HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Καταρρίπτοντας μύθους! – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας ενημερώνει

Αν ανήκετε στα ζευγάρια που χρειάζεται να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσετε ένα παιδάκι, σίγουρα έχετε ακούσει κάτι από τα παρακάτω που ουσιαστικά αποτελούν μύθους.
Ας διαλευκάνουμε, λοιπόν, κάποιους από τους συχνότερους μύθους για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γράφει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος

  • 1ος μύθος:

Η εξωσωματική συνδέεται με γυναικολογικούς καρκίνους.

Βασιζόμενοι στα τεκμηριωμένα αποτελέσματα όλων των μελετών της σύγχρονης βιβλιογραφίας, καταλήγουμε στο γεγονός ότι δε φαίνεται να υφίσταται συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων γονιμότητας και του γυναικολογικού καρκίνου.
Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από τις μελέτες είναι αρκετά καθησυχαστικά ως προς τη σχέση των φαρμάκων γονιμότητας με την ανάπτυξη καρκίνων.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην IVF είναι απόλυτα ασφαλή και οι γυναίκες που τα λαμβάνουν, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο ωοθηκών ή μαστού σε σχέση με τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό που δεν λαμβάνει θεραπεία.

  • 2ος μύθος:

Τα παιδιά της εξωσωματικής είναι περισσότερα ευάλωτα σε ασθένειες/παθήσεις σε σύγκριση με τα παιδιά που δημιουργούνται με φυσική σύλληψη.

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του συσχετισμού. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως τα παιδιά που γεννιούνται με τη βοήθεια της IVF δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά της φυσικής σύλληψης ούτε είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτα σε ασθένειες ή παθήσεις στη ζωή τους.

  • 3ος μύθος:

Εξωσωματική μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει πως το ηλικιακό όριο στη γυναίκα είναι τα 54 έτη, ενώ στον άνδρα δεν υπάρχει όριο.

  • 4ος μύθος:

Η επιτυχία της εξωσωματικής δεν συνδέεται με την ηλικία της γυναίκας.

Εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η IVF αποτελεί λύση για όλες τις γυναίκες που σε προχωρημένη ηλικία προσπαθούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδάκι.
Φυσικά και η ηλικία της γυναίκας συνδέεται με την επιτυχία της εξωσωματικής αφού  όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο χαμηλής ποιότητας ωάρια παράγει.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε μία γυναίκα μετά τα 43-45 έτη, η επίτευξη εγκυμοσύνης με τη βοήθεια της IVF να είναι εφικτή σχεδόν αποκλειστικά με τη μέθοδο των δανεικών ωαρίων ή με δικά της εφόσον είχε προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων σε μικρότερη ηλικία.  

  • 5ος μύθος:

Η ποιότητα των ωαρίων φθίνει όταν καταψύχονται

Η ποιότητα των ωαρίων επηρεάζεται από την ηλικία της γυναίκας. Όταν τα ωάρια λαμβάνονται και καταψύχονται με σύγχρονες μεθόδους (υαλοποίηση) σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία, η αποτελεσματικότητά τους είναι παραπλήσια με εκείνη των φρέσκων ωαρίων. Αντίθετα, η ποιότητα των ωαρίων μετά τα 40-42 έτη φθίνει, με αποτέλεσμα μειωμένο ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης εγκυμοσύνης. Οπότε, σε μία τέτοια περίπτωση, τα φρέσκα ωάρια είναι εκείνα με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα.

  • 6ος μύθος:

Τα παιδιά της IVF γεννιούνται μόνο με καισαρική τομή.

Η καισαρική τομή είναι μια σοβαρότατη χειρουργική επέμβαση με συνέπειες για τη μητέρα (π.χ. αιμορραγίες) και το νεογνό. Η απόφαση για να γίνει καισαρική τομή λαμβάνεται από το γιατρό και οφείλεται σε ιατρικούς παράγοντες που μπορεί να προέρχονται από τη μητέρα και από το έμβρυο.
Σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη ακόμα και αν η σύλληψη έχει γίνει με IVF, δεν συντρέχει κανένας λόγος η γυναίκα να μην φέρει στον κόσμο το παιδάκι της με φυσιολογικό τοκετό.

  • 7ος μύθος:

Στην εξωσωματική μπορεί να γίνει επιλογή του φύλου του μωρού.

Παρόλο που με την ανάλυση του DNA του εμβρύου είναι εφικτή η επιλογή του φύλου του, στην Ευρώπη δεν είναι επιτρεπτή από το νόμο. Ο νόμος επιτρέπει την επιλογή του φύλου μόνο για ιατρικούς και όχι για κοινωνικούς λόγους.

  • 8ος μύθος:

Μετά από μία εξωσωματική, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αποβολής του εμβρύου.

Η αποβολή είναι μια δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία που δυστυχώς βιώνει 1 στις 4 γυναίκες όμως αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική δεδομένου ότι για να φτάσουν σε αυτή τη λύση  έχουν ολοκληρώσει τη διερεύνηση των περισσοτέρων παραγόντων αποβολών, όπως θρομβοφιλία, κατασκευαστικές ανωμαλίες μήτρας, μικροβιακοί παράγοντες, κλπ.
Επιπλέον, σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως πλέον ο γενετικός έλεγχος των εμβρύων (PGT-A) πριν την εμβρυομεταφορά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τοποθετούμε στη μήτρα μόνο τα υγιή έμβρυα.

  • 9ος μύθος:

Ο φυσικός κύκλος είναι προτιμότερος του τεχνητού κύκλου με φάρμακα.

Εντελώς λάθος. Τα ωάρια είναι ίδια σε ποιότητα, είτε ληφθούν σε φυσικό κύκλο, είτε σε κύκλο με φάρμακα. Η ποιότητά τους εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και μόνο. Συλλογή ωαρίων σε φυσικό κύκλο συνιστάται μόνο σε γυναίκες, οι οποίες ακόμα και με φάρμακα, παράγουν 1-2 ωάρια.

  • 10ος μύθος:

Η μέθοδος της εξωσωματικής είναι ίδια για όλες τις γυναίκες.

Κάθε γυναίκα είναι οργανικά μοναδική, με συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό και αίτιο υπογονιμότητας. Η εξατομίκευση των πρωτοκόλλων διέγερσης είναι απαραίτητη για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας κύησης.

Συμπέρασμα: Εάν αγωνίζεστε με την υπογονιμότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δημοφιλής και όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, πολλοί μύθοι δημιουργούνται γύρω από την IVF.

Ο Dr Στέλιος Παπαδόπουλος, ΜD, DFFP, BSCCP, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε όλες τις πληροφορίες και να καταλάβετε καλύτερα τι ισχύει για εσάς.

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο ρόλος της βιταμίνης C στη γονιμότητα

Her News

Οι τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα

Her News

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News