HerNews.gr
Health

Πώς συνδέεται η παχυσαρκία με το Αλτσχάιμερ

Μία νέα αμερικανική έρευνα συνδέει την παχυσαρκία με γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δίνουν μία εξήγηση στο ερώτημα γιατί η ασθένεια Αλτσχάιμερ είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε ενήλικες που έχουν υπάρξει παχύσαρκοι στη μέση ηλικία.

Η έρευνα υπογραμμίζει μάλιστα ότι είναι σημαντικό όσοι δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα την παχυσαρκία, να ξεκινήσουν να χάνουν σιγά σιγά βάρος όταν φτάσουν τα 40 ή το πολύ τα 50 έτη της ηλικίας τους.

Η σύνδεση της παχυσαρκίας με το Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5.619 ανθρώπους στην Αμερική και μελέτησαν 74 γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Βρήκαν ότι 13 από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), ένας από τους βασικούς δείκτες που μετρούν το υγιές βάρος έναντι της παχυσαρκίας, ενώ άλλα οκτώ γονίδια συνδέονταν με έναν δεύτερο δείκτη παχυσαρκίας, τη λεγόμενη αναλογία μέσης-ισχίου.

Η παχυσαρκία ενεργοποιεί αυτά τα γονίδια και οδηγεί στη νόσο.Πολλά από αυτά τα γονίδια συνδέονται με την παχυσαρκία στη μέση ηλικία, ενώ και το φύλο φαίνεται να παίζει ρόλο. Συγκεκριμένα, και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορεί να είναι λόγος ανάπτυξης Alzheimer στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που αναπτύσσουν άνοια χάνουν συνήθως βάρος πέντε με δέκα χρόνια πριν ξεκινήσει η ασθένεια, κάτι που υποδεικνύει πως η ασθένεια μπορεί να είναι αυτή που τους κάνει να χάσουν απότομα βάρος, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι άλλο στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 λεπτά Ζεν: Η λιτότητα στη ζωή μας

Her News

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας: Τροφές για την υγεία

Her News

To “μυστικό συστατικό” που απομακρύνει την οσμή του σκόρδου από την αναπνοή μας

HerNews ka