HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Ναυτία & εγκυμοσύνη: 8 συμβουλές για να την περιορίσετε

Ένα από τα πιο συχνά διατροφικά προβλήματα που εμφανίζει η έγκυος τους πρώτους μήνες της κύησης είναι η ναυτία, και μάλιστα κυρίως τις πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκεκριμένες μυρωδιές, κινήσεις, φαγητά ή ακόμη και συναισθήματα προκαλούν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα, το οποίο βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα.

Ευτυχώς, το αίσθημα της ναυτίας συνήθως περιορίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες συμβουλές σχετικές με τη διατροφή οι οποίες θα περιορίσουν τη ναυτία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  1. Η βιταμίνη Β6 αποτελεί τη σύσταση πρώτης γραμμής – απευθυνθείτε στον γιατρό σας για χορήγηση 25 mg περίπου 3 φορές την ημέρα ή περισσότερες, ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η ναυτία.
  2. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα – βοηθούν στην αποφυγή της διάτασης του στομάχου, αλλά και στην αποφυγή του άδειου στομάχου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  3. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα – καταναλώστε τα τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά από αυτά.
  4. Δοκιμάστε κράκερς, φρυγανιές, ψημένο ψωμί ή σκέτα (ξηρά) δημητριακά πρωινού όταν δεν αισθάνεστε καλά – μειώνουν το αίσθημα ναυτίας ιδίως τις πρωινές ώρες.
  5. Περιορίστε τα πολύ λιπαρά και τηγανητά φαγητά.
  6. Αποφύγετε τρόφιμα που είναι δύσκολα ανεκτά από πολλούς ανθρώπους, όπως λαχανικά με έντονη μυρωδιά (σκόρδο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο), καφές και τρόφιμα πούσια σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.
  7. Μασάτε καλά τις τροφές σας, τρώτε και πίνετε αργά, καθώς και προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να καταπίνετε όταν αισθάνεστε ναυτία.
  8. Περιορίστε την έκθεσή σας σε έντονες οσμές – αποφύγετε την μυρωδιά του ζεστού φαγητού, αφήνοντάς το να κρυώσει, και περιορίστε την χρήση αρωμάτων, σαμπουάν και απορρυπαντικών με βαριά αρώματα.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που περιορίζει τα συμπτώματα στην πρωινή ναυτία, αλλά υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τον έλεγχο της ναυτίας στην κύηση, γενικότερα.

Παρόλο που κατά κανόνα τα  αντιεμετικά πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως στο πρώτο τρίμηνο, στις σπάνιες περιπτώσεις που η ναυτία δεν υποχωρεί με μη φαρμακευτικά μέσα (αλλαγή δίαιτας, ρύθμιση μεσοδιαστημάτων γευμάτων, κλπ.), μπορεί να δοθούν ορισμένα αντιισταμινικά αντιεμετικά (διμενυδρινάτη, διφαινυδραμίνη) και αν δεν υπάρξει βελτίωση, προμεθαζίνη ή αντιντοπαμινεργικά αντιεμετικά. H πυριδοξίνη δεν είναι αποτελεσματική.
H χρήση συνδυασμών αντιεμετικών φαρμάκων δεν ενδείκνυται.

 

 

 

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Φυσιολογικός Τοκετός: Επιλογή κατάλληλης ομάδας! – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Η καλύτερη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη!

HerNews ka

Εγκυμοσύνη: 5+1 Δημιουργικές ιδέες για ανακοίνωση της καλύτερης στιγμής της ζωής σας

HerNews ka