HerNews.gr
Αφιερώματα

Πώς να προπονηθείς σαν αρχαίος Έλληνας αθλητής

Ακόμη και σήμερα σώζεται η κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων αθλητών. Οι σύγχρονοι επισκέπτες του γυμναστηρίου συχνά σχολιάζουν ότι στόχος τους είναι να αποκτήσουν το σώμα ενός Έλληνα θεού. Εν τω μεταξύ, η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται ως η κορυφή των αθλητικών επιτευγμάτων.

Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες δεν γεννήθηκαν αθλητές. Μάλλον έγιναν. Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες έχουν χαθεί στο χρόνο, οι σύγχρονοι ιστορικοί μπορούν να σχηματίσουν μια γενική εικόνα για το πώς αυτοί οι αθλητές θα είχαν προπονηθεί και προετοιμαστεί για αγώνες.

Σύμφωνα με τα λόγια του φιλοσόφου Σωκράτη, «είναι κρίμα για έναν άνθρωπο να γερνάει χωρίς να δει την ομορφιά και τη δύναμη για την οποία μπορεί το σώμα του».

Αθλητισμός και σωματικοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Όσον αφορά τον αθλητισμό, οι αρχαίοι Έλληνες συνδέονται πιο στενά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για έναν αρχαίο Έλληνα αθλητή, η κατάκτηση ενός στεφάνου ελιάς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η απόλυτη τιμή.

Ωστόσο, ο αθλητισμός ήταν μια σημαντική πτυχή της ζωής στην αρχαία Ελλάδα πολύ πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 776 π.Χ. Μία από τις πρώτες αναφορές των Ελλήνων σε αθλητικά γεγονότα έγινε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα .

Στην κηδεία του Πάτροκλου ο Αχιλλέας έκανε αθλητικούς αγώνες για να τιμήσει τον φίλο του. 

Σε κάθε περίπτωση, οι παιδοτρίβες ήταν υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των αρχαίων Ελλήνων αθλητών και αγοριών, είτε για αθλητικούς αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είτε για τη γενική φυσική προετοιμασία και την προετοιμασία για πόλεμο.

Στη Γοργία του Πλάτωνα, ένας παιδοτρίβης περιγράφει τον σκοπό της δουλειάς του ως «να κάνει τα αντρικά σώματα όμορφα και δυνατά». Στην πράξη, αυτό μπορεί να περιλάμβανε προπόνηση σε σχέση με ένα συγκεκριμένο άθλημα, γενικότερη καθοδήγηση ενδυνάμωσης και προετοιμασίας και φροντίδα των αθλητών τρίβοντας ελαιόλαδο στο σώμα τους.

Μέθοδοι προπόνησης αρχαίου Έλληνα αθλητή

Η συνένωση των ακριβών μεθόδων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές για την προπόνηση δεν είναι απλή υπόθεση. 

Αξίζει επίσης να εξεταστεί πώς οι μέθοδοι προπόνησης πιθανότατα θα διέφεραν πάρα πολύ μεταξύ διαφορετικών αθλητών και προπονητών, όπως συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή. Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν σε πολύ διαφορετικά αθλήματα και η προπόνησή τους θα αντανακλούσε σε αυτό.

Η καλύτερη σωζόμενη λογοτεχνική πηγή είναι ο Φιλόστρατος, Έλληνας σοφιστής της ρωμαϊκής περιόδου , που έζησε τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ. Γύρω στην εποχή που έγραφε ο Φιλόστρατος, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι Έλληνες παιδοτρίβες χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρωμαίους για να εκπαιδεύσουν μονομάχους στη δύναμη και την προετοιμασία.

Ο Φιλόστρατος περιέγραψε το παραδοσιακό ελληνικό αθλητικό πρόγραμμα προπόνησης ως έναν τετραήμερο κύκλο που ονομάζεται τετράδα. Ένας αρχαίος Έλληνας αθλητής που ακολουθούσε ένα πρόγραμμα τετράδας θα εστιαζόταν σε διαφορετικό είδος και ένταση προπόνησης κάθε μέρα του κύκλου.

Σύμφωνα με τον Φιλόστρατο, κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τετράδας, η πρώτη μέρα προετοιμάζει τον αθλητή. η δεύτερη είναι μια ολοκληρωμένη δοκιμή. Η τρίτη είναι η χαλάρωση και η τέταρτη είναι μια προπόνηση μέτριας σκληρότητας.

Ευρύτερα, πέρα ​​από το σύστημα της τετράδας, ο Φιλόστρατος περιέγραψε δραστηριότητες προπόνησης που περιελάμβαναν τρέξιμο αντοχής, άρση βαρών και άσκηση που περιελάμβανε πάλη με θηρία, ειδικά λιοντάρια.

Αυτό το τελευταίο μέρος μπορεί να ήταν κατασκευασμένο, αν και ο πρώην πρωταθλητής άρσης βαρών του UFC και καλλιτέχνης μικτών πολεμικών μαχών Khabib Nurmagomedov, είναι γνωστό ότι εκπαιδεύτηκε στην παιδική του ηλικία παλεύοντας με αρκούδες στα βουνά του Νταγκεστάν, οπότε μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στον ισχυρισμό.

Όπως και να έχει, ακόμη και οι πιο φανταστικές ιστορίες για τις αρχαίες ελληνικές πρακτικές εκπαίδευσης αποκαλύπτουν ορισμένες ιδέες. Για παράδειγμα, ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, που θεωρείται ευρέως ως ο πιο επιτυχημένος παλαιστής και ισχυρός άνδρας στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι έχτισε τη δύναμή του κουβαλώντας στους ώμους του έναν ταύρο τεσσάρων ετών, τον οποίο και έφαγε. 

Εξοπλισμός

Για πολλές ασκήσεις, οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές δεν απαιτούσαν εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, η  καλλισθενική γυμναστική, ήταν μια κατηγορία ασκήσεων ενδυνάμωσης που βασίζεται στη χρήση σωματικού βάρους και σημαίνει «όμορφη δύναμη».

Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν επίσης να χρησιμοποιούν εξοπλισμό για εκπαίδευση. Στην παλαίστρα όπου διδάσκονταν η πυγμαχία και η πάλη, οι αθλητές είχαν συνήθως πρόσβαση σε σάκους του μποξ γεμάτους με αλεύρι και είτε σπόρους σύκου είτε άμμο.

Περισσότερα ακατέργαστα όργανα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως εξοπλισμός. Αμφορείς, βαριά αγγεία ή μεγάλες πέτρες θα μπορούσαν να σηκωθούν από τους αθλητές για να αυξήσουν τη δύναμή τους. Μια τέτοια πέτρα βρέθηκε με μια επιγραφή που έγραφε «Ο Βυβών, γιος του Φόλα, με σήκωσε πάνω από το κεφάλι με το ένα χέρι».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Μοιχεία: Σαν σήμερα η κατάργηση της ποινής στην Ελλάδα

Her News

Τζένη Βάνου: Τα καλύτερα τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

HerNews ka

5 πράγματα που δεν ήξερες για τη Lady Gaga!

HerNews ka