HerNews.gr
Διεθνή

Οι 8 χώρες του κόσμου που επλήγησαν από τους περισσότερους σεισμούς

Πολλά μέρη του κόσμου  αντιμετωπίζουν ισχυρούς σεισμούς από καιρό σε καιρό, αλλά για ορισμένες χώρες οι σεισμοί είναι πολύ πιο συνηθισμένοι.

Οι φυσικές καταστροφές είναι συχνά αναπόφευκτες, αλλά γνωρίζοντας πού είναι πιθανό να χτυπήσουν μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις δημόσιες αρχές να προετοιμαστούν καλύτερα .

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν δεδομένα από τη Statista που εξετάζει τις ζώνες σεισμικής δραστηριότητας σε μια περίοδο 32 ετών. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν τις οκτώ πιο επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες στον κόσμο.

Αν και οι περισσότεροι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν , μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν προβλέψεις σε περιοχές όπου είναι πιο γνωστό ότι συμβαίνουν σεισμοί. Οι περισσότεροι σεισμοί σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν σε ρήγματα των ορίων των τεκτονικών πλακών.

Υπό το φως του σεισμού που κατέστρεψε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας αυτή την εβδομάδα, η Statista – μια πύλη δεδομένων και στατιστικών – συγκέντρωσε δεδομένα από το 1990 έως το 2022, για να αξιολογήσει ποια μέρη του κόσμου είναι τα πιο επιρρεπή σε σεισμό.

Οι 8 πιο επιρρεπείς σε σεισμό χώρες

8. Φιλιππίνες

Σύμφωνα με το Statista, οι Φιλιππίνες είναι η όγδοη πιο επιρρεπής σε σεισμό χώρα στον κόσμο. Μεταξύ 1990 και 2022, οι Φιλιππίνες γνώρισαν 52 καταγεγραμμένους σεισμούς.

Οι Φιλιππίνες επηρεάζονται συχνά από σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης τους κατά μήκος του Δακτυλίου της Φωτιάς του Ειρηνικού, που προκαλεί επίσης ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι σεισμοί είναι συχνοί λόγω της συνάντησης δύο τεκτονικών πλακών στην περιοχή.

7. Ινδία

Η Ινδία είναι η έβδομη πιο επιρρεπής σε σεισμό χώρα στον κόσμο. Η Ινδία χτυπήθηκε από 57 σεισμούς μεταξύ 1990 και 2022.

Η υψηλή συχνότητα σεισμών της Ινδίας οφείλεται στη θέση της κοντά στην οριακή ζώνη της πλάκας μεταξύ των πλακών Ινδίας και Ευρασίας.

Η πλάκα της Ινδίας κινείται προς τα βόρεια με περίπου 4 cm/έτος και συγκρούεται με το νότιο περιθώριο της πλάκας της Ευρασίας, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη ζώνη σύγκρουσης στη Γη.

6. Τουρκία

Η Τουρκία, η οποία χτυπήθηκε πρόσφατα από σεισμό στις 7 Φεβρουαρίου, είναι η έκτη πιο επιρρεπής σε σεισμό χώρα. Μεταξύ 1990 και 2022, η Τουρκία γνώρισε 58 καταγεγραμμένους σεισμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας βρίσκεται στην πλάκα της Ανατολίας. Η χώρα είναι επιρρεπής σε σεισμό επειδή αυτό το μέρος συνορεύει με δύο μεγάλα ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.

5. Ηνωμένες Πολιτείες

Μεταξύ 1990 και 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν 77 σεισμούς, καθιστώντας τις την πέμπτη υψηλότερη χώρα σε συχνότητα σεισμών.

Οι περισσότεροι σεισμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται κοντά στο δυτικό όριο της βορειοαμερικανικής πλάκας.

4. Ιαπωνία

94 σεισμοί έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία μεταξύ 1990 και 2022. Είναι επομένως η τέταρτη πιο επιρρεπής σε σεισμό χώρα στον κόσμο.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη ζώνη σεισμών του Ειρηνικού. Η μεγάλη και πολύπλοκη ακτογραμμή του είναι ευάλωτη στα τσουνάμι. Οι σεισμοί, καθώς και άλλα φαινόμενα όπως τα ηφαίστεια, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες μετατοπίσεις του νερού, προκαλώντας με τη σειρά τους τσουνάμι.

3. Ιράν

Το Ιράν είναι η πρώτη χώρα στη λίστα με έναν αριθμό καταγεγραμμένων σεισμών σε τριψήφιο αριθμό μεταξύ 1990 και 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το Ιράν γνώρισε 108 σεισμούς.

Μια σειρά από μεγάλα γεωλογικά ρήγματα διασχίζουν το Ιράν. Οι αραβικές, ινδικές και ευρασιατικές τεκτονικές πλάκες συναντώνται όλες σε διάφορα σημεία στο Ιράν, γι’ αυτό η χώρα είναι τόσο επιρρεπής σε σεισμό.

2. Ινδονησία

161 σεισμοί καταγράφηκαν στην Ινδονησία μεταξύ 1990 και 2022. Η Ινδονησία βρίσκεται εντός των ορίων 3 μεγάλων τεκτονικών πλακών, συγκεκριμένα: της Ινδονησίας-Αυστραλίας, της Ευρασιατικής και του Ειρηνικού.

Όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία βρίσκεται επίσης μέσα στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, ένα τόξο από ρήγματα και ηφαίστεια στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, υπεύθυνο για τη συχνή σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

1. Κίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Statista, η Κίνα είναι η πιο επιρρεπής σε σεισμό χώρα στον κόσμο. Μεταξύ 1990 και 2022, η Κίνα βίωσε 182 καταγεγραμμένους σεισμούς.

Όπως και οι άλλες χώρες της λίστας, η Κίνα βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής τεκτονικής δραστηριότητας. Τμήματα της Κίνας βρίσκονται στα σημεία όπου συναντώνται οι πλάκες της Ευρασιατικής, του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πάρις Χίλτον: Παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της – Το δαχτυλίδι των 2 εκατομμυρίων, το 3ημερο γλέντι και το ριάλιτι σοου

Her News b

Πιρς Μόργκαν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε»

HerNews ka

Διαδοχικά εξιτήρια στο Παλάτι: Και ο Βασιλιάς Κάρολος επιστρέφει σπίτι

HerNews ka