HerNews.gr
Pets Συνεντεύξεις

Έφη Πετροπούλου: Η φωτογράφος που βγάζει τα πιο εντυπωσιακά πορτρέτα σε ζωάκια μιλά στο HerNews

Η Έφη Πετροπούλου ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και όπως σίγουρα όλοι θα καταλάβατε είναι τρομερά φιλόζωη. 

Ασχολείται αποκλειστικά με τα πορτρέτα σκύλων και οι φωτογραφίες της είναι τόσο ιδιαίτερες, καθώς το concept είναι να ντύνει με διάφορα ρούχα και αξεσουάρ το κάθε ζωάκι και πραγματικά, ποιος δε θα ήθελε ένα τέτοιο πορτρέτο;  Επίσης μπορεί επίσης να φωτογραφίσει οποιοδήποτε ζωάκι, καθώς θα ήθελε πολύ και εκείνη όπως μας λέει.

Το αποτέλεσμα που βγάζει είναι πραγματικά εντυπωσιακό και δεν γίνεται να μη σχηματιστεί ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο σου, όταν βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες από τα υπέροχα χνουδωτά πλασματάκια.

Η Έφη Πετροπούλου μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τα πορτρέτα ζώων και από που αντλήθηκε η ιδέα να το εξελίξει σε αυτό το επίπεδο.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα; Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Άργησα λίγο να καταλάβω ότι όντως θέλω να ασχοληθώ με αυτό. Ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια να ασχολούμαι επαγγελματικά, πήγα σε σχολή και τελείωσα. Αλλά έχω συνειδητοποιήσει ότι από πολύ μικρή ασχολούμουν με αυτό. Έπαιρνα μια φωτογραφική της μητέρας μου, ξέρεις τις αναλογικές με το φιλμ και φωτογράφιζα τα σκυλιά μας, τα γατιά μας, ό,τι έβρισκα. Οπότε έτσι ξεκίνησα. Μετά είχαμε μια εργασία με τη σχολή η οποία είχε θέμα «Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων»,  πήρα το δικό μου το σκυλί και το έντυσα.

Από μικρή πάντα σε ενδιέφερε να φωτογραφίζεις περισσότερο τα ζωάκια;

Ναι όταν ήμουν πιο μικρή μόνο τα ζωάκια. Τώρα πέρα από τα σκυλιά ασχολούμαι και με τη διαφημιστική αλλά κυρίως θέλω σκυλιά γατιά. 

Η ιδέα αυτή πως σου ήρθε; Γιατί είναι κάτι πολύ πρωτότυπο που δεν το έχουμε ξανά δει

Αυτή η ιδέα μου ήρθε από αυτή την εργασία που είχαμε στη σχολή, γιατί έσπαγα το κεφάλι μου να βρω να κάνω κάτι που στην ουσία δεν θα το είχαμε δει στις εργασίες μας. Και το δοκίμασα γιατί θυμόμουν ότι το δικό μου σκυλί καθόταν να της βάλω γυαλιά και τέτοια όταν το φωτογράφιζα για εμένα, την έπιασα της έβαλα κάτι αυτιά από κουνελάκια και περούκα και έτσι την έντυσα. Οι φωτογραφίες βγήκαν πολύ ωραίες και μίλησα με την καθηγήτρια μου και μου είπε να ξεκινήσω να ασχολούμαι με αυτό. Η πτυχιακή μου ήταν όλη βασισμένη πάνω σε αυτό.

Όταν παρουσίασες την εργασία σου στους καθηγητές σου και στους συμφοιτητές σου τι σου είπαν;

Αρχικά με ρώτησαν πως έχει κάτσει το σκυλί. Δεν με ζόρισε η αλήθεια είναι έκατσε πολύ εύκολα με λιχουδιές και τους άρεσε όλο αυτό. Είχαν πάθει ένα σοκ γιατί τους έκανε εντύπωση αλλά τους άρεσε πάρα πολύ.

Το δικό σου το σκυλάκι το γνωρίζεις, πως διαχειρίζεσαι άλλα σκυλάκια κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης;

Αρχικά τους δίνω το χώρο τους, να μυρίσουν το χώρο, να εγκλιματιστούν και να μυρίσουν και εμένα γιατί δε με ξέρουν όλα τα ζωάκια που φωτογραφίζω. Οπότε μόλις ηρεμίσουν λίγο, τους δίνω λιχουδιές, τα στήνω στο backround και τα ντύνω σιγά σιγά. Φεύγουν ξανά έρχονται, φεύγουν ξανά έρχονται αλλά τα καταφέρνουμε.

Πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια φωτογράφιση;

Περίπου μια ώρα. Μπορεί κάποιες να γίνονται και πιο γρήγορα αλλά γύρω στη μια ώρα γιατί δεν θέλω να τα ταλαιπωρώ και πάρα πολύ. Και στη μια ώρα μέσα υπάρχουν και διαλείμματα, ξέρεις, να φύγει λίγο το σκυλί, να ξεκουραστεί, να πιεί λίγο νερό οπότε του δίνω όσο χρόνο χρειάζεται.

