HerNews.gr
Αφιερώματα

Όταν το μακιγιάζ ήταν… ταμπού

Ας γυρίσουμε το ρολόι πίσω στα αρχαία χρόνια. Αν και στην Αίγυπτο, το μακιγιάζ δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο για τις γυναίκες, είχε γίνει σήμα κατατεθέν της θηλυκότητας στην Ελλάδα γύρω στο 1000 π.Χ.

Ήταν τότε όπου το μακιγιάζ, ειδικά το κραγιόν, συνδέθηκε με την πορνεία και αντιμετωπίστηκε ακόμη και με την εφαρμογή νομικών ρυθμίσεων, καθώς φαινόταν ότι εξαπατούσε τους άνδρες παρασύροντάς τους σε ανάρμοστες πράξεις και παράνομους γάμους.

Αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν ακόμη και να αντιμετωπίσουν κατηγορίες μαγείας για τη χρήση εξαπάτησης μέσω του μακιγιάζ – τώρα, ποιος ξέρει τι highlighter χρησιμοποιούσαν, αλλά πρέπει να είχε ένα πολύ εκθαμβωτικό αποτέλεσμα τότε.

Μέχρι το 100 μ.Χ., το μακιγιάζ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ρωμαίους, με το Kohl να χρησιμοποιείται για να σκουραίνει τις βλεφαρίδες, το ρουζ στα μάγουλα και ακόμη και την κιμωλία για να λευκαίνει το δέρμα.

Πηγαίνοντας γρήγορα στην Αγγλία του Μεσαίωνα, μπορούμε να δούμε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις προοπτικές του μακιγιάζ και της θρησκείας που μπαίνει στη συζήτηση.

Μέχρι τον 15ο αιώνα, οι γυναίκες μπορούσαν να χρησιμοποιούν μακιγιάζ χωρίς νομικούς περιορισμούς, παρόλο που ορισμένες εκκλησίες αντιτάχθηκαν στη χρήση του, καθώς θεωρούνταν ότι λειτουργεί ο Σατανάς, διότι η διαδικασία της «αλλαγής» των χαρακτηριστικών του προσώπου θεωρούνταν πρόκληση για το έργο του Θεού.

Από το 1500, σφυρηλατήθηκε ένας σύνδεσμος μεταξύ του μακιγιάζ και των υποτιθέμενων μαγικών δυνάμεων, που διαδόθηκαν ακόμη και από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α, η οποία πίστευε ότι το κραγιόν συγκεκριμένα θα μπορούσε να απωθήσει τον θάνατο και να σώσει ζωές. Το εφάρμοσε όταν αρρώστησε και πέθανε με περίπου μισή ίντσα κραγιόν. Η πεποίθησή της σαφώς δεν λειτούργησε.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ του μακιγιάζ και της μαγείας προκάλεσε αναπάντεχα σάλο από την Εκκλησία και την Πολιτεία που κήρυξαν τη χρήση του μακιγιάζ αμαρτωλή. Το κοινοβούλιο τελικά ψήφισε έναν νόμο ότι εάν η χρήση του μακιγιάζ ήταν υπεύθυνη για την εξαπάτηση των ανδρών σε γάμο, θα κηρύσσονταν μαγεία και θα τιμωρούνταν πλήρως. Οι νόμοι και οι κανονισμοί που ίσχυαν κάποτε στην Αρχαία Ελλάδα αναδείχθηκαν ξανά.

Τον 17ο αιώνα άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις φορούσαν διαφορετικές αποχρώσεις κραγιόν λόγω του κόστους των συστατικών, με τους πλουσιότερους στην κοινωνία να φορούν έντονο κόκκινο κερασί και τους χαμηλότερους ανθρώπους να φορούν πιο θαμπό κόκκινο. Ακόμη και σε αυτό το σημείο το μακιγιάζ δεν συνδέθηκε αποκλειστικά με τη θηλυκότητα καθώς και οι κύριοι της κοινωνίας φορούσαν μακιγιάζ.

Πηγαίνοντας στον 18ο αιώνα, η ελευθερία χρήσης οποιουδήποτε είδους προϊόντος που αλλάζει την εμφάνιση αφαιρέθηκε από τις γυναίκες και μόνο από τις γυναίκες. Το κοινοβούλιο έκανε τις αποφάσεις του ακόμη πιο περιοριστικές για τις γυναίκες, καθώς θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες εάν παρέσυραν τους άνδρες σε γάμο χρησιμοποιώντας όχι μόνο μακιγιάζ, αλλά και αρώματα, ψεύτικα μαλλιά και ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Η βικτοριανή Αγγλία προκάλεσε την επιθυμία για φυσική ομορφιά, και ως αποτέλεσμα το βάψιμο θεωρούνταν κακότροπο και θεωρήθηκε κοινωνικά απαράδεκτο για όλους εκτός από τις ηθοποιούς και τις ιερόδουλες.

Όλα αυτά άλλαξαν στη δεκαετία του 1880 καθώς το μακιγιάζ θεωρήθηκε πιο κοινωνικά αποδεκτό. Οι γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν πούδρες προσώπου με βάση τον μόλυβδο για να λευκάνουν την επιδερμίδα τους και λόγω της ανησυχίας ότι οι γυναίκες δηλητηριάζονταν, χρησιμοποιήθηκαν ασφαλέστερα συστατικά μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Η εισαγωγή ταινιών και ηθοποιών με έντονο makeup το έκανε δημοφιλές  και αύξησε τις εμπορικές πωλήσεις. Το 1909 ιδρύθηκε η L’Oréal και παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών παγκοσμίως.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Eurovision: Όλες οι ελληνικές συμμετοχές που κατέκτησαν μια θέση στην 10αδα

Her News b

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο HerNews – Το πρώτο μας event

Her News

Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και οι πληγές δεν κλείνουν

Her News