HerNews.gr
Ψυχολογία

«Θα ξεκινήσω από αύριο…»: 4 τρόποι που σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλάβεις

4 τρόποι που σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλάβεις. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στόχους, είτε μεγάλους (να επιστρέψουμε στα θρανία και να πάρουμε ένα μεταπτυχιακό) όσο και μικρούς (να «καθαρίσουμε» το inbox με τα emails μας). Τι μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους μας; Γιατί ορισμένοι στόχοι επιτυγχάνονται, ενώ άλλοι παραμένουν στις λίστες μας για μήνες ή χρόνια;

Για πολλούς από εμάς, το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στους στόχους που θέτουμε, αλλά στους τρόπους με τους οποίους εμποδίζουμε τον εαυτό μας να επιτύχουμε τους στόχους. Μπορεί να έχετε τους πιο λειτουργικούς, ρεαλιστικούς στόχους στον κόσμο, αλλά αν σαμποτάρετε τον εαυτό σας, η ευκαιρία σας να πετύχετε έναν στόχο θα χαθεί πριν καν ξεκινήσετε.

Εδώ είναι 4 τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλάβεις.

1# Τα «εάν…» του παρελθόντος

Συχνά οι άνθρωποι κολλάμε στο παρελθόν. Σε πράγματα που κάναμε (ή που δεν κάναμε). Και παρόλο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, μένουμε κολλημένοι εκεί. Σε πράγματα που πλέον δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά που θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά: Αν είχαμε μεγαλώσει με διαφορετικούς γονείς, αν ήμασταν πιο ταλαντούχοι, αν είχαμε χειριστεί διαφορετικά μία επαγγελματική πρόταση.
Αυτές οι σκέψεις μπορούν να μας ακολουθούν για δεκαετίες- και το πρόβλημα με αυτές είναι ότι δεν οδηγούν σε δράση. Περιλαμβάνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτές οι σκέψεις μα κρατούν σε αδράνεια. Άλλαξε νοοτροπία. Αντί να σκέφτεσαι τα «εάν…» του παρελθόντος, κοίτα προς τα εμπρός. Πες για παράδειγμα: «Μέσα από το Χ έμαθα το Ψ. Και τώρα θα το αξιοποιήσω για να βελτιώσω την κατάσταση».
2# «Θα ξεκινήσω από αύριο…»

Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Πολλοί έχουμε σχέδια και καλές ιδέες. Άλλα λένε ότι θα ξεκινήσουν από αύριο, την άλλη εβδομάδα, τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο. ‘Η όταν θα υπάρχουν οι τέλειες συνθήκες. Το αύριο είναι ένας… διαρκώς κινούμενος στόχος. Κάνε το πρώτο βήμα σήμερα.
Και δεν χρειάζεται να φτάσεις κατευθείαν στον τελικό στόχο σου. Κάνε το πρώτο βήμα. Αυτό βοηθά να σταματήσει… το κύμα των σκέψεων «όλα ή τίποτα». Κάντε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε mood παραγωγικότητάς, πολύ καλύτερα από το ασαφές «αύριο».

3# Μετατόπιση ευθυνών

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος εκτροχιαστής στον εταιρικό κόσμο και, σύμφωνα με τα ψυχομετρικά δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία, Aperio, είναι η Νο1 αιτία κακής επίλυσης προβλημάτων και έλλειψης καινοτομίας. Οι μετατοπιστές ευθυνών υπερτονίζουν τα αρνητικά, αισθάνονται θύματα και μεταφέρουν ρίχνουν τις ευθύνες σε συναδέλφους, διαφορετικά τμήματα ή διευθυντές.

Για να κόψεις τη συνήθεια να σαμποτάρεις τον εαυτό σου, πρέπει:

  • ότι εσείς/η ομάδα σας «κάνατε ό,τι μπορούσατε» και επομένως δεν είστε υπεύθυνοι για ένα αποτέλεσμα.
  • ότι εσείς/η ομάδα σας είστε ανίσχυροι και, εφόσον δεν έχετε έλεγχο, δεν σας αξίζει καμία ευθύνη
  • ότι οι άλλοι συνεργάτες είναι κακοί ή με άλλο τρόπο άξιοι να κατηγορηθούν

4# Τελειομανία

Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά οι άνθρωποι που στοχεύουν πάντα στο τέλειο συχνά χάνουν deadlines και ευκαιρίες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εκτροχιάζονται τόσο άσχημα από αυτή τη συνήθεια, και αποτυγχάνουν να υποβάλουν αίτηση για μία εργασία επειδή δεν τη βλέπουν ποτέ ως αρκετά καλή. Πολλές φορές, η τελειομανία φέρνει και αναβλητικότητα: Δεν κάνεις κάτι αν δεν μπορεί να φέρει το «τέλειο αποτέλεσμα» ή αν δεν υπάρχουν οι «τέλειες προϋποθέσεις». Σταμάτα να σαμποτάρεις λοιπόν τον εαυτό σου!

ΠηγήErgasia.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο ορισμός της απελευθέρωσης μετά το lockdown

Her News

4 πράγματα που πρεπει να κάνεις πριν κοιμηθείς

Her News b

Έτσι θα τηρήσεις την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου

Her News b