Κατά βάση τα σκυλάκια και τα γατάκια αντίστοιχα, κάθονται να βγουν φωτογραφία; Η σε δυσκολεύουν;

Τα περισσότερα έχουν κάτσει. Υπάρχουν και κάποια βέβαια που με έχουν ζορίσει αλλά και πάλι το έχουμε βρει. Όσο μπορώ προσπαθώ να είμαι ήρεμη σε όλη αυτή τη φάση ώστε να μη τους μεταδίδω άγχος και έτσι ηρεμούν και κάθονται. Καταλαβαίνουν ότι δε θα τους κάνω κακό, είναι εκεί και οι άνθρωποι που έχουν το σκυλί οπότε ηρεμούν.

Έχεις και περαιτέρω γνώσεις για το πως πρέπει να συμπεριφερθείς σε κάποιο ζωάκι;

Δεν έχω ασχοληθεί με εκπαίδευση και με όλα αυτά, απλά επειδή η μητέρα μου έχει πάρα πολλά σκυλιά είχα μάθει από μικρή το πως να τους συμπεριφέρομαι. Στο να παίρνουν το χρόνο τους, να είναι ήρεμα, έτσι τα έχω μάθει. 

Τι σε έκανε να πεις ότι από όλα τα είδη φωτογραφίας θέλεις να ασχοληθείς με τα πορτρέτα σκύλων;

Νομίζω ότι επειδή αγαπάω πάρα πολύ τα ζώα με τράβηξε αυτό περισσότερο. Πέρα από την αγάπη μου για τα ζώα μου αρέσει και η μόδα και το σκέφτηκα συνδυαστικά. Δηλαδή να δείξω ότι το κάθε σκυλάκι η το κάθε γατάκι είναι και αυτό σαν άνθρωπος. Αυτό ήθελα να περάσω.

Με τι κριτήρια διαλέγεις το κατάλληλο αξεσουάρ και ρούχο για το κάθε κατοικίδιο;

Πριν από κάθε φωτογράφιση θέλω σίγουρα μια φωτογραφία του σκύλου ή της γάτας για να το δω και εκείνη την ώρα θα μου έρθει αυτόματα το πως θα το ντύσω. Θα του βάλω σίγουρα ένα ρούχο που θα μου έχει έρθει από την πρώτη στιγμή που θα το δω και μετά ανάλογα το τι θέλει ο ιδιοκτήτης του. 

Εκτός από γάτες και σκύλους έχεις φωτογραφίσει κάποιο άλλο ζώακι;

Όχι ακόμα αλλά σίγουρα θέλω. Σε όλα τα ζώα, από άλογο, κουνελάκι η ένα προβατάκι που είναι τόσο γλυκούλια.

Έχεις δικό σου χώρο που κάνεις τις φωτογραφίσεις;

Για την ώρα έχω στο σπίτι ένα δωμάτιο που το έχω μετατρέψει σε στούντιο. Έχω το backround χρώματα και χαρτόνια, κάποιες τυπωμένες φωτογραφίες, τα props, κούτες με καπελάκια και αξεσουάρ. Τα περισσότερα ρούχα που τους φοράω είναι δικά μου και τα προσαρμόζω. Μέσα από τα ρούχα τους βάζω σαν βάτες για να κάνουν ώμους, τα πιάνουμε με μανταλάκια  ώστε να έρθουν στο μέγεθος του κάθε σκύλου, και για τα πιο μικρά μωράκια παίρνω και μωρουδιακά. Σε πιο μεγαλόσωμα σκυλιά προσαρμόζονται και δικά μας ρούχα.

Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με κάτι παρόμοιο όπως τις φωτογραφίες στα νεογέννητα μωρά;

Και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ η αλήθεια είναι. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό, έχει άλλες δυσκολίες πιστεύω εκεί γιατί είναι ένα μωρό και θέλει άλλη προσέγγιση τελείως, αλλά μου αρέσει πολύ και αυτό.

Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις μέσα από αυτή τη συνέντευξη για όσους τη διαβάσουν;

Αρχικά οι γονείς καλό θα είναι να μη τρομοκρατούν τα παιδία τους με τα σκυλιά και όσο γίνεται να τους περνούν το μήνυμα ότι “δε γίνεται ούτε να τα φοβόμαστε όλα τα σκυλιά ούτε και να πέφτουμε κατευθείαν πάνω τους” χρειάζονται το χρόνο τους. Επίσης είναι καλό να μεγαλώνουν σε οικογένεια με σκύλους και γάτες γιατί βοηθάει σε πολλά πράγματα. Και στη ψυχολογία σου βοηθάει σίγουρα.

Πως θα περιέγραφες τη δουλειά σου;

Για εμένα πέρα από το ότι είναι η δουλεία μου είναι και κάτι σαν ψυχοθεραπεία γιατί με κάνει πάρα πολύ χαρούμενη όλο αυτό, το να συναναστρέφομαι με ζωάκια. Επίσης η χαρά του κάθε γονέα του κατοικίδιου με κάνει επίσης πολύ ευτυχισμένη γιατί ξέρεις, είναι χαρούμενοι συγκινούνται όταν βλέπουν το αποτέλεσμα ή καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογράφισης.

Ευχαριστούμε πολύ την Έφη Πετροπούλου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Instagram: @efclick_

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιώργος Μουκίδης: «Μετά τον Νότη Σφακιανάκη δεν θα βγει άλλος μεγάλος καλλιτέχνης»

Her News b

Νίκος Μπάρτζης: «Με έκαναν να κλαίω τα σχόλια που μου έκαναν άνθρωποι που δεν με γνώριζαν»

HerNews ka

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μας εξιστορεί την αληθινή ιστορία μιας κακοποιημένης γυναίκας & το νομικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις

Her News b