HerNews.gr
Συνταγές

Μαγειρική: Τελικά, πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;

Το κοτόπουλο και κατά πόσο πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε, είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλες κάποια στιγμή. Κάποιες επιλέγουν να το πλύνουν, ενώ άλλες περνούν κατευθείαν στην εκτέλεση της συνταγής που έχουν επιλέξει, χωρίς να το πλύνουν

Τελικά ποια είναι η σωστή απάντηση; Πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;

Η επιστήμη λοιπόν έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη ιδέα πως με το να πλένουν το κοτόπουλο, το κάνουν πιο καθαρό.

Η πραγματικότητα είναι πως το κοτόπουλο που αγοράζεις στο μάρκετ ή το κρεοπωλείο έχει έτσι κι αλλιώς σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδια, τα οποία δεν θα φύγουν είτε πλύνεις με ζεστό ή με κρύο νερό το κοτόπουλο, εξηγούν, πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel.

Πώς θα αποφύγουμε τα βακτήρια και τον κίνδυνο σαλμονέλας;

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα βακτήρια είναι μα μαγειρέψεις καλά και μέχρι το εσωτερικό του το κοτόπουλο και αν πρέπει να το μαγειρέψεις ολόκληρο, να εφοδιαστείς με θερμόμετρο του οποίου η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσεις τους 75 βαθμούς κελσίου σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Μάλιστα το πλύσιμο του κοτόπουλου κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο: τη διασπορά των βακτηρίων σε όλο το νεροχύτη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μεταφερθούν σε πιάτα, λαχανικά ή ό,τι άλλο βρίσκεται στον πάγκο της κουζίνας.

Όπως κι αν το προτιμάς, βραστό, ψητό, τηγανητό, το κοτόπουλο πρέπει να βρεθεί σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτωθούν όλα τα κακά βακτήρια. «Αν τα βακτήρια ήταν ορατά με γυμνό μάτι, θα έβλεπες ότι όσο κι αν πλύνεις το κοτόπουλο, όσο κι αν το σκουπίσεις με πετσέτα, τα μικρόβια θα μείνουν εκεί».

Για όσους θέλουν να πάρουν έξτρα μέτρα προστασίας πριν το μαγείρεμα του κοτόπουλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων προτείνει να το σκουπίζεις με χαρτοπετσέτα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Συνταγή: Δροσερό μπισκοτογλυκό ψυγείου

Her News

Συνταγές: Σαλάτα με κουσκούς και χαλούμι

HerNews ka

Συνταγή: Μπακαλιάρος παστός με ρεβύθια

Her News