HerNews.gr
Health

Παρθένο ελαιόλαδο: Νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ελαιόλαδο έχουν 68% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν άλλες διατροφές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μεσογειακή διατροφή προέρχεται από την Ευρώπη, περιλαμβάνει κυρίως φυσικά συστατικά από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία και περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα τείνουν να χρησιμοποιούν λάδια αντί για βούτυρο και να αντικαθιστούν το κρέας με ψάρι, καθώς και να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Η επιστημονική έρευνα

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε 4.282 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που είτε ακολουθούν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο είτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε παρθένο ελαιόλαδο είχαν σχεδόν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθη καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς μελέτης, περίπου 35 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν πρόσφατα με κακοήθη καρκίνο του μαστού.

Ο ανώτερος συγγραφέας Miguel A Martínez-González δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν μια ευεργετική επίδραση μιας μεσογειακής διατροφής συμπληρωμένης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Παρόλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση από μακροχρόνιες μελέτες με υψηλότερο αριθμό περιστατικών».

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει έρευνα για το ελαιόλαδο και τον καρκίνο του μαστού

Ο Mitchell H Katz, αναπληρωτής συντάκτης του JAMA Internal Medicine, όπου είναι διαθέσιμη η μελέτη, σημείωσε: «Φυσικά, καμία μελέτη δεν είναι τέλεια.

Αυτό έχει μικρό αριθμό εκβάσεων και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί, μετεμμηνοπαυσιακοί και με υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο».

Και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία βασίζεται σε φυτικές τροφές, ψάρια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι ασφαλής. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine , επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη, μια φυσική φαινολική ένωση που βρίσκεται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μείωσε την επανεμφάνιση ενός τύπου καρκίνου του μαστού σε ποντίκια και περιόρισε την ανάπτυξη άλλων τύπων υποτροπιάζοντος όγκους.

Χρησιμοποιώντας ελαιοκανθάλη από ελληνικό ελαιόλαδο, μια ελεγχόμενη μελέτη στο εργαστήριο του καθηγητή Khalid El Sayed στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Monroe έδειξε για πρώτη φορά ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να αποτρέψει την υποτροπή σε έναν από τους τέσσερις κύριους τύπους καρκίνου του μαστού, τον καρκίνο του μαστού που εξαρτάται από το HER2. καθώς και τη μείωση του μεγέθους άλλων τύπων όγκων καρκίνου του μαστού που εμφανίζονται μετά τη θεραπεία.

Μια άλλη μελέτη στο εργαστήριο του El Sayed έδειξε ότι μια θεραπεία που συνδυάζει την ελαιοκανθάλη με ένα συμβατικό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το φάρμακο μόνο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γυναικολόγος απαντάει στο αν θα πρέπει να φοράμε εσώρουχα στη γυμναστική μας!

HerNewskl

Αδυνάτισμα: Ποια είναι τα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον

HerNews ka

Τρόποι για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα στις μασχάλες

Her News