HerNews.gr
Καριέρα

Τελικά δεν είναι και… τόσο τεμπέληδες οι Έλληνες: Πρώτοι σε υπερεργασία στην ΕΕ

Τελικά δεν είναι και… τόσο τεμπέληδες οι Έλληνες! Μια ακόμη έκθεση έρχεται να γκρεμίσει το μύθο των «τεμπέληδων» Ελλήνων. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, έχει τους εργαζόμενους με τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των απασχολούμενων εργάστηκαν πολλές ώρες (συνήθως 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα) στην κύρια εργασία τους το 2022.

Ένα υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων εργαζόταν πολλές ώρες (30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των μισθωτών).

Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28% του συνόλου των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία) και των διευθυντών (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σημαντική επαγγελματική ομάδα (όλες με λιγότερο από 8%).

Ωστόσο, την… πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες όπου ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων εργάζεται ακόμα και πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, έχει η Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η  Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των απασχολουμένων εργάζονταν πολλές ώρες, δηλαδή 49 ώρες ή και περισσότερες την εβδομάδα, στην κύρια εργασία τους το 2022. Προφανώς στην συγκεκριμένη στατιστική δεν υπολογίζονται οι ώρες εργασίας από πιθανή δεύτερη εργασία, κάτι πολύ σύνηθες και στη χώρα μας.

Πρώτη θέση στην υπερεργασία οι Έλληνες

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών – μελών της ΕΕ: Το 12,6 των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα. Στο σχετικό πίνακα ακολουθεί η Γαλλία (10,2%) και η Κύπρος (9,7%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7%), τη Λιθουανία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%). Πρώτη στην πανευρωπαϊκή κατάταξη είναι η Ισλανδία με 13,5%.

Υψηλότερο είναι το σχετικό ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς πολλές ώρες εργάστηκε το 30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των εργαζομένων).

Πηγή: Ergasia.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έξυπνοι τρόποι να κερδίσετε χρήματα εκτός δουλειάς

Her News

Τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός εργοδότης

Her News

Freelancer: Πώς θα διαχειριστείς τις ώρες εργασίας;

Her News