HerNews.gr
Ταξίδια

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης: Το σύμβολο πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα

Από όποιο σημείο της Αθήνας κι αν την κοιτάξεις, o Ιερός Βράχος της Ακρόπολης θα σου «κλέψει» την προσοχή. Και έχει πολύ καλό λόγο να το κάνει αφού, όπως και πριν 2.500 χρόνια συνεχίζει να είναι «μάρτυρας» μιας πόλης που αλλάζει συνεχώς, κουβαλώντας το όνομα του πιο διάσημου ναού της. 

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης έχει υπάρξει φυσικό φρούριο για τους πρώτους κατοίκους της πόλης, μέρος λατρείας των αρχαίων θεών και κέντρο του θαυμαστού έργου αναδόμησης της πόλης του Περικλή τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ.

Η Ακρόπολη έχει βιώσει τα πάντα. Πολιτισμοί και κατακτητές έχουν έρθει και έχουν φύγει (μερικοί προσέθεσαν στοιχεία, μερικοί κατέστρεψαν κομμάτια της) αλλά ο ιερός βράχος στέκεται ακόμα όρθιος με όψη υπερήφανη και επιμονή στον χρόνο! 

Από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ένα μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που χάρισαν οι αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

Εξερευνώντας τον, ανακαλύπτεις ένα αριστούργημα αρχαίας αρχιτεκτονικής και τέχνης. Αυτό που θαυμάζουμε σήμερα – παρέα με τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης – είναι δουλειά των σπουδαιότερων τεχνιτών και μηχανικών της εποχής:

Ο Παρθενώνας (σίγουρα το πιο διάσημο ελληνικό κτίσμα παγκοσμίως) αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, το Ερεχθείο με τις δεσπόζουσες Καρυάτιδες να στηρίζουν στα κεφάλια τους την οροφή της βεράντας του ναού, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης… Όλα τους, εκπληκτικά επιτεύγματα της φιλοδοξίας των αρχαίων Ελλήνων.

Είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμήσει πλήρως κανείς το μεγαλείο της περιοχής απλά περπατώντας. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα  την περιήγηση με κάποιον ξεναγό – αρχαιολόγο ή να αγοράσεις έναν πολύ καλό ταξιδιωτικό οδηγό. Παρακάτω, θα σου παρουσιάσουμε κάποια βασικά σημεία της Ακρόπολης αλλά στ’ αλήθεια… Αυτή είναι μόνο η αρχή…

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κέα: Το αφανές κόσμημα των Κυκλάδων

HerNews ka

Πρώτη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ιταλών τουριστών για διακοπές σε ξένους προορισμούς

Her News

Παξοί: Το νησί με την γαλήνια ομορφιά στο Ιόνιο Πέλαγος

HerNews ka