HerNews.gr
Ψυχολογία

«Kουβέρτα ασφαλείας»: Το ψυχολογικό τρικ για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου σε κάθε κατάσταση

Ίσως να νιώθεις ότι δεν έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Αλλά υπάρχει ένα ψυχολογικό κόλπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα, να βρείτε αυτοπεποίθηση και να είστε η καλύτερη version σας. Η τακτική που παρουσιάζει ονομάζεται «κουβέρτα ασφαλείας».

Τι είναι η κουβέρτα ασφαλείας; Και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας;

Ξεκινάμε με το πρώτο βασικό συμπέρασμα: Πρέπει να νιώθετε ασφάλεια για να μπορέσετε να είστε ο εαυτός σας στο 100%. Και μόνο όταν αισθάνεστε ασφαλείς μπορείτε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.

Το ξέρει και η Google. Η εταιρεία τεχνολογίας πέρασε χρόνια μελετώντας το πώς μπορεί να δημιουργήσει τις καλύτερες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές απομόνωσαν συγκεκριμένους παράγοντες που αύξησαν την αποτελεσματικότητα μίας ομάδας.

Ο παράγοντας που ξεχώρισε ως σημαντικότερος είναι:

Ψυχολογική ασφάλεια:

«Σε μια ομάδα με υψηλή ψυχολογική ασφάλεια», λέει η Google, «οι ‘συμπαίκτες’ αισθάνονται ασφαλείς να αναλαμβάνουν ρίσκα, γύρω από τα μέλη της ομάδας τους. Αισθάνονται σίγουροι ότι κανένας στην ομάδα δεν θα τους φέρει σε δύσκολη θέση ή θα τιμωρήσει οποιονδήποτε επειδή παραδέχτηκε ένα λάθος, έκανε μια ερώτηση ή παρέθεσε μια νέα ιδέα».

Με άλλα λόγια, σε ένα ψυχολογικά ασφαλές περιβάλλον μπορείς να πεις τη γνώμη σου, να εκφραστείς ή ακόμη και να κάνεις ένα αστείο χωρίς να ανησυχείς ότι οι άλλοι θα σκεφτούν ότι είσαι περίεργος ή ηλίθιος.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι συχνά οδηγείστε σε περιβάλλοντα όπου αισθάνεστε οτιδήποτε άλλο… εκτός από ασφάλεια. Στη δουλειά (και μερικές φορές στο σπίτι) μπορεί να νιώθετε ότι θα… τιμωρηθείτε αν πείτε τις σκέψεις σας.

Χρειάζεστε μια «κουβέρτα ασφαλείας»

Με μια κουβέρτα ασφαλείας, μπορείτε να ξεπεράσετε το περιβάλλον και τις εκάστοτε συνθήκες. Μπορείτε να αποκτήσετε τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να είστε ο εαυτός σας.

Λοιπόν, ποια είναι η κουβέρτα ασφαλείας σας;

Μπορεί να είναι:

-Ένα άτομο (ή άτομα): μπορεί να είναι ένας μέντορας, φίλος, έμπιστος ή ακόμα και μια ομάδα φίλων — οποιοσδήποτε σας γνωρίζει καλά και ξέρει τι είστε ικανοί να κάνετε- και μπορεί να σας το υπενθυμίσει
-Μοναξιά: αν είσαι εσωστρεφής, το να περάσεις χρόνο μόνος μπορεί να σε επαναφορτίσει σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά
-Μια φράση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις
-Οτιδήποτε άλλο που σε βοηθά να πιστέψεις στον εαυτό σου

Θυμηθείτε, όλοι νιώθουν ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση μερικές φορές.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος και ανασφάλεια… δικαιολογήστε τον εαυτό σας. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα. Και βρείτε την κουβέρτα ασφαλείας σας.

ΠηγήErgasia.gr

Lucky Girl Syndrome: Πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας σύμφωνα με τους ψυχολόγους;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ένα μικρό tip για να περάσεις ώρα με τον εαυτό σου που έχει μεγάλη αξία

Her News

Έχεις οξύθυμο χαρακτήρα; Μάθε πως να το διαχειριστείς

Her News

Πώς τα ρούχα αλλάζουν τη διάθεση που έχουμε

Her News