HerNews.gr
Ψυχολογία

4+1 συμβουλές για να βελτιώσετε τη διάθεση σας!

Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ή πιθανώς προορίζονται να πάνε άσχημα, για να βελτιώσουμε τη διάθεση μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες στρατηγικές που εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς.

Υπάρχουν δύσκολες μέρες που έχουμε ήδη βάλει το μυαλό μας στον αρνητισμό. Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο λάθος. Αν πιστεύουμε ότι θα είναι μια κακή μέρα, το μυαλό μας το αποτυπώνει και θα κάνουμε ορισμένα άσχημα πράγματα να συμβούν , γιατί αυτό έχουμε στο μυαλό μας, αυτό πιστεύαμε και αυτό θα κάνουμε.

Ομοίως, η θετικότητα μπορεί να εκπαιδευτεί και είναι δυνατό να βελτιωθεί η διάθεση με μικρές αλλαγές  που μπορούν να μετατρέψουν μια κακή μέρα σε πολύ καλύτερη. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που λειτουργούν  και υποστηρίζονται με μια ψυχολογική εξήγηση.

#1. Ακούστε ένα τραγούδι που σας αρέσει (όσο συχνά χρειάζεται)

Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική τροποποιεί τα συναισθήματα και είναι το ερέθισμα που κάνει πολλά νευρολογικά δίκτυα να λειτουργούν ταυτόχρονα, είναι η πιο πλούσια τροφή για τον εγκέφαλό μας. Το να ακούμε μουσική κάθε μέρα θα πρέπει ήδη να είναι μια καθημερινή συνήθεια , αλλά ειδικά όταν περνάμε μια κακή μέρα μπορούμε να ακούσουμε ένα τραγούδι που μας αρέσει -ακόμα και ξανά και ξανά- γιατί αυτό δίνει στον εγκέφαλό μας ένα διάλειμμα. 

#2. Διαβάστε ή ακούστε ένα podcast αντί να κοιτάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν έχουμε μια κακή μέρα, η βουτιά στη μη ρεαλιστική τελειότητα που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να προσπαθήσουμε  να βρούμε λίγο χρόνο για να ακούσουμε ένα podcast που μας αρέσει. Ή να διαβάσουμε.
Το διάβασμα προκαλεί ένα άμεσο αίσθημα ευεξίας επειδή ο εγκέφαλός μας επιβραβεύει το διάβασμα ως μια θετική στάση που συνδέεται με την επιθυμία και την ευχαρίστηση. Είναι καθαρή ντοπαμίνη . Επίσης, το διάβασμα μας βοηθά να μετριάζουμε το άγχος και να αποσυνδεόμαστε από την πραγματικότητα.

#3. Δείτε μια σειρά που σας κάνει να γελάτε

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες και ευχάριστες καταστάσεις, όπως η παρακολούθηση μιας τηλεοπτικής σειράς, ο εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει ντοπαμίνη, κάτι που αντίθετα δεν συμβαίνει στην καθημερινή ρουτίνα. Στην π, τις μέρες που έχουμε κακή διάθεση, καλό είναι να επιλέξουμε μια κωμωδία ή μια σειρά που μας κάνει να γελάμε δυνατά , ακόμα κι αν την έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. 

#4. Φορέστε ένα άρωμα που σας αρέσει

 Γνωρίζουμε ότι τα αρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας λόγω της σύνδεσής τους με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα. Γι’ αυτό, όταν έχουμε μια κακή μέρα, επιλέγουμε ένα άρωμα που μας αρέσει και μας θυμίζει όμορφες αναμνήσεις. Ακόμη και αν αυτό είναι το καλοκαιρινό μας άρωμα και είναι χειμώνας.

#5. Περπατήστε στον ήλιο

Η θεωρία λέει ότι για να ρυθμίσουμε τους βιολογικούς μας ρυθμούς όπως ο ύπνος και οι μυϊκές λειτουργίες πρέπει να περνάμε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας δεν μας το επιτρέπει πάντα.
Αλλά όταν είμαι σε κακή διάθεση, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε στον ήλιο ή να κάνουμε μια μικρή βόλτα γιατί, το φυσικό φως ρυθμίζει τη διάθεση επηρεάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Και αν δεν είναι δυνατό να κάνετε μια βόλτα, προσπαθήστε να βγείτε στο μπαλκόνι έστω και για 5 λεπτά , για να σας χτυπήσει λίγο ο ήλιος. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άγχος: Ποιo επάγγελμα αυξάνει περισσότερο το στρες

Her News b

Εμπιστοσύνη: Γιατί δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ;

Her News

Γιατί τρώμε τα νύχια μας: Αιτίες, επιπτώσεις και πώς να σταματήσουμε

HerNews ka