HerNews.gr
Αφιερώματα

Μεγάλη Τετάρτη: Το Ιερό Ευχέλαιο η Τελετή του Νιπτήρος και το μύρο

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

Το πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους.

Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Μεγάλη Τετάρτη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και σε όλες τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, οι λειτουργίες για τη Μεγάλη Τετάρτη περιλαμβάνουν απαγγελίες από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που αφηγείται την ιστορία του τι συνέβη δύο ημέρες πριν από τη σταύρωση Του Ιησού Χριστού.

Τα μέλη της Εκκλησίας λαμβάνουν την Ιερά Ευχή  το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης με ένα λάδι χρίσματος που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Περιστασιακά, σε ορισμένες περιοχές ή χωριά, οι γυναίκες φέρνουν ένα μεγάλο μπολ με αλεύρι στο Ιερό Σύλλογο και τοποθετούν τρία κεριά σε αυτό για να καούν κατά τη διάρκεια της τελετής. Την επόμενη μέρα το ίδιο αλεύρι φτιάχνουν γλυκά για το Πάσχα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ασυνήθιστα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

HerNews ka

Ο βίος & τα μεγάλα θαύματα του Αγίου Νικολάου που γιορτάζει σήμερα

HerNews ka

Τα πιο παραγωγικά ζευγάρια στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία & οι ιστορίες αγάπης τους!

HerNews ka