HerNews.gr
Αφιερώματα

Φιστίκια Αιγίνης: Γιατί είναι τα καλύτερα στον κόσμο;

Η Αίγινα είναι διεθνώς γνωστή για τα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο.

Τα φιστίκια φυτεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα στην Αίγινα, κοντά στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η φιστικιά, η οποία είναι εγγενής στο Ιράν, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο νησί  και την ελληνική ενδοχώρα το 1860 και τα δέντρα άκμασαν στο μεσογειακό κλίμα και στο μοναδικό έδαφος της Αίγινας.

Τώρα, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φιστικιού στην Ευρώπη και ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο, καθιστώντας το φιστίκι αναπόσπαστο μέρος της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μοναδικά

Ενώ τα φιστίκια βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, η ποικιλία που βρίσκεται στην Αίγινα, που ονομάζεται κοιλαράτη, είναι σπάνια και εξαιρετικά νόστιμη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φιστικιών του νησιού βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αίγινας, όταν η γη είναι λιγότερο ορεινή και το έδαφος είναι ξηρό και πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο.

Παραδόξως, η έλλειψη άρδευσης, η γειτνίαση με τη θάλασσα και η μοναδική σύνθεση του εδάφους στο νησί συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία της μοναδικής γεύσης των φιστικιών Αιγίνης.

Τα δέντρα ευδοκιμούν στο νησί, καθώς οι καρποί τους, που περιέχουν το φιστίκι, ωριμάζουν κάτω από τη ζέστη του ήλιου.

Τα φιστίκια, όπως πολλοί τα ξέρουν, είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι του δέντρου. Περιέχονται στον καρπό του φιστικιού, ο οποίος είναι αρκετά μικρός και βρώσιμος.

Καθώς ωριμάζουν, το σκληρό κέλυφος του σπόρου του φιστικιού σκάει ακουστικά μέσα στον καρπό , υποδεικνύοντας ότι ήρθε η ώρα να τα μαζέψετε. Οι φιστικιές ανθίζουν τον Απρίλιο, όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι καρποί. Είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο.

Όταν οι ξηροί καρποί είναι έτοιμοι για συλλογή, σχεδόν όλοι στο νησί βοηθούν στη συγκομιδή τους με ένα ειδικό μακρύ ραβδί που χρησιμοποιείται για να μαζέψει τα μικρά φρούτα.

Τα φιστίκια Αιγίνης διαφέρουν από άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών στο ότι έχουν μια πιο γλυκιά, πιο περίπλοκη γεύση που δεν χρειάζεται αλάτι ή άλλο άρωμα, καθιστώντας τα το τέλειο σνακ.

Για τις μοναδικές τους ιδιότητες και την πολιτιστική τους σημασία, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν ανακηρυχθεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996.

Η Αίγινα παράγει περίπου 800 τόνους φιστικιών ετησίως και ο ξηρός καρπός αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι του πολιτισμού του νησιού.

Παραδόξως, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού είναι μέλη του συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1947.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σαν σήμερα γεννιέται η βραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά: “Ὁ ἔρωτας, ὄνομα οὐσιαστικόν, πολὺ οὐσιαστικόν”

Her News b

Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ: Πριν 58 χρόνια έγινε ο πιο παραμυθένιος γάμος της ελληνικής showbiz (Εικόνες)

HerNews ka

10 αγαπημένα τραγούδια για χρόνια πολλά στην Κατερίνα που γιορτάζει

Her News