HerNews.gr
Καριέρα

Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τα επαγγέλματα που σε κάνουν πιο δυστυχισμένο

Μια μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο δυστυχισμένοι όταν καταπιάνονται με ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας. Ποιο είναι αυτό;

Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο στην εργασία του. Από την χαμηλή αμοιβή, μέχρι τις κακές εργασιακές συνθήκες και τους τοξικούς συναδέλφους.

Ωστόσο φαίνεται πως σχεδόν όλες οι δουλειές που κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είναι όλες τους μοναχικές.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ή ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν δίνουν ευκαιρίες για να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους αποτελούν τις πιο «δυστυχισμένες», όπως για παράδειγμα σεκιούριτι σε νυχτερινές βάρδιες ή οδηγοί φορτηγών.

Αλλά ακόμη και σε εργασίες διανομής, όπως κούριερ, στις οποίες οι υπάλληλοι δεν έρχονται σχεδόν ποτέ σε επαφή με συναδέλφους.

Η μοναξιά στη δουλειά προκαλεί δυστυχία

«Το αίσθημα της αποσύνδεσης από τους άλλους στη δουλειά δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό πρόβλημα», δήλωσε στο CNBC ο Δρ. Ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Όπως δείχνουν άλλες μελέτες, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου με την πάροδο της ηλικίας σε παρόμοιο βαθμό με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Όταν σε ενθαρρύνουν να εργάζεσαι σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου», συμπλήρωσε ο Waldinger.

«Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στο γραφείο είναι πιο παραγωγικοί και πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά από εκείνους που δεν έχουν», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Αν οι διευθυντές πιστεύουν ότι η παραγωγικότητα πέφτει όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται μαζί στην ίδια αίθουσα και μιλούν ή γελούν, κάνουν λάθος.
Κι αυτό γιατί με την κοινωνικοποίηση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Το ήξερες; Όσο πιο τεμπέλα είσαι, τόσο μεγαλύτερη η ευφυΐα σου!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

LinkedIn: Αυτοί οι εργαζόμενοι θα γίνουν ανάρπαστοι το 2023

Her News

Εργασιακός εκφοβισμός: Πως θα τον αντιμετωπίσεις νομικά

Her News

«Σιωπηλή παραίτηση»: Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που παραιτούνται οι Έλληνες από την δουλειά τους

Her News