HerNews.gr
Αφιερώματα

Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι ποδιές στα σχολεία

Στισ 6 Φεβρουαρίου του 1982 πάρθηκε η απόφαση να καταργηθεί η μπλε ποδιά η οποία ήταν υποχρεωτική για όλες τις μαθήτριες των Ελληνικών σχολείων.

Για πολλές δεκαετίες η χαρακτηριστική μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά ήταν το σήμα κατατεθέν για όλες της μαθήτριες στην Ελλάδα, μέχρι που το πρωτοεκλεγόμενο ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών, την ποδιά για τις μαθήτριες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπήρξαν πολλές αντιδράσεις με κάποιους να υποστηρίζουν πως θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητριών και πως θα επικρατούσε ασυδοσία στην εμφάνιση τους.

Παρόλα αυτά η απόφαση ελήφθη ως ένδειξη πλουραλισμού, ελευθερίας στην ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και ως ένδειξη εκδημοκρατισμού με τότε Υπουργό Παιδείας τον Λευτέρη Βαρυβάκη.

Να σημειωθεί πως το μαθητικό πηλίκιο που φορούσαν τα αγόρια είχε καταργηθεί από το 1964.
Πολλοί ήταν εκείνοι που κάθε άλλο παρά δυσαρεστήθηκαν με αυτή την απόφαση, διότι υπήρξε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και γονέων που θεωρούσαν πως οι ποδιές έκαναν τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα και πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των παιδιών εμπόδιζε στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Εκείνη η εποχή συνδέεται πλέον από κάποιους με πολύ όμορφες αναμνήσεις, καθώς τους θυμίζει τα χρόνια που ήταν ανέμελοι ενώ για κάποιους άλλους δεν αποτελεί και τόσο ευχάριστη ανάμνηση καθώς συνδέεται με την καταπάτηση και τη στέρηση της ελευθερίας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

21 Μαΐου: Η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

HerNews ka

Νεϊμάρ: Σήμερα έχει τα γενέθλια του ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου

HerNews ka

Κυριακή των Βαϊων: Έθιμα, παραδόσεις και η σημασία της ημέρας

Her News