HerNews.gr
Τηλεοπτικά νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές, οι κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, το τένις με τη Μαρία Σάκκαρη και το TikTok

Μία διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκπομπή “Mega Καλημέρα” και την Ελεονώρα Μελέτη, ενόψει των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, χαλαρός και ευδιάθετος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σύζυγο και στα παιδιά του, στο ενδεχόμενο να… κάνει τατουάζ, αλλά και στα social media.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρέος μας η στήριξη απέναντι στην ακρίβεια»

Αρχικά, τo μήνυμα ότι στην κάλπη των εκλογών της 21ης Μαΐου οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό έστειλε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα χαρακτήρισε «χρέος» την στήριξη των πολιτών απέναντι στην «εισαγόμενη ακρίβεια», ενώ όσον αφορά την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ότι «εμείς κάναμε το κάθηκον μας, τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης» για την οποία δήλωσε σίγουρος ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη ξεκίνησε με την Ελεονώρα Μελέτη να ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές και πώς βλέπει τα πράγματα: «Κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη πιστεύω ότι τα διλήμματα θα διατυπώνονται με ολοένα μεγαλύτερη σαφήνεια.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε πολλά την τελευταία 4ετια. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα κυλίσομε πίσω σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύω ότι θέλει να αφήσει πίσω της. Είμαστε σε μια συγκυρία που η κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είναι το πρώτο που απασχολεί τους Έλληνες. Χρέος μας όσο είμαστε στα πράγματα και αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί πάλι είναι να στηρίζουμε τους Έλληνες σε ένα φαινόμενο που είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε σε τέτοια έκταση».

Η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την αντιπαραβολή που κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα και είπε αρχικά ότι «προσωπικά θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό και επειδή βάζω τον πήχη πολύ ψηλά, όταν αισθάνομαι ότι περνάω από κάτω θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου για να βελτιώνομαι.

«Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής γιατί οι πολίτες έχουν μπροστά τους επιλογές. Δύο είναι τα κόμματα που μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές και δύο οι πολιτικοί που μπορεί να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή γίνεται αναπόφευκτα. Η σύγκριση αυτή έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός πριν από εμένα και είναι πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός. Άρα πιστεύω οτι στο μυαλό των πολιτών αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία με τον κ. Τσίπρα και τι επί των ημερών μου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι μια προσωπική αντιπαράθεση που εγώ επιδιώκω. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα ενός συστήματος όπου ο πρωθυπουργός έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό και γι’ αυτό δημιούργησε σύγχυση η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο “άγνωστο Χ” και το τρίτο πρόσωπο που μπορεί να προταθεί»

«Σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Δεν μπορείς επιλέγεις κάποιον που φαντάζεσαι. Εγώ θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα που ηγούμαι να είναι θετική ψήφος. Και γι’ αυτό και μιλάω για τον απολογισμό και τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι παρότι αντιμετωπίσαμε αρκετές κρίσεις, στις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς.

Μειώσαμε φόρους και εισφορές, είχαμε ανάπτυξη, προσελκύσαμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Είχα πει ότι θέλω μια Ελλάδα που να μετράει η γνώμη της στο εξωτερικό, ότι θα θωρακίσουμε τα σύνορα μας. Αυτά έλεγα προεκλογικά και πιστεύω ότι τα έχω κάνει Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη αλλά οι κεντρικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν » πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η τραγωδία στα Τέμπη

Ερωτηθείς αν του άσκησαν κριτική τα παιδιά του για την τραγωδία από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη απάντησε «ήταν πολύ δύσκολη η τραγωδία αυτή. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι’ αυτό. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.

Το σύστημα έπρεπε να είναι έτοιμο σε όλη του την έκταση. Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους: Γιατί έγινε; Και τα παιδιά μου, μου λένε “τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει;”. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε μέσο μεταφοράς και να νιώθει ανασφάλεια».

«Αισθάνθηκα πίεση και ιδωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη. Εγώ μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα. Από τον Έβρο μέχρι την πανδημία έπρεπε να διαχειριστώ τη συναισθηματική φόρτιση με τρόπο δημιουργικό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η περιπέτεια των αδερφών του με τον καρκίνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του και είπε:

«Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία.

Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμα σωστά κερδίζουμε χρόνια».

Όπως είπε «ένα από τα ζητήματα της επόμενης 4ετιας είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας των εφήβων».

Επίσης, μιλώντας για τους γονείς του, είπε ότι “βέβαια μου λείπουν οι γονείς μου. Πάντα όταν είμαι στην Κρήτη παίρνω το ποδήλατό μου, κάνω βόλτα, πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Μαρέβα βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω, Με κρατά γειωμένο»

Όσον αφορά τη σύζυγό του και τον ρόλο της στις δύσκολες στιγμές είπε ότι «με την Μαρέβα γνωριζόμαστε 30 χρόνια, πέρασαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί, όταν βρεθήκαμε μαζί η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ένας υποστηρικτικός άνθρωπος που με κρατά γειωμένο, μου θυμίζει ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με είχαν ρωτήσει “ποιος σου λέει την αλήθεια;”.

Η Μαρέβα θα μου πει την άποψή της, θα μου πει τι κάνω λάθος, είναι πεισματάρα και πολλές φορές έχει δίκιο. Έχει συναισθηματική ευφυία που είναι σημαντική. Βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω».

Στην ερώτηση, δε, αν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη μοιάζει με τη μητέρα του είπε ότι «σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και έλεγε την άποψή της. Έζησε μια ζωή στην πολιτική και τα πάνω και τα κάτω στο πλευρό του πατέρα μου»

Μιλώντας για τα παιδιά του είπε: «Το κάθε παιδί μου είναι διαφορετικό. Στην οικογένεια μιλάμε πολύ για τα προσωπικά. Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με την οικογένεια. Έχω ένα παιδί που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το ακριβώς το ανάποδο από αυτό που θα πω. Η συμβουλή μου στα παιδιά, λέω, προσέξτε γιατί είναι για μια ζωή, θα είναι εκεί για πάντα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κάνει τατουάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Τώρα είναι πολύ της μόδας. Ίσως κάποια στιγμή να έκανα… Η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι.. μου αρέσει η ιδέα αυτή. Αυτές είναι αποφάσεις της στιγμής”.

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα social media

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το TikTok είπε ότι δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του και έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να το έχουν αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ. Έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, μπορώ με αυτό να μιλάω αδιαμεσολάβητα για σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι νέοι».

Το tik tok είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά γεννά και πολλά ερωτήματα, είπε σχετικά.

Όσον αφορά τη συνέντευξη στην Nefeli Megg είπε οτι «ήθελα να εκτεθώ στις ερωτήσεις ενός νεαρού ατόμου» παρατηρώντας ότι η κόρη του είναι 25 ετών. Είπε, επίσης, ότι ακούει τα παιδιά του δίνοντας το παράδειγμα της μικρής του που ασχολείται πολύ με θέματα δημόσιας υγείας και του έθεσε το θέμα της εμμηνόπαυσης.

«Δεν είναι θέμα άδειας, είναι ότι έχουν πρόσθετο κόστος που εμείς δεν το έχουμε, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Η Ισπανία έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα σε αυτό και νομίζω ότι και εμείς σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις γι’ αυτό».

«Εχω παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη»

Η Ελεωνόρα Μελέτη ρώτησε τέλος τον πρωθυπουργό και αν έχει παίξει τένις με τη σύντροφό του γιου του, Μαρία Σάκκαρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε γελώντας: «Εχω παίξει ναι, και ήταν πολύ… ευγενική μαζί μου».

«Οποιος γνωρίζει από τένις θα καταλάβει… δεν μπορώ να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της Μαρίας», πρόσθεσε.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόπη Μαλλιωτάκη: «Το σώμα μου είναι σαν έφηβης. Μίκρυνα το στήθος μου ένα νούμερο γιατί ήταν πολύ μεγάλο και δεν με βόλευε»

HerNews ka

Θεοχάρης Ιωαννίδης: “Φρίκαρα όταν μου έπεσαν τα μαλλιά, είχα πάθει σοκ. Μου είχε φύγει το ένα φρύδι”

HerNewskl

Γιώργος Αγγελόπουλος: Αποκαλύπτει στο Night Out την Πέμπτη ότι έκλεισε συμφωνία και έφτιαξε βαλίτσες

HerNews ka