HerNews.gr
Αφιερώματα

Ελληνικοί μύθοι που βρέθηκαν σε όλη την ιστορία της τέχνης

Όσοι γνωρίζουν καλά την ελληνική μυθολογία πιθανότατα αναγνωρίζουν πολλές σκηνές από μύθους σε διάσημα έργα τέχνης. Μάλιστα, εκτός από θρησκευτικές σκηνές, οι εικόνες από την ελληνική μυθολογία είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα στην ευρωπαϊκή τέχνη.

Η ελληνική μυθολογία κατέχει εξέχουσα θέση στην τέχνη που χρονολογείται από την αρχαιότητα έως την αναγέννηση και ακόμη και στα σύγχρονα έργα τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης ιδιαίτερα, η ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία έγινε πολύ δημοφιλής λόγω του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την αρχαιότητα που προκάλεσε ο ουμανισμός.

Η καλλιεργημένη και μορφωμένη ελίτ υπερηφανευόταν για τη βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας, που φυσικά περιελάμβανε μια μελέτη της ελληνικής μυθολογίας.

Σκηνές νυμφών , θεών και μυθικών πλασμάτων όπως οι σάτυροι είναι κοινές στην τέχνη της Αναγέννησης, και καθώς η περίοδος χρησίμευσε ως θεμέλιο για μεγάλο μέρος της μεταγενέστερης ευρωπαϊκής τέχνης, αυτά τα θέματα συνεχίστηκαν ανά τους αιώνες.

Ενώ η μυθολογία είναι ένα δημοφιλές θέμα στην τέχνη γενικά, υπάρχει μια σειρά από συγκεκριμένους μύθους που είναι ιδιαίτερα κοινοί σε μεγάλα έργα τέχνης.

Οι Τρεις Χάριτες είναι κοινές φιγούρες από την ελληνική μυθολογία που συναντάμε στην τέχνη

Ενώ το αριστούργημα του Μποτιτσέλι «Primavera» περιλαμβάνει αμέτρητες φιγούρες από την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, οι τρεις γυναίκες με διαφανή ενδύματα στο προσκήνιο είναι ιδιαίτερα εμβληματικές φιγούρες – οι τρεις Χάριτες.

Οι τρεις Χάριτες, βρίσκονται μέσα σε αιώνες ιστορίας της τέχνης. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα καθώς απεικονίζονται σχεδόν πάντα μαζί.

Τις περισσότερες φορές, παρουσιάζονται ως τρεις όμορφες, γυμνές γυναίκες που σφίγγουν τα χέρια ή κρατιούνται η μια στους ώμους της άλλης. Συχνά, οι δύο Χάριτες που πλαισιώνουν την τρίτη απεικονίζονται στραμμένες προς τον θεατή, ενώ η γυναίκα στη μέση έχει την πλάτη της στον θεατή.

Ο σημαντικότερος ρόλος τους στον ελληνικό μύθο ήταν ως βοηθοί των δώδεκα Ολύμπιων θεών. Συχνά, περιγράφονται είτε ως προετοιμάζοντας ένα γλέντι για τους θεούς, είτε ως χορό για αυτούς. Επίσης βοηθούν την Αφροδίτη να κάνει μπάνιο και να ντυθεί, ακόμη και να πλέκει τα ρούχα της.

Η Ιστορία του Τρωικού Πολέμου

Οι σκηνές από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια είναι πολύ διαδεδομένες στην τέχνη, καθώς η γνώση της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» θεωρούνταν μέρος της βασικής εκπαίδευσης για αιώνες. Αναμενόταν ότι οι περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι θα αναγνώριζαν αμέσως σκηνές από τον πόλεμο όταν τις έβλεπαν να απεικονίζονται σε έναν πίνακα. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές και θεμελιώδεις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Με μερικές από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του μύθου, όπως ο Αγαμέμνονας, ο Αχιλλέας, ο Πάρης, ο Έκτορας και φυσικά ορισμένοι θεοί του Ολύμπιου, οι σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο παρουσιάζουν εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή τέχνη.

Η Λήδα και ο Κύκνος: Ελληνική μυθολογία και ερωτισμός στην τέχνη

Ο Δίας, βασιλιάς των Ολύμπιων θεών, ήταν γνωστός για την απιστία του στη γυναίκα του, Ήρα. Σε έναν από τους πιο διάσημους και σίγουρα πιο περίεργους μύθους, ο Δίας μεταμορφώνεται σε κύκνο για να αποπλανήσει την όμορφη Λήδα, η οποία ήταν ήδη παντρεμένη με τον Σπαρτιάτη βασιλιά Τυνδάρεο.

Ως κύκνος, ο Δίας ξεγέλασε τη Λήδα πέφτοντας στην αγκαλιά της αφού τον καταδίωξε ένας αετός. Σύμφωνα με τον μύθο, η σεξουαλική πράξη, την οποία πολλοί θεωρούν μη συναινετική, συνέβη την ίδια νύχτα που η Λήδα έκανε σεξ με τον σύζυγό της.

Έτσι, αφού έμεινε έγκυος, η Λήδα «γέννησε» δύο αυγά, το ένα από τα οποία περιείχε την Ελένη της Τροίας, την Κλυταιμνήστρα, φημισμένη σύζυγο και δολοφόνο του Αγαμέμνονα, και τα δίδυμα Κάστορα και Πόλοξ, που ήταν γνωστά ως Διόσκουροι.

Ίκαρος

Η περίφημη ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου, του αγοριού που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, είναι ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του ελληνικού μύθου.

Πατέρας και γιος παγιδεύτηκαν στον λαβύρινθο από τον βασιλιά Μίνωα, ο οποίος διέταξε τον Δαίδαλο να κατασκευάσει τον λαβύρινθο για να κρύψει τον Μινώταυρο, ένα τρομακτικό πλάσμα και προϊόν της σχέσης της συζύγου του Πασιφάη με έναν ταύρο. Για να φύγει από τον λαβύρινθο, ο Δαίδαλος αποφάσισε να κατασκευάσει φτερά από κερί και φτερά για τον εαυτό του και τον γιο του, Ίκαρο, ώστε να μπορούν να πετούν.

Όταν έφτασε η στιγμή της απόδρασης, ο Δαίδαλος προειδοποίησε τον Ίκαρο να μην πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο, αλλά το ανυπάκουο αγόρι δεν άκουσε τον πατέρα του και έπεσε στη θάλασσα όταν το κερί στα φτερά του έλιωσε και διαλύθηκε από τη ζέστη του ακτίνες του ήλιου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το χρονικό

Her News b

Μέριλιν Μονρόε: Η ζωή και οι παράξενες συνήθειες της..

Her News

«Ημέρα της Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ – Τι γιορτάζουν οι Αμερικανοί στις 4 Ιουλίου

HerNews ka