HerNews.gr
Health

Περίοδος και εφηβεία: Μπορεί η διατροφή να επιδεινώσει τους πόνους;

Η περίοδος μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη για πολλά κορίτσια στην εφηβεία, αφού αισθάνονται έντονους πόνους και κράμπες. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία εντελώς νέα κατάσταση που τώρα μαθαίνουν πώς να τη διαχειρίζονται.

Είχατε σκεφτεί όμως πως η περίοδος στην εφηβεία μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή; Κι όμως! Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η διατροφή της έφηβης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην έμμηνο ρύση.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως και ο αποκλεισμός κάποιων άλλων, μπορεί να κάνει τους πόνους περιόδου στην εφηβεία αρκετά έντονους.

Η έρευνα έγινε από μια φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια, την Serah Sannoh, η οποία μελετώντας τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τον πόνο της περιόδου, διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στην πραγματικότητα προξενούν φλεγμονές οι οποίες ευθύνονται με τη σειρά τους, σε σημαντικό βαθμό, για τους πόνους περιόδου.

Περίοδος: Έως 20% των γυναικών αισθάνονται έντονους πόνους

Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά των γυναικών που βιώνουν έντονους πόνους κατά την περίοδο κυμαίνονται από 5-20%. Οι πόνοι ξεκινούν κυρίως λίγο πριν “κατέβει” το αίμα και συνήθως μια-δυο μέρες πριν την αρχή του κύκλου. Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, συνήθως όμως οι έντονοι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να συνοδεύονται από πόνους στη μέση, εμετούς, διάρροιες, ναυτίες και πονοκεφάλους.

Εφηβεία, περίοδος και διατροφή

Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή, επομένως, και τον πόνο σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Όσον αφορά τα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουν οι έφηβες να καταναλώνουν όσο διαρκεί η περίοδος, είναι το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά, ο καφές.

Ανακούφιση από τους πόνους με φυσικούς τρόπους

Το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το τίλιο με τη μορφή αφεψήματος, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα βότανα για την ανακούφιση από τους έντονους πόνους της περιόδου. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωριστά ή και συνδυαστικά για πιο δραστικά αποτελέσματα.

Health: 8+1 τρόποι για να ανακουφίσετε τους πόνους της περιόδου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι συνήθειες που θα προσθέσουν 20 χρόνια στη ζωή σας

Her News

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανάπτυξη μεταστάσεων

Her News

Top superfoods για διαβητικούς

Her News