HerNews.gr
Διεθνή

Ισπανία: Εγκρίθηκε ο νόμος της «άδειας εμμήνου ρύσεως»

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν την «άδεια εμμήνου ρύσεως» για όλες τις γυναίκες, ένα αρκετά πρωτόγνωρο μέτρο για την Ευρώπη  που έχει σκοπό να σπάσει τα ταμπού.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη μέσω αυτού του κειμένου, που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ και 145 κατά και τρεις αποχές και μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Ο νέος νόμος της «άδεια εμμήνου ρύσεως» δίνει το δικαίωμα σε μια γυναίκα να πάρει άδεια από την εργασία της για λόγους εμμηνορρυσίας που συνδέονται, για παράδειγμα, με διάφορες παθολογίες όπως είναι η ενδομητρίωση.

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας» προστίθεται στο κείμενο.

Επιφυλάξεις από τους Σοσιαλιστές

Αυτή «η άδεια εμμήνου ρύσεως» προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.

Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Η άδεια εμμήνου ρύσεως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Critics Choice Awards 2023: Aυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς!

HerNewskl

Μέγκαν Μαρκλ: Παρακαλάει την Τέιλορ Σουίφτ να γίνει φίλη της – Της έστειλε μέχρι & χειρόγραφη επιστολή

HerNews ka

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp για 6 ώρες

Her News