HerNews.gr
Ελλάδα

Γιώργος Γεραπετρίτης: Έως το τέλος Μαρτίου και υπό όρους απόλυτης ασφάλειας η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Η συνέντευξη Τύπου του νέου Υπουργού Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ξεκίνησε με νέα συγγνώμη τόσο από εκείνον όσο και από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός επισήμανε πως δεν πρόκειται να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, μιλώντας για τα αίτιτα του δυστυχήματος με τον τραγικό απολογισμό των 57 νεκρών, επισημαίνοντας ότι αν υπήρχε ένα πλήρες σύστημα καθολικό τηλεδιοίκησης, κατά πάσα πιθανότητα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. 

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πλαίσιο αποζημιώσεων από το κράτος προς τις οικογένειες των θυμάτων διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι και «από πάνω» όσον αφορά τις αποζημιώσεις από την Hellenic Τrain. 

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την υποχρεωτική παρουσία δυο σταθμαρχών ανά βάρδια, αυστηροποίηση της νομοθεσίας στο θέμα της κλοπής υλικού αλλά και ότι έως το τέλος Μαρτίου ελπίζει να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος.

Ακόμη και σε σχέση με την σύμβαση τεχνολογικής αναβάθμισης, υπογράμμισε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες με σκοπό να προχωρήσει ταχύτατα. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επικοινωνία με τον πρόεδρο της μητρικής εταιρείας, της Alstom Γαλλίας, με τον οποίο είχε μια συζήτηση για την υλοποίηση της σύμβασης και έδωσε σαφή εντολή ώστε να έρθει ο χρόνος αποπεράτωσης όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

«Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το τραγικό δυστύχημα»

Η« κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «ανοίγοντας» τη συνέντευξη τύπου. 

Ξεκινώντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι: «Η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί. Ζητάω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους Έλληνες που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το δυστύχημα. 

 Η συγγνώμη αυτή είναι εντελώς ειλικρινής και δεν προσπαθεί να αποσίσει την οποιαδήποτε ευθύνη».

«Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», ανέφερε. Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις κατ’ουσίαν ευθύνες. Ακόμη, ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και πως και ο ίδιος θα προκαλέσει μια συζήτηση στην Βουλή για να συζητηθούν τα ζητήματα παθογένειας στους σιδηρόδρομους.

«Το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Σε σχέση με το δυστύχημα, είπε ότι: «Bρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας και είχα την δυστυχία να έχω μια προσωπική άποψη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σύστημα διοίκησης στην Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Tο μοιραίο βράδυ θα έπρεπε να έχει γίνει η αυτόματη χάραξη πορείας. Δεν συντελέστηκε η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού σε δεύτερο επίπεδο και σε τρίτο επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει παρακολούθηση στον πίνακα και για μια απόσταση 5,5 χλμ.

Αν είχε υπάρξει παρακολούθηση στον πίνακα μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας θα είχε διαπιστωθεί η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στην εσφαλμένη γραμμή».

Τόνισε ότι πέραν του ζητήματος του ανθρώπινου λάθος, ότι αν είχαμε ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Πέρα και πάνω από το ανθρώπινο λάθος έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα απέτρεπαν το μοιραίο».

«Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού»

Για το θέμα του προσωπικού ανέφερε ότι: «Είναι προφανές ότι απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Προϊόντος του χρόνου τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση λόγω οικονομικών περιορισμών και συνταξιοδοτήσεων. Έγινε πολύ μικρός αριθμός αναπλήρωσης. 

Έγινε μια προσπάθεια σε 3 επίπεδα από την κυβέρνηση μέσω της κινητικότητας, μέσω προσλήψεων με ΔΠΥ περίπου 200, 69 κλειδούχοι και 73 σταθμάρχες και δρομολόγηση ενός σημαντικού αριθμού μόνιμων προσλήψεων στον ΟΣΕ. Για το 2021 διαγωνισμός για πρόσληψη 117 ατόμων εκ των οποίων 36 σταθμάρχες και το 2022 ακόμα 100».



Διαβάστε περισσότερα: Parapolitika.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πέτρος Φιλιππίδης: Επίσκεψη του ηθοποιού στο Άγιο Όρος μετά τη δικαστική υπόθεση

HerNews ka

Οδηγός για τις εκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις, πόσους σταυρούς βάζεις

Her News

Έκτακτη επικαιρότητα: Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας

Her News