HerNews.gr
Γνώμες

01/03/2023: Απλά σιωπή…

Μη μας ρωτάτε τι λέμε στη μάνα που έχασε το 20χρονο παιδί…

Μη μας ρωτάτε τι λέμε στο φίλο που έχασε τον κολλητό του και στον ερωτευμένο που θα κοιμηθεί με άδεια αγκαλιά. Μη μας ρωτάτε αν υπάρχουν λόγια, εκφράσεις, μυστικές κουβέντες και ψυχικά ξόρκια να ξορκίσουν το απόλυτο, το αιφνίδιο, το δραματικό, το συγκλονιστικό του άδικου, απρόσμενου και τραγικού θανάτου. 
Γράφει ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης

Οι ψυχολόγοι είμαστε άνθρωποι και σε ανθρώπους απευθυνόμαστε

Πονάμε κι εμείς μαζί σας, ακούμε την αγωνία σας, νιώθουμε μαζί σας την απελπισία.  Είναι όμως κι αυτές οι στιγμές που κι εμείς σωπαίνουμε.
Είναι οι στιγμές που κι εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος όλου αυτού του πόνου και λυγίζουμε μαζί σας έχοντας ένα πελώριο αναπάντητο -όπως κι όλοι εσείς- γιατί. 
Μάνα που έχασες το παιδί σου, δεν υπάρχει κάτι πιο συγκλονιστικό, βαρύ και μαύρο που θα μπορούσε να σου έχει συμβεί. Είσαι μόνη σου σε όλο αυτό, κανείς δε θα καταλάβει ποτέ τον πόνο σου παρά μόνο μια άλλη πονεμένη μάνα. 

Αγκάλιασε όσους αγαπάς, κλάψε, χτυπήσου, φώναξε. Αυτή είναι η στιγμή σου, η δική σου στιγμή αποχωρισμού του πιο δικού σου ανθρώπου στον πλανήτη αυτό. 

Σύντροφε και ερωμένε που χάνεις το άλλο σου μισό, εσύ που περίμενες να σφίξεις τον άνθρωπο σου στην αγκαλιά σου κλάψε στο άδειο κρεβάτι, νιώσε το απόλυτο αυτής της μοναδικής μοναξιάς και ζήτα να σε φροντίσουν όσοι σε αγαπούν.

Είναι η δική σου στιγμή και έχεις δίκιο να έχεις νεύρα, έχεις δίκιο να μην αντέχεις το φως, έχεις δίκιο να νιώθεις ενοχές, έχεις δίκιο να μη θες να σηκωθείς από το κρεβάτι. Είναι η δική σου στιγμή και όλοι μας σε νιώθουμε. 

Εσύ φίλε που μένεις μόνος πίσω, χωρίς το παρεάκι σου στη τρέλα και τη ζαβολιά, εσύ που μόνος θα βαδίσεις στο μέλλον χωρίς τον κολλητό σου, πάρε μια βαθιά ανάσα γιατί έχεις δίκιο που είσαι θλιμμένος, που νιώθεις ότι άλλον δε θα βρεις να σε καταλαβαίνει έτσι, που εκείνος δε θα είναι στην ορκομωσία σου και τις χαρές σου, ζήσε το πόνο σου ,δες φωτογραφίες και κλάψε.
Νιώσε κάθε μικρό και μεγάλο συναίσθημα είναι όλα δικά σου κι εμείς όλοι μαζί σου.
Και μετά σιωπή…
Όλοι μια μεγάλη σιωπή να αναμετρηθούμε με την απουσία. 
Σιωπή
Σεβασμός 
Αγάπη 
Και υπομονή για τις πληγές που μόλις άνοιξαν 

Πάνος Πλουμιδης
Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram: _ppanos_

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κυριακή: Γιορτή και..θλίψη

Her News b

Τα Χριστούγεννα δεν είναι ευχάριστα για όλους… αν και θα έπρεπε

HerNews ka

HisStories 07: “Ήτανε Κυριακή. Άρα, το γέλιο σου…”

Her News b