HerNews.gr
Παιδί

Συμβουλές για τη φροντίδα του νεογνού στο σπίτι – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

Η φροντίδα του νεογνού είναι απλή και δε χρειάζεται να σας αγχώνει. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για τη φροντίδα του στο σπίτι.
Οδηγίες για το δωμάτιο, τα ρούχα και τον ύπνο: Το δωμάτιο του νεογνού καλό είναι να καθαρίζεται και να αερίζεται καθημερινά και η θερμοκρασία του να είναι στους 22οC.

Γράφει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος

Το νεογνό πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του για να μην έχουν το άγχος μήπως δεν το ακούσουν από την ενδοεπικοινωνία και να κοιμούνται ήρεμοι το βράδυ, όμως όχι στο κρεβάτι μαζί τους, αλλά στο κουνάκι του. Το κουνάκι πρέπει να ξεσκονίζεται με υγρό ύφασμα για να μην υπάρχουν χνούδια, να αλλάζονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα και να μην υπάρχουν χρυσά και παραμάνες.

Τα ρούχα του νεογνού πρέπει να είναι βαμβακερά, να πλένονται με ουδέτερο σαπούνι, να στεγνώνουν στον ήλιο και να σιδερώνονται. Τα καινούρια ρούχα πρέπει να πλυθούν πριν χρησιμοποιηθούν.

Το νεογνό δεν πρέπει να είναι ντυμένο βαριά και σκεπασμένο με πολλά σκεπάσματα, ενώ πρέπει να φοράει σκουφάκι όταν κάνει κρύο και καπελάκι όταν κάνει ζέστη για να προστατευτεί από τον ήλιο καθώς και γυαλιά ηλίου ειδικά για νεογνά. Επίσης, τα νεογνά απαγορεύεται να φοράνε βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ και κολόνια γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Μπάνιο – Ομφαλικό κολόβωμα – Αλλαγή πάνας

Το μπάνιο του νεογνού είναι καλό να γίνεται κάθε βράδυ πριν το φαγητό με σαμπουάν και αφρόλουτρα ειδικά για νεογνά. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 36ο C-37Οc .

Η φροντίδα του ομφαλικού κολοβώματος (το οποίο συνήθως πέφτει το 4ο-5ο 24ωρο) πρέπει να γίνεται κάθε φορά μετά το μπάνιο καθώς και μετά την αλλαγή της πάνας, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένη γάζα και καθαρό οινόπνευμα. Το νεογνό δεν πονάει όταν γίνεται ο καθαρισμός του κολοβώματος. Ο ομφαλός πρέπει να μένει έξω από την πάνα για να στεγνώνει καλά.

Όμως, πριν καθαριστεί ο ομφαλός πρέπει να καθαριστούν τα γεννητικά όργανα. Ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων πρέπει να γίνεται με φορά από μπροστά προς τα πίσω. Κάθε φορά που το νεογνό λερώνεται πρέπει να πλένεται με σαπούνι και νερό και να αποφεύγονται όσο γίνεται τα μωρομάντιλα γιατί προκαλούν ερεθισμό. Η χρήση του ταλκ πρέπει να αποφεύγεται γιατί ερεθίζει τους πνεύμονες.

Διατροφή νεογνού

Το νεογνό που θηλάζει τα πρώτα 24ωρα κοιμάται γιατί το πρωτόγαλα το ηρεμεί και το βοηθά να αποβάλει το μηκώνιο. Αν πιει μπιμπερό έχει κολικούς γιατί το γάλα είναι πιο βαρύ.

Αν το νεογνό σιτίζεται με τεχνητή διατροφή πρέπει να γίνεται καλή αποστείρωση των μπουκαλιών, ενώ πριν σιτιστεί πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία του γάλακτος μέσα στο μπουκάλι.

Ασφάλεια στο σπίτι

Απαγορεύονται τα εντομοκτόνα, η ναφθαλίνη και το φρεσκοβαμμένο δωμάτιο. Ο σκύλος επιτρέπεται αν παρακολουθείται από κτηνίατρο και είναι εμβολιασμένος ενώ πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος γκαζιού και σόμπας αν υπάρχουν.

Το κάπνισμα απαγορεύεται μέσα στο σπίτι καθώς και σε διαφορετικό δωμάτιο από εκείνο που είναι το νεογνό γιατί αυξάνεται η πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και ασθενειών σε αυτό.

Οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ το νεογνό μόνο του πάνω στο κρεβάτι, τον καναπέ, το τραπέζι διότι είναι ικανό να αλλάξει θέση και να πέσει, ενώ δεν πρέπει να το αφήνουν μόνο του ούτε μέσα στην μπανιέρα, αφού τα βρέφη μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε 2,5-5 εκ νερό.

Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Προσοχή οι ιμάντες πρόσδεσης να είναι άνετοι και να μην πιέζουν τους ώμους του νεογνού.

Καθημερινές συνήθειες

Οι γονείς για να μεταφέρουν το νεογνό πρέπει να χρησιμοποιούν μάρσιπο ή την αγκαλιά τους ώστε να υπάρχει η οπτική επαφή.

Αν ο καιρός είναι καλός οι γονείς μπορούν να βγουν μια βόλτα με το μωρό (ακόμα και αν είναι 20 ημερών) για λίγη ώρα και όχι κάτω από τον ήλιο.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού που οι γονείς κάθονται στο τραπέζι για φαγητό, καλό θα ήταν να βρίσκεται και το παιδί μαζί, καθισμένο στη δική του καρέκλα ώστε να παρακολουθεί και να μαθαίνει.

Κλάμα

Το κλάμα είναι η πρώτη κοινωνική επικοινωνία του νεογνού. Ορισμένα νεογνά κλαίνε περισσότερο από άλλα, όμως όλα κλαίνε. Τα βρέφη κλαίνε όταν πεινούν, όταν θέλουν να ρευτούν, όταν η πάνα τους είναι λερωμένη, όταν κρυώνουν ή ζεσταίνονται, όταν είναι κουρασμένα ή νιώθουν μοναξιά ή όταν είναι σε υπερδιέγερση και όταν είναι άρρωστα ή πονούν.

Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα μάθετε να διακρίνετε το κλάμα του βρέφους σας. Όσο περισσότερο μένετε κοντά του τόσο ευκολότερα θα ερμηνεύετε το κλάμα του. Μην το ταΐζετε κάθε φορά που κλαίει, διότι η υπερσίτιση προκαλεί κοιλόπονο. Ελέγξτε αν έχει ανάγκη να ρευτεί ή να αλλάξει πάνα.

Το κλάμα λόγω κολικών είναι σύνηθες πρόβλημα των νεογνών. Τα νεογνά με κολικοειδή κοιλιακά άλγη κλαίνε απαρηγόρητα για αρκετές ώρες, μαζεύουν τα πόδια στο στομάχι τους και έχουν πολλά αέρια.

Ύπνος

Τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τον 4ο ή 5ο μήνα, χωρίς να σιτίζονται. Μπορείτε να προάγετε τον ύπνο του εξασφαλίζοντας ήσυχο περιβάλλον και χαμηλό φωτισμό όλη τη νύχτα. Τόσο εσείς όσο και το βρέφος σας θα κοιμάστε καλύτερα και θα ξυπνάτε λιγότερο συχνά όταν αυτό κοιμάται σε ξεχωριστό κρεβάτι. Αν το βρέφος στριφογυρνά αλλά δεν ξυπνά αφήστε το να κοιμηθεί μόνο του. Σηκώστε το μόνο όταν παραμένει για πολύ ώρα ξύπνιο και φαίνεται πεινασμένο. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση.

Αναγωγή

Τα περισσότερα βρέφη αποβάλλουν κάποιο μέρος της τροφής τους μετά τη σίτιση. Αν το βάρος του παιδιού αυξάνεται αυτό είναι φυσιολογικό. Κρατήστε το βρέφος όρθιο και ήρεμο για λίγα λεπτά μετά το γεύμα. Αν η αναγωγή είναι μεγάλη, απευθυνθείτε στον παιδίατρο για έλεγχο του βάρους του νεογνού.

Ο Dr Στέλιος Παπαδόπουλος, ΜD, DFFP, BSCCP, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε όλες τις πληροφορίες και να καταλάβετε καλύτερα τι ισχύει για εσάς.

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να κάνετε τα παιδιά να πίνουν πιο πολύ νερό

Her News

Μητρότητα: Οι πιο σημαντικές στιγμές στον πρώτο χρόνο

Her News

Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους

HerNews ka