HerNews.gr
Αφιερώματα

Γλυκό του κουταλιού: Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό Ελληνικό κέρασμα

Η πεντανόστιμη πανάρχαια παράδοση στην Ελλάδα της προσφοράς “γλυκό του κουταλιού” στους επισκέπτες χρονολογείται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα, όταν οι Βυζαντινοί υιοθέτησαν το έθιμο από Άραβες εμπόρους. Ήταν μια παράδοση τόσο παλιά όσο και η εποχή στον αραβικό κόσμο να σερβίρουν γλυκά στους επισκέπτες ως χειρονομία φιλοξενίας.

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ακριβώς αυτό: μόνο μια κουταλιά γλυκό. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Όταν κάποιος επισκέπτεται το στο σπίτι σας, του προσφέρετε κάτι να πιεί και ένα «γλυκό του κουταλιού», που είναι μια κουταλιά γλυκό από διάφορα φρούτα, που σερβίρονται σε ένα κουτάλι.

Σήμερα, οι γλυκές λιχουδιές συνήθως σερβίρονται με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή ένα ποτήρι κρύο νερό και τα συστατικά είναι σχεδόν τα ίδια όπως ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Τα νόστιμα επιδόρπια είναι φτιαγμένα από ολόκληρα φρούτα, κομμάτια φρούτων και ξηρούς καρπούς.

Μερικά αγαπημένα γλυκά παρασκευάζονται από κυδώνι, σύκα , πορτοκάλια και άλλα φρούτα. Θα συναντήσετε διάφορες παραλλαγές του κεράσματος καθώς ταξιδεύετε σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι ασυνήθιστο να σας προσφερθεί όταν επισκέπτεστε ένα καφέ —ειδικά σε χωριά— για να συνοδεύσετε τον ελληνικό καφέ σας.

Υποβρύχιο: Το μοναδικό ελληνικό γλυκό του κουταλιού

Ωστόσο, ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο εμβληματικά γλυκά του κουταλιού που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα, κατάγεται από το νησί της Χίου και παράγεται από ρετσίνι δέντρου. Ονομάζεται «υποβρύχιο»,  επειδή τρώγεται βυθισμένο κάτω από το νερό σε ένα ποτήρι.

Το υποβρύχιο βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια ή μαστίχα  αφού είναι φτιαγμένο από ρητίνη μαστίχας, για την οποία φημίζεται το νησί της Χίου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

8 ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε Ελληνικά νησιά

HerNews ka

Νεϊμάρ: Σήμερα έχει τα γενέθλια του ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου

HerNews ka

Ποια είναι η Στεφανία Λυμπερακάκη;

Her News b