HerNews.gr
Σεξουαλική ζωή

Σεξ: Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό; Τα dos και τα don’ts ανάλογα με το κάθε είδος

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και αποδεικνύουν πως το λιπαντικό είναι τελικά το σημαντικότερο sex toy που θα μπορούσες να έχεις στην κρεβατοκάμαρά σου.

Κι αυτό γιατί το λιπαντικό είναι ο σύμμαχός σου σε περίπτωση κολπικής ξηρότητας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την σεξουαλική ευχαρίστηση και για τον σύντροφό σου.

Το να καταλήξεις όμως στο λιπαντικό που είναι κατάλληλο για τον κόλπο σου, ίσως να μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς οι επιλογές που έχεις είναι αρκετές. Μην ανησυχείς όμως, εδώ θα βρεις την απάντηση σε όλα σου τα ερωτήματα.

Λιπαντικό: Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι

Αν λοιπόν αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζεις πως στην αγορά θα βρεις τρία είδη: λιπαντικά με βάση το νερό, τη σιλικόνη και το λάδι, ενώ η υφή θα είναι τζελ, λεπτόρρευστη ή πιο πυκνή.

Λιπαντικό Νερού

Πλεονεκτήματα

  • Τα λιπαντικά με βάση το νερό, δηλαδή χωρίς προσθήκη γλυκερίνης, είναι από τα πιο οικονομικά προϊόντα στα φαρμακεία.
  • Καθώς η γλυκερίνη περιέχει σάκχαρα, η οποία μπορεί να μεταβάλλει το pH του κόλπου, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα της μυκητίασης, τα λιπαντικά νερού αποτελούν την καλύτερη επιλογή για γυναίκες που είναι ευαίσθητες ή επιρρεπείς σε μυκητιάσεις. Για τον λόγο αυτό, μπορείς να βρεις και μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις.
  • Είναι ασφαλή για όλα τα είδη προφυλακτικών και για οποιοδήποτε ερωτικό βοήθημα θελήσετε να δοκιμάσετε.
  • Προκαλούν λιγότερο ερεθισμό και ξηρότητα στον κόλπο.

Μειονεκτήματα

Τα λιπαντικά νερού δεν έχουν κάποιο σημαντικό μειονέκτημα, καθώς καθαρίζονται εύκολα, είναι ιδανικά για οποιαδήποτε κολπική ευαισθησία και είναι αρκετά οικονομικά.

Όμως, στεγνώνουν πιο γρήγορα συγκριτικά με λιπαντικά που έχουν ελαιώδη βάση. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα χρειαστεί συχνή επανάληψη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Λιπαντικό Σιλικόνης

Πλεονεκτήματα

  • Σε αντίθεση με τα λιπαντικά νερού, τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη έχουν πολύ πιο πυκνή υφή. Αυτό σημαίνει πως έχουν περισσότερη διάρκεια και δεν χρειάζεται συχνή επανάληψη.
  • Δεν διασπώνται στο νερό, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για παιχνίδια και πειραματισμούς στο μπάνιο.
  • Είναι ασφαλή για χρήση με οποιοδήποτε προφυλακτικό.
  • Είναι πολύ καλή επιλογή για γυναίκες που πονάνε κατά τη διείσδυση, ή που έχουν έντονη κολπική ξηρότητα.
  • Χάρη στη σύστασή τους, θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για το πρωκτικό σεξ.

Μειονεκτήματα

  • Δεδομένης της σύστασης των λιπαντικών, μπορεί να παραμείνουν στον κόλπο υπολείμματα και να μην καθαριστούν εντελώς. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε μυκητιάσεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε το χρησιμοποιείτε συνδυαστικά με sex toys από σιλικόνη, καθώς μπορεί να σπάσουν και να ανοιχθεί δίοδος για βακτήρια και μικρόβια. Για τέτοιου είδους χρήση, ιδανικό θα ήταν, όπως είπαμε παραπάνω, ένα λιπαντικό με βάση το νερό.

Λιπαντικά με βάση το Λάδι

Πλεονεκτήματα

  • Τα λιπαντικά με βάση το λάδι, καθώς και αυτά που περιέχουν λάδι καρύδας, βαζελίνη και λοσιόν, είναι αρκετά δημοφιλή, λόγω της βιολογικής προέλευσης που μπορεί να έχουν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να τα βρείτε στην αγορά. Πολλές φορές αρκετοί χρησιμοποιούν φυτικά έλαια όπως το έλαιο καρύδας ή το ελαιόλαδο ως φυσική εναλλακτική λύση.
  • Άλλα λιπαντικά με βάση το λάδι, όπως η βαζελίνη ή και το baby oil, αποτελούν οικονομικές λύσεις, αλλά προσοχή καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ερεθισμούς στον κόλπο.
  • Είναι ιδανικά αν θες να δημιουργήσεις μια ρομαντική ατμόσφαιρα προσφέροντας ένα μασάζ στο σύντροφό σου.

Μειονεκτήματα

  • Τα λιπαντικά με βάση το λάδι περιέχουν έλαια που φθείρουν το λάτεξ. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι πολύ πιθανό το σπάσιμο του προφυλακτικού.
  • Το έλαιο είναι δύσκολο να απομακρυνθεί με το νερό και έτσι μπορεί να μείνει στην κολπική περιοχή και να προκαλέσει διαταραχές στο PH του κόλπου, ερεθισμούς και βακτήρια.

Πόσο ασφαλή είναι τα λιπαντικά στο σεξ

Σύμφωνα με μελέτες, το λιπαντικό διευκολύνει τον οργασμό και κάνει το σεξ πιο απολαυστικό και για εσένα αλλά και για τον σύντροφό σου. Επίσης, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς βοηθάει σημαντικά στη λίπανση της κολπικής και της πρωκτικής περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τον κίνδυνο ερεθισμών και μικρών εκδορών που αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων.

Εάν αποφάσισες τώρα να εντάξεις το λιπαντικό στις προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σου και έχεις αμφιβολίες για την αντίδραση της επιδερμίδας σας στο λιπαντικό, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό πείραμα, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό λοιπόν που θα κάνετε, είναι να απλώσετε μια πολύ μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Αν παρατηρήσετε στο επόμενο 24ωρο κνησμό ή ερυθρότητα, τότε σίγουρα δε θα θέλετε να το εφαρμόσετε σε άλλο σημείο του σώματός σας, πόσω μάλλον στην ευαίσθητη περιοχή σας.

Τέλος, αν πειραματίζεστε ήδη με τα λιπαντικά κατά τη σεξουαλική επαφή και έχετε κάποια ασυνήθιστη αντίδραση σε ένα νέο λιπαντικό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Αν τα συμπτώματα της αντίδρασης επιμείνουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συμβουλές για την επιλογή του σωστού Λιπαντικού

Τώρα που ξέρεις τις διαφορές των λιπαντικών ανάλογα με τη βάση τους, ήρθε η ώρα για μερικές συμβουλές.

  • Απόφυγε Γλυκερίνη και Γλυκόζη. Τα σάκχαρα αυτά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο pH του κόλπου σου, αυξάνοντας την πιθανότητα ουρολοίμωξης ή κολπικής μόλυνσης.
  • Μερικά λιπαντικά περιέχουν χημικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Εάν έχεις δοκιμάσει αρκετά, αλλά δεν έχεις βρει το σωστό λιπαντικό, ρίξε μια ματιά στα συστατικά. Προσπάθησε να αποφεύγεις τη προπυλενογλυκόλη, τη χλωρεξιδίνη ή τη φαινοξυαιθανόλη.
  • Προϊόντα που περιέχουν πετρελαιοειδή συστατικά καλύπτουν το δέρμα και δεν απομακρύνονται τόσο εύκολα με το πλύσιμο, κάνοντας δυσκολότερη την αναπνοή της επιδερμίδας.
  • Μη βιαστείς να χρησιμοποιήσεις το λιπαντικό σου. Κάνε πρώτα το τεστ που είπαμε πιο πάνω.
  • Να θυμάσαι πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, οπότε κάτι που αρέσει σε εσένα ίσως να μην αρέσει στο σύντροφό σου. Επικεντρωθείτε στην επαφή μεταξύ σας, παίξτε μαζί, μέχρι να βρείτε το ιδανικό λιπαντικό και για τους δύο.
  • Συμβουλεύσου τον γιατρό σου. Ακόμη κι αν ντρέπεσαι να κάνεις μια τέτοια συζήτηση με τον γυναικολόγο σου, πρέπει να ξέρεις πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία σου και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι. Διασκέδασέ το!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Makeup sex: Ποια είναι η καλύτερη στάση για να τα βρείτε μετά από καυγά

Her News

Σεξ: Σε ποιο μέρος λατρεύει κάθε ζώδιο να έρχεται σε ερωτική επαφή;

Her News b

Friends with Benefits: Θα πετύχει;

Her News b