωτίσετε’ τα μαύρα στίγματα, μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα θα πρέπει να περιέχει συστατικά που ωφελούν το δέρμα με άλλους τρόπους.
Εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις χρωστικές ουσίες, ένα καλό προϊόν θα έχει ενυδατικούς παράγοντες όπως γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ, και ίσως ακόμη και ρετινόλη για την ενίσχυση του κυτταρικού κύκλου. Αυτά τα ανενεργά συστατικά επιτρέπουν στα ενεργά λευκαντικά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
Μια καλή ενυδατική κρέμα μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τον λιπιδικό ή λιπώδη φραγμό του δέρματος, βοηθώντας τα νέα κύτταρα του δέρματος να παραμείνουν υγιή, καθώς ‘ανεβαίνουν’ στην επιφάνεια στη θέση των παλιών.

2. Κρατήστε μακριά τα τσιμπήματα, τα μαύρα στίγματα και άλλους τραυματισμούς

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ξύσετε ένα τσίμπημα κουνουπιού ή να πιέσετε ένα επίμονο σπυράκι, θυμηθείτε ότι πρέπει να συγκρατήσετε τον εαυτό σας ώστε να μην δημιουργήσετε πρόβλημα. Το ξύσιμο και το μάζεμα σε ένα σημείο θα αυξήσει μόνον τη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για τον αποχρωματισμό του δέρματος.

3. Εξερευνήστε τις επιλογές λεύκανσης

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την υπερμελάγχρωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαγραφεί. Η χρωστική ουσία στις καφέ κηλίδες μπορεί να μετακινηθεί βαθύτερα στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.
Τα συστατικά εξάλειψης κηλίδων που πρέπει να αναζητήσετε στις θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν αζελαϊκό και γλυκολικό οξύ, βιταμίνη C και ρετινοειδή.
Οι θεραπείες που περιέχουν συστατικά όπως βιταμίνη C, βοηθούν στη μείωση της υπερμελάγχρωσης αναστέλλοντας την τυροσινάση, ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό της μελανίνης που σκουραίνει το δέρμα.
Η γνώση της σχέσης μεταξύ τυροσινάσης και υπερβολικής ανάπτυξης
μελανίνης έχει οδηγήσει στην άνοδο πολλαπλών προϊόντων με τα προαναφερθέντα συστατικά.

4. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για την υπερμελάγχρωση

Εάν οι παραπάνω θεραπείες δεν βοηθούν, τότε ήρθε η ώρα να καλέσετε τους επαγγελματίες. Οι ιατροί θεωρούν τα προϊόντα με υδροκινόνη, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά, ως το χρυσό πρότυπο για το ξεθώριασμα των μαύρων κηλίδων, επειδή επιβραδύνει την παραγωγή χρωστικής.
Αυτά διατίθενται με ιατρική συνταγή, γιατί σε αντίθεση με πολλά από τα συστατικά σε προϊόντα, λειτουργεί σχεδόν πάντα στην εξάλειψη της υπερμελάγχρωσης.
Εκτός από την υδροκινόνη, ο ιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλες θεραπείες, όπως τοπική κρέμα κορτιζόνης ή τρετινοΐνη, έναν τύπο συνθετικής βιταμίνης Α.

5. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό που προκαλείται από τον ήλιο είναι να εφαρμόζετε επιμελώς ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, κάθε μέρα, ακόμη και σε συννεφιασμένες ή δροσερές μέρες. Οι ακτίνες UV απλώς ωθούν τη χρωστική ουσία σε υπερβολική κίνηση, μετατρέποντας τα σκούρα σημεία ακόμα πιο σκούρα.
Επομένως, πρέπει να φοράτε αντηλιακό καθημερινά σε εκτεθειμένες περιοχές. Επίσης, ενδείκνυται να αποφεύγετε την ύπαιθρο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να προστατεύσετε το κεφάλι σας, καθώς και το πρόσωπο, τα αυτιά και το λαιμό σας.

6. Ρωτήστε έναν εξειδικευμένο ιατρό στα κέντρα ιατρικής αισθητικής Dibeauty σχετικά με τις επιλογές υψηλής τεχνολογίας

Εάν οι τοπικές λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον ιατρό σας για πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξάλειψης του αποχρωματισμού, όπως το χημικό πίλινγκ, η μικροδερμοαπόξεση ή η δερμοαπόξεση.

7. Άλλα βήματα για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση μελλοντικών ζημιών

Εκτός από τη θεραπεία και την αντηλιακή προστασία, υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση μελλοντικών σκούρων κηλίδων. Επιμείνετε σε απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος που δεν προκαλούν τσούξιμο, καθώς ο ερεθισμός μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει υπερμελάγχρωση.

Στα Κέντρα Αντιγήρανσης & Ιατρικής Αισθητικής Dibeauty θα βρεις τις ωραιότερες θεραπείες για το πρόσωπο και το σώμα!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Cacao Makeup: Η τάση στο μακιγιάζ που έχει ως βάση το κακάο

HerNewskl

Dua Lipa: Aυτό είναι το spray που πετυχαίνει το πιο μοντέρνο mermaid look

HerNewskl

Βιταμίνη C: Ποια τα ωφέλη της & γιατί πρέπει να την εντάξετε στη ρουτίνα σας

HerNews ka