HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλά στο HerNews: «Έχω βιώσει και εγώ σεξισμό σε πολιτική αντιπαράθεση, όμως το έχω αντιμετωπίσει ψύχραιμα»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει διαγράψει μία αξιοπρεπή πορεία αρκετών ετών στα βουλευτικά έδρανα, μένοντας πάντα πιστη στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.
Ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα και η αυθεντικότητα, είναι στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Μετρώντας αντίστροφα για τις εκλογές, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την υποψηφιότητα της στη Δυτική Αττική, το σεξισμό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην πολιτική.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλά στο HerNews και τη Μπάγια Αντωνοπούλου

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ έχουν έντονο γυναικείο άρωμα, νέους και ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Πως αυτό μπορεί να συμβάλει και στην ανανέωση των προσώπων αλλά και στη θέση των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου;

Tα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι ψηφοδέλτια ανανέωσης, ενότητας και μάχης, με έντονη την παρουσία νέων και γυναικών. Αποδεικνύουν στην πράξη ότι εμείς μετατρέπουμε τις θέσεις και τα πιστεύω μας σε πράξη.
Εκατοντάδες καταξιωμένα κοινωνικά, επαγγελματικά, μορφωτικά πολιτικά στελέχη δίνουν ήδη καθημερινά την μάχη για ισχυρό ΠΑΣΟΚ.
Το στοιχείο της αυξημένης συμμετοχής γυναικών αναδεικνύει την θέλησή μας να υπάρχει πλήρης ισότητα και στην πολιτική ζωή του τόπου, κάτι που πρέπει να πετύχουμε και στο επίπεδο της εκλογής τους πια και στην αύξηση των γυναικών Βουλευτών. Τον λόγο από εκεί και πέρα έχει ο λαός.

Ζητάτε ξανά την ψήφο του κόσμου στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και ποια η Νο1 προτεραιότητα σας ;

Από την πρώτη μέρα που οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν βουλευτή τους, έχω περπατήσει σε κάθε Δήμο. Σε κάθε γειτονιά. Μίλησα σε σπίτια, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε λαϊκές, σε μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, σε βιοτεχνίες, σε μαγαζιά.
Συνεργάστηκα με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς που κράτησαν όρθιες τις μονάδες υγείας στην περιοχή μας.
Αφουγκράστηκα τον παλμό του κόσμου. Είδα τις αγωνίες του. Το αγώνα της καθημερινότητας. Την οικονομική πίεση. Την ανασφάλεια από τη διεθνή κατάσταση. Το άγχος της διαχείρισης του χρόνου, ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Την αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας.
Προώθησα με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις λύσεις σε προβλήματα και αιτήματα.
Έγινα η ισχυρή φωνή τους στην Βουλή. Αυτό θέλω να συνεχίσω μαζί με όλους, θεωρώντας ότι η Δυτική Αθήνα μπορεί να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, στην βάση ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα δημιουργεί όρους ισχυρής Ανάπτυξης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, εμπέδωσης της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην πολιτική;

Δεν μπορούμε να μη δούμε καθαρά ότι έχουν γίνει βήματα στον τομέα της ισότητας, τα οποία όμως δεν αρκούν. Ουσιαστικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα ανδροκρατούμενο μοντέλο της κοινωνίας, το οποίο είναι ακόμα πιο εμφανές στον σκληρό χώρο της πολιτικής δραστηριότητας.
Αν κάποιος δει τον αριθμό των γυναικών Βουλευτών ή Υπουργών ή ηγετικών στελεχών των κομμάτων θα καταλάβει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε.
Οι απαιτήσεις η καχυποψία, τα «καθήκοντα» μιας γυναίκας που παράλληλα ως γυναίκα, ως μητέρα και ως ενεργή πολιτικά δημιουργούν ένα δύσκολο, κοπιαστικό πλαίσιο. Πρέπει όμως να παλέψουμε, να τα καταφέρουμε.
Η γυναίκα με την ευαισθησία της, την φαντασία της, το «θηλυκό» μυαλό της μπορεί να προσφέρει πολλά.

Σε μια από τις τελευταίες τοποθετήσεις της στη βουλή, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Mansplaining». Εσείς βιώσατε ποτέ σεξισμό σε πολιτική αντιπαράθεση;

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο όρο για συμπεριφορά απέναντι της και είναι σημαντικό ότι έδωσε ορατότητα σε αυτό το φαινόμενο.
Ήταν όμως και μια Πολιτικός, που έδωσε βάρος, που πάλεψε με ευαισθησία και συνεχείς παρεμβάσεις για την ισότητα, ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στην έμφυλη βία.
Το σύνολο των παρεμβάσεών της αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και για την προσπάθειά μας, τον συνεχή αγώνα για ισότητα. Βεβαίως και έχω βιώσει και εγώ σεξισμό σε πολιτική αντιπαράθεση, όμως το έχω αντιμετωπίσει ψύχραιμα και δυνατά.

To ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, εφόσον το επιλέξει ο Ελληνικός λαός;

Ως ΠΑΣΟΚ ζητάμε να έχουμε μία ισχυρή εντολή ώστε να εξασφαλίσουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Να γίνουμε εμείς το κανάλι ώστε ο θυμός και η αγανάκτηση να μετουσιωθούν σε πολιτική πράξη.
Να αντιμετωπίσουμε επιτέλους καίρια προβλήματα όπως ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που να αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες, ώστε οι νέοι μας να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα σε μια χώρα που συρρικνώνεται πληθυσμιακά και κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά.
Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών αλλά και τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα παραβατικότητας από νέους, την βία στα σχολεία, τις συμμορίες που συγκροτούνται.

Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, να συμβάλουμε με προτάσεις και πολιτικές που οι άλλοι δεν μπορούν.
Δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης απέτυχαν. Γι’ αυτό οι πολίτες θα ψηφίσουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους. Ναι είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα, ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και την εμπειρία χρόνων που ως κυβερνώσα παράταξη αλλάξαμε την Ελλάδα με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έργα, νέες πολιτικές.

Είμαστε μία πολιτική δύναμη που έχει πει ορθά κοφτά τι θέλει να συμβεί

Ποιο κατά τη γνώμη σας μπορεί να είναι το πρόσωπο κοινής αποδοχής, στο οποίο αναφέρεται ο Πρόεδρος σας, Νίκος Ανδρουλάκης, που θα μπορούσε να είναι Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θα μπορούσε να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία;

Ο Πρόεδρός μας παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, την αντίληψή μας για το πως θα πρέπει να σχηματιστεί Κυβέρνηση συνεργασίας και καμία προσφυγή σε ονοματολογία Πρωθυπουργίσιμων δεν προσφέρει τίποτα. Ας μιλήσουμε καθαρά. Το θέμα κλειδί στις ερχόμενες εκλογές είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή συσχετισμών.

Αν έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα μας έχει δοθεί η ισχυρή λαϊκή εντολή για το δεύτερο βήμα που είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις εάν και εφόσον είναι αυτές επιτεύξιμες. Και στη συνέχεια, ακολουθούν τα πρόσωπα τα οποία πρέπει να νοηματοδοτήσουν και να συμβολίσουν την αλλαγή.

Δεν μπορείς με τα ίδια πρόσωπα των πρωθυπουργών των κυβερνήσεων και των συστημάτων εξουσίας που κόστισαν στο λαό μας τα προηγούμενα χρόνια να συμβολίσεις και να εφαρμόσεις νέες πολιτικές. Είμαστε μία πολιτική δύναμη που έχει πει ορθά κοφτά τι θέλει να συμβεί.

Τη διερευνητική εντολή που θα έχουμε στα χέρια μας θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Ούτε θα την καταθέσουμε, ούτε θα παίξουμε κρυφτούλι. Θα σεβαστούμε το δημοκρατικό σύστημα και τις εκλογές.
Ακούω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι εμείς μιλάμε για πρόσωπα και όχι για προγράμματα. Να τους θυμίσω ότι το δικό μας κόμμα έχει δημοσιευμένο και αναρτημένο πρόγραμμα 300 σελίδων για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας που απογοητευτήκατε και σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Η ενασχόληση με την κοινωνική, πολιτική δραστηριότητα, ο συνεχής αγώνας, η προσπάθεια να αλλάξεις πράγματα και να προωθήσεις λύσεις δεν είναι ένας δρόμος στολισμένος με ροδοπέταλα.
Περιέχει προσπάθεια, σωματική και διανοητική κόπωση, τρέξιμο, αντιπαραθέσεις, συνθέσεις, διαρκή κινητικότητα. Αυτά τα έχω βιώσει και εγώ, αλλά όχι, δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω ποτέ. Είμαι πολύ πεισματάρα άλλωστε. Η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο αξίζει θυσίες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυάσει μια γυναίκα ένα επάγγελμα με πολλές υποχρεώσεις, όπως εσείς και παράλληλα να είναι μητέρα και σύζυγος.

Αναφέρθηκα και πριν, ότι είναι αρκετά δύσκολο. Συχνά δεν φτάνουν οι ώρες. Όμως με την κατάλληλη στήριξη συνολικά από το οικογενειακό περιβάλλον, με την προσπάθεια μπορείς να τα καταφέρεις. Ευτυχώς έχω τεράστια βοήθεια από τον σύζυγο μου, από την αδερφή μου και από τον πατέρα μου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπριζίτ Μακρόν: Η συγκλονιστική ιστορία αγάπης με τον Εμμανουέλ Μακρόν & η διαφορά ηλικίας που στάθηκε εμπόδιο

HerNews ka

Χρυσόστομος Ν. Καλαντζής : Δύσκολο εγχείρημα το μοίρασμα σκέψεων και η καταγραφή τους στο λευκό χαρτί

Her News

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Η CEO της Scrinium Άντζελα Μπέρου απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα

Her News