HerNews.gr
Σχέσεις

5 Συμπεριφορές που δημιουργούν άγχος σε μια σχέση

Παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά το άγχος και αυτό μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής τους. Όσοι ασχολούνται με ανήσυχες σκέψεις συχνά τείνουν να ανησυχούν για πτυχές των σχέσεών τους.

Για παράδειγμα, μπορεί να αναρωτιούνται αν ο σύζυγός τους ή κάποιο άλλο άτομο θα τους αφήσει τελικά λόγω του άγχους τους. Ή, μπορεί να εμφανιστούν ανησυχίες για υπερβολική εξάρτηση από τον σύντροφό τους. Όλη αυτή η υπερβολική σκέψη και το άγχος μπορεί εύκολα να επηρεάσει ακόμα και τις πιο υγιείς σχέσεις.

Προτού μπορέσετε να εργαστείτε για να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα, πρέπει να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι σε σχέσεις δεν συνειδητοποιούν πάντα πώς η ψυχική τους υγεία μπορεί να επηρεάσει τους άλλους γύρω τους.

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι εκδηλώνουν σκόπιμα αυτές τις συμπεριφορές ή θέλουν να πληγώσουν τον σύντροφό τους. Ωστόσο, η γνώση των συμπεριφορών που βλάπτουν τις σχέσεις μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Οι συμπεριφορές που προκαλούν άγχος στις σχέσεις

1. Νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή” για το σύντροφό σου

Αυτό δεν είναι τόσο συμπεριφορά όσο ένα γενικό υποκείμενο συναίσθημα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση καταλήγουν να έχουν ταραχώδη ερωτική ζωή εξαιτίας του πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το να δημιουργήσεις κάτι με άλλο άτομο γίνεται πρόκληση αν δεν έχεις θετική σχέση με τον εαυτό σου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μια στενή σχέση ή πρόκειται να βγείτε ραντεβού.  Το άγχος σας μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να ανταποκριθείτε στα standards του ατόμου που σας ενδιαφέρει.

2. Η υπερβολική εξάρτηση από το άλλο άτομο

Μια άλλη επιβλαβής συμπεριφορά περιλαμβάνει το να είστε εξαρτημένη από τον σύντροφό σας σε μια σχέση. Αυτή η δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά συνήθως πηγάζει από την παραμέληση ή την κακοποίηση της παιδικής ηλικίας, η οποία προκαλεί ανασφαλή, αγχώδη ή αποτρεπτικά στυλ προσκόλλησης. Το να είσαι ανασφαλής και προσκολλημένη πάνω του μπορεί να προκαλέσει άγχος στις σχέσεις επειδή μπορεί να προβάλεις τραύματα του παρελθόντος στον σύντροφό σου.

3. Η ευτυχία σου εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον

Φυσικά και θέλουμε σχέσεις με ανθρώπους που μας ενθαρρύνουν και κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Δεν είναι λάθος να αναζητάτε σχέσεις με άτομα που προσθέτουν θετική ενέργεια στη ζωή σας. Ωστόσο, γίνεται πρόβλημα όταν βασίζεστε στον σύντροφό σας ως μοναδική πηγή ευτυχίας. Κάνοντας αυτό ασκεί τεράστια πίεση σε μια σχέση και μπορεί τελικά να διώξει τον σύντροφό σας μακριά. Να θυμάσαι, κανείς δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο εκτός από τον εαυτό σου.

4. Αμφισβητείτε τα συναισθήματα του συντρόφου σας

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με άγχος τείνουν να κάνουν υποθέσεις για το πώς νιώθει ο σύντροφός τους για αυτούς. Αυτό συνδέεται με το να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην αισθάνεστε ποτέ αρκετά άξια για να αγαπηθείτε. Κάποιος με άγχος μπορεί να πιστεύει ότι ο σύντροφός του δεν μπορεί ποτέ να τον αγαπήσει ή να τον νοιαστεί αληθινά.

5. Σκέφτεστε υπερβολικά όλα όσα λέει ή κάνει ο σύντροφός σας

Τα άτομα με άγχος υπεραναλύουν κάθε μήνυμα, κάθε λέξη  και συνομιλία μεταξύ αυτών και του συντρόφου τους. Κρέμονται από κάθε λέξη που λέει ο σύντροφός τους, το οποίο μπορεί γρήγορα να γίνει μια ανθυγιεινή συνήθεια. Στην αρχή μιας σχέσης, είναι φυσικό να αναρωτιέστε πώς νιώθει ο σύντροφός σας, όμως, με την πάροδο του χρόνου, η μη δυνατότητα εστίασης σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Χωρισμός: Τα Do’s και τα Don’ts

Her News b

Ραντεβού: Οι βασικοί κανόνες για να το απολαύσετε

Her News b

Όλη η αλήθεια πίσω από εκείνον που σου λέει “θα δούμε πώς θα πάει”

HerNewskl