HerNews.gr
Health

Μουρουνέλαιο: Γιατί να το βάλεις στη διατροφή σου

Το μουρουνέλαιο αποτελεί μία συμπυκνωμένη πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών με αυξημένη διατροφική αξία. Εκτός από αυτό όμως, μπορεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Το μουρουνέλαιο ειναι μια λιπαρή ουσία που εξάγεται από το συκώτι του μπακαλιάρου. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής επειδή είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A και D.

Το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη Α, ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την κυτταρική ανάπτυξη, την υγεία των ματιών και την αναπαραγωγή. Είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ακόμη περισσότερο, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D του μουρουνέλαιου είναι αυτό που το διακρίνει από άλλα ιχθυέλαια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν έλλειψη ή ανεπαρκή βιταμίνη D.

Επιπλέον έχει βιταμίνη Κ που βοηθάει στην πήξη του αίματος. Βελτιώνει σημαντικά στην όψη της επιδερμίδας και των μαλλιών, ενώ ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία συμβάλλοντας στην καλύτερη μνήμη και προλαμβάνοντας τη γεροντική άνοια.

Βοηθά στον διαβήτη

Εάν παλεύετε με τον διαβήτη το μουρουνέλαιο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ωφέλιμο για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι είναι γεμάτο με απαραίτητα λιπαρά οξέα που λειτουργούν καλά για τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, τη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στον έλεγχο, τη μείωση καθώς και την πρόληψη του διαβήτη με μεγάλη επιτυχία.

Βελτιώνει την υγειά των οστών

Το μουρουνέλαιο είναι μια από τις ελάχιστες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, επομένως η λήψη επαρκούς ποσότητας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Τα ωμέγα-3 και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες στο μουρουνέλαιο καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή.

Η μακροχρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε μια ολόκληρη σειρά κοινών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ωφέλιμο και για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθώντας στη μείωση του πόνου.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λιπαρά οξέα προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, διατηρώντας την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο, αυξάνοντας τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και αποτρέποντας το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενώνονται για να διασφαλίσουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρκετών καρδιακών προβλημάτων.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πιάστηκες από το air condition; Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ευεξία

HerNews ka

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις κρίσεις πανικού και του άγχους

HerNews ka

Ξυπνάς κουρασμένη;- Οι λόγοι που κοιμάσαι άσχημα και 5 λύσεις για να βελτιώσεις τον ύπνο σου

HerNews ka