HerNews.gr
Health

Dry January: Πώς θα αλλάξει η ζωή σου αν κόψεις το αλκοόλ για ένα μήνα

Γιορτές και αλκοόλ πάνε μαζί, αφού όλοι βγαίνουμε ή καλούμε κόσμο στο σπίτι, συναντάμε αγαπημένα πρόσωπα και θέλουμε να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε τις γιορτινές ημέρες. Έτσι, είναι πιθανό να πιούμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω.

Τα οφέλη όμως από τη διακοπή του αλκοόλ μπορούν να έχουν αποτελέσματα που με τίποτα δεν περιμένατε, στη ζωή και το σώμα σας.

Για αυτό, αφού οι γιορτές τελείωσαν και σιγά σιγά επιστρέφουμε στη ρουτίνα μας, οι ειδικοί μας προτείνουν να υιοθετήσουμε τον «νηφάλιο Ιανουάριο» (Dry January). Κάτι που ορισμένοι έχουμε υιοθετήσει αρκετά χρόνια τώρα.

Βέβαια, η απόφαση να σταματήσουμε την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Ανεξάρτητα από τα προφανή οφέλη, τα οποία σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ηπατικής νόσου, ο Dry January μπορεί να έχει και επιβλαβείς παρενέργειες στο σώμα σας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τι συμβαίνει τελικά στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του Dry January μετά τις παρορμήσεις των γιορτών;

Dry January: Οι επιβλαβείς παρενέργειες

Στη διάρκεια των πρώτων ημερών διακοπής του αλκοόλ, κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον ύπνο τους. Είναι επίσης πιθανόν να εμφανιστούν ορισμένα ελαφρά σημάδια αφυδάτωσης. Πρόκειται για σημάδια που θα μπορούσαν να φανερώνουν ότι ο οργανισμός σας εμφανίζει συμπτώματα απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Πρόσθετα ακραία συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής: υπερένταση, τρέμουλο, ναυτία, εφίδρωση, άγχος.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία αμφιβολία πως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην ευεξία σας.

Τα οφέλη από τη διακοπή του αλκοόλ

Σε περίπτωση που καταναλώσατε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γιορτών, το συκώτι σας ενδεχομένως να έχει ανάγκη από ξεκούραση μερικών εβδομάδων.

Χρειάζεται, ειδικότερα, περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες για να ανακάμψει σε περίπτωση που ήπιατε αρκετά παραπάνω. Ίσως αυτά τα νέα να αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να δοκιμάσετε τον Dry January.

Θα παρατηρήσετε μακροπρόθεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου σας. Μετά από μερικές ημέρες ανήσυχου ύπνου, στην έβδομη non alcohol μέρα θα έχετε διαπιστώσει ότι κοιμάστε πού πιο γαλήνια. Κάτι που συνεπάγεται και πρωινά γεμάτα ενέργεια, ώστε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει και την εξωτερική μας εμφάνιση. Όσο περνούν οι μέρες, θα παρατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται πιο λαμπερό και τα μάτια σας πιο φωτεινά. Και αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που λαμβάνουμε προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνουμε και όχι από το αλκοόλ, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη βιταμινών.

Οι ειδικοί, τέλος, επισημαίνουν πως η διακοπή του αλκοόλ θα προσφέρει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την ώθηση που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις ιώσεις που κυκλοφορούν.

Και μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι αρκετά πιο δύσκολο να το πεις παρά πράγματι να υιοθετήσεις τον Dry January. Εσύ θα το δοκιμάσεις;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή καφέ;

HerNews ka

Βιταμίνες: Ποιες είναι οι 6 αναγκαίες βιταμίνες για μετά τα 50;

HerNewskl

Απαλλαγή από τον εθισμό στη ζάχαρη: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Her News