HerNews.gr
Γνώμες

Τελικά αντέχεται η μοναξιά; – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας εξηγεί

Για την ιστορία το άρθρο αυτό γράφτηκε ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή που κάνει τους μόνους να νιώθουν πιο μόνοι και τους μαζί να αναμετρώνται με για πάντα το πριν και το τώρα. Τελικά αντέχεται η μοναξιά;

Γράφει ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης

Φίλοι μου η μοναξιά αντέχεται; Είναι φίλη ή εχθρός σας; Την έχετε αποδεχτεί ή ακόμη παλεύετε μαζί της;

Ο φόβος της μοναξιάς

Ο λόγος που όλοι μας φοβόμαστε τη μοναξιά δεν είναι άλλος από την ανησυχία που νιώθουμε όταν μένουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας. Το κενό που απλώνεται τριγύρω μας,οι πολλές σκέψεις και συχνά οι αυτοκατηγορίες που συνοδεύουν τις μοναχικές μας στιγμές δε μας αφήνουν να απολαύσουμε αυτό τον κενό τόπο και χρόνο.

Ο φόβος αυτός του κενού είναι που μας φέρνει τις κρίσεις πανικού, την υπερφαγία,τις ακατάπαυστες σκέψεις και χίλια άλλα κακά και φυσικά… last but not least τις λάθος επιλογές ανθρώπων με σκοπό να γεμίσουμε το κενό αυτό και να μη νιώθουμε υποτίθεται πια μόνοι. 

Λάθος μαζί

Ο φόβος λοιπόν αυτός για τη μοναξιά και το κενό που τη συνοδεύει μας κάνει πολλές φορές να υπερνικάμε τις αντιστάσεις μας, να καταρρίπτουμε τα κριτήρια και τις άμυνες μας φέρνοντας στη ζωή μας ανθρώπους που μπορεί να μη μας καλύπτουν συναισθηματικά, μπορεί μαζί τους να μη περνάμε στ’ αλήθεια καλά αλλά μας κάνουν να νιώθουμε φαντασιακά λιγότερο μόνοι. 

Λέω φαντασιακά γιατί δεν υπάρχει χειρότερη μοναξιά από το λάθος μαζί. 

Το να είσαι μόνος σου σπίτι και να τρως για παράδειγμα το αγαπημένο σου σνακ ίσως τελικά δεν είναι τόσο κακό όσο να το μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο που δεν σου αξίζει ή από έναν άνθρωπο που συναντάς μαζί του το πιο βαρετό εαυτό σου. 

Υπάρχουν μάλιστα στιγμές που μπορεί κάποιος να μας κάνει να νιώσουμε τόσο μόνοι παρέα μαζί του που η δική μας μοναξιά τη στιγμή εκείνη να μοιάζει λυτρωτική. 

Ανεκτικότητα:

Πως νικάμε τη μοναξιά λοιπόν;
Ο φόβος φίλοι μου νικιέται με κατά μέτωπον επίθεση. Δέξου και αποδέξου αυτό που φοβάσαι και τότε εκείνο μαγικά θα πάψει να υπάρχει. 
Αγάπα τον μοναχούλη εαυτό σου, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, φτιάξε το αγαπημένο σου φαγητό, διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο η δες την αγαπημένη σου ταινία και μη σε κατηγορείς για τη μοναξιά αυτή. 

Η μοναξιά είναι πολλές φορές ευκαιρία να ακούσεις τον εαυτό σου, να τον ξαναρωτήσεις με ποια πράγματα γίνεται αυτός ευτυχισμένος, ακουμπά απαλά πάνω στις ανάγκες σου και σκέψου με ποιον πραγματικά θα ήθελες να το μοιραστείς όλο αυτό. 

Η πιο σίγουρη και ασφαλής νίκη της μοναξιάς μας είναι η αποδοχή του εαυτού μας σαν παρέα και τότε μπορούμε πραγματικά να δούμε και να νιώσουμε εμάς, τους άλλους και την αλήθεια εκεί έξω. 

Πάνος Πλουμιδης
Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram: _ppanos_

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μην δένεσαι με τα αντικείμενα

Her News b

H κουλτούρα της ξεπέτας

Her News

Η Κατερίνα Στικούδη γύρισε στη δουλειά της. Μήπως να γυρίσουμε και εμείς στη δική μας;

Her News