HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πώς θα ανακουφίσετε τα πρησμένα πόδια σας

Τα πρησμένα πόδια είναι ένα φυσιολογικό και ίσως το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Και σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο αφού δεν είναι μόνο η όψη ενοχλητική για την εγκυμονούσα, αλλά μπορεί να της δημιουργούν προβλήματα και στην καθημερινότητά της.

Πού οφείλεται το πρήξιμο στα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Η εξήγηση είναι απλή: Το επιπλέον υγρό και αίμα που δημιουργεί το σώμα σας για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο συσσωρεύεται στα κάτω άκρα σας προκαλώντας τους οίδημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παράγετε επίσης περισσότερη ρελαξίνη – μια ορμόνη που βοηθά τη λεκάνη σας να ανοίξει. Η ορμόνη αυτή χαλαρώνει επίσης τους τένοντες και τους συνδέσμους στα πόδια σας, κάτι που σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος και τις ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει τα πέλματά σας να πλατύνουν και να μακρύνουν.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτές οι δομικές αλλαγές μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να μειώσετε το πρήξιμο και να αισθάνεστε πιο άνετα.

Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη και τρόποι αντιμετώπισης

Ανύψωση των ποδιών

Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος:

Σηκώστε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς ενώ διαβάζετε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή κάνετε άλλες καθιστικές δραστηριότητες.

Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για άνεση και ανυψώνετε τα πόδια σας για 15 έως 20 λεπτά, κάθε 4-6 ώρες.

Δροσερά ποδόλουτρα

Η βύθιση των ποδιών και των αστραγάλων σας σε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό για 20 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο και τον πόνο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων κοντά στο δέρμα σας, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και το πρήξιμο εντός της πληγείσας περιοχής.

Ανατομικά παπούτσια

Τα μη υποστηρικτικά και άβολα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο στα πόδια, αλλά και στην πλάτη σας. Ακόμα κι αν τα πόδια σας ξεπρηστούν μετά τον τοκετό, θα αισθάνεστε πιο άνετα με παπούτσια που ταιριάζουν στα πόδια σας και υποστηρίζουν το πρόσθετο σωματικό σας βάρος. Τα παπούτσια σας πρέπει να:

  • Έχουν χαμηλό τακούνι (3-5 εκατοστά)
  • Παρέχουν καλή στήριξη στο τόξο

Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης 15-20 mmHG που καταλήγουν στο γόνατό σας αυξάνουν σταδιακά την πίεση στα πόδια σας και μετακινούν μέρος του πλεονάζοντος υγρού πίσω στα αιμοφόρα αγγεία και στο υπόλοιπο σώμα. Σας ανακουφίζουν έτσι από τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον σχηματισμό νέων κιρσών, που εμφανίζονται στο 15% των εγκύων. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται μετά την πρώτη εγκυμοσύνη και είναι τέσσερις φορές υψηλότερος στις γυναίκες άνω των 35 ετών.

Αποφύγετε τις κάλτσες που σφίγγουν στο πάνω μέρος, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρήξιμο και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου – ο οποίος είναι ήδη τέσσερις φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό πριν πάρετε και φορέσετε τις εν λόγω κάλτσες να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας. Αυτός θα κρίνει αν τις χρειάζεστε και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να τις φοράτε.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Συμβουλές για τον ύπνο στην εγκυμοσύνη

Her News

Εγκυμοσύνη: Συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσετε

Her News