HerNews.gr
Παιδί

Πότε πως και γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά διδάσκονται ότι το ψέμα είναι ηθική αδυναμία. Ωστόσο, σε ορισμένα κοινωνικά πλαίσια, τα παιδιά μπορεί επίσης να ενθαρρύνονται να λένε ψέματα. 

Πολλοί γονείς λένε ρητά στα παιδιά τους να μην διαστρεβλώνουν την αλήθεια, τονίζοντας τη σημασία της ειλικρίνειας. Ωστόσο, δίνουν και διακριτικά μηνύματα για την ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστούν ότι μερικές φορές είναι αποδεκτό να λέμε μικρά ψεματάκια για να προστατεύσουμε τα συναισθήματα των άλλων.

Τα αρχικά ψέματα των παιδιών δεν είναι παρά λίγες λέξεις. Καθώς αναπτύσσονται οι γνωστικές τους δεξιότητες, τα ψέματά τους γίνονται πιο περίπλοκα. Τα ψέματα περιλαμβάνουν περισσότερες λέξεις και μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ το ψέμα θεωρείται προβληματική συμπεριφορά, υποδηλώνει επίσης υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και αποτελεί γνωστικό ορόσημο.

Μην λέτε παραμύθια

Για να λένε ψέματα, τα παιδιά πρέπει να κάνουν τρία πράγματα. Πρώτον, πρέπει να έχουν αρκετή αυτοσυγκράτηση για να ξεπεράσουν την τάση τους να λένε την αλήθεια. Στην ψυχολογία, αυτό το ονομάζουμε ανασταλτικό έλεγχο.

Δεύτερον, πρέπει να έχουν πρόσβαση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και να δημιουργούν ταυτόχρονα εναλλακτικά σενάρια. Και τρίτο, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να αλλάζουν μεταξύ του να ενεργούν σύμφωνα με την αλήθεια και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το ψέμα που κατασκευάζουν (γνωστική ευελιξία).

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πουν λευκά ψέματα όταν έχουν υψηλή συναισθηματική κατανόηση: δεξιότητες που τα βοηθούν να κατανοήσουν τη φύση, τις αιτίες και τις συνέπειες των συναισθημάτων που σχετίζονται με τον εαυτό τους και τους άλλους.

 

Τα στυλ ανατροφής παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη λευκών ψεμάτων. Τα παιδιά που λένε ψέματα για να προστατεύσουν τα συναισθήματα των άλλων είναι πιο πιθανό να ανατραφούν από γονείς με έγκυρο στυλ που φροντίζουν, υποστηρίζουν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους.

Αντίθετα, τα παιδιά που εκτίθενται σε ένα περιβάλλον τιμωρίας είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα και να κολλήσουν με το ψέμα, ίσως ως αυτοπροστασία έναντι της σκληρής τιμωρίας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

40 σοφές συμβουλές που κάθε γονιός πρέπει να δώσει στα παιδιά του!

Her News

Διαζύγιο: Πως να το επικοινωνήσεις σωστά στο παιδί

Her News

Πώς να κάνετε οικογενειακές διακοπές χωρίς άγχος

Her News