HerNews.gr
Ψυχολογία

Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Κι όμως, γίνεται να ξεχάσεις το παιδί στο αυτοκίνητο!

Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Άρτα με τον πατέρα να ξεχνάει για πάνω από 8 ώρες το 5,5 μηνών βρέφος μέσα στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα εκείνο να χάσει τη ζωή του απο θερμοπληξία και ασφυξία, έχει παγώσει το Πανελλήνιο.

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι “Πως είναι δυνατόν να ξεχάσεις το παιδί σου στο αυτοκίνητο;”

Στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας πολλοί άνθρωποι ξεχνούν κατά διαστήματα το κινητό τους στο σπίτι, τα κλειδιά τους, το πορτοφόλι τους, κ.ο.κ. Αλλά πως είναι δυνατόν να ξεχάσει κάποιος το ίδιο του το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με μελέτες εγκέφαλος μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να παρουσιάζει κενά μνήμης τα οποία ενίοτε έχουν και μοιραία αποτελέσματα.

Το Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού

Ενώ το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού (Forgotten Baby Syndrome) μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να ζεσταθεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες σε μόλις δέκα λεπτά. Ο θάνατος από υπερθερμία είναι ο επίσημος ιατρικός προσδιορισμός των θανάτων στο αυτοκίνητο όταν συμβαίνει σε μικρά παιδιά.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που μένουν μόνα τους σε ένα όχημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία σε σταθμευμένα οχήματα. Από το 1990, 943 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας σε αυτοκίνητα.

 Ο κλινικός ορισμός της θερμοπληξίας είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου υπερβαίνει τους 40 βαθμούς. Ένα ατυχές στατιστικό είναι ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 40 παιδιά πεθαίνουν από τυχαία εγκατάλειψη, σκόπιμη εγκατάλειψη ή απόκτηση πρόσβασης χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα.

Εκτός από την αδυναμία του παιδιού να ξεφύγει από τα συστήματα ασφαλείας ή να ξεκλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου, το σώμα των παιδιών υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες. 

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού αναφέρεται στο τι συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο και συχνά έχει τραγικά αποτελέσματα. 

Είναι η ιατρική εξήγηση που περιγράφει πώς ένας γονέας μπορεί να φύγει από το αυτοκίνητο χωρίς να σκέφτεται το παιδί του στο πίσω κάθισμα. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν σε μελλοντικές εργασίες αντί στη στιγμή. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ένα ήσυχο ή ένα μωρό που κοιμάται. 

Δεν υπάρχει σταθερό προφίλ χαρακτήρα του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. 

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού επηρεάζει τους γονείς σε φυλή, φύλο, εισοδήματα και μορφωτικά επίπεδα και ιδιοσυγκρασία προσωπικότητας. Το να ξεχνάτε ένα παιδί στο αυτοκίνητο συμβαίνει πιο συχνά όταν ένας γονέας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του.

Σε πολλές περιπτώσεις με το Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού, οι γονείς που συνήθως δεν πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή σε μπέιμπι σίτερ θα οδηγούν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός οδηγεί την κανονική διαδρομή χωρίς να το σκεφτεί. 

Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται κινητική μνήμη. Όταν κάνετε μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας κινητική μνήμη, ελευθερώνει χώρο στον εγκέφαλό σας για να σκεφτείτε τις μελλοντικές εργασίες που έχετε. Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που: Α) έχει φύγει από τη στιγμή και Β) επικεντρώνεται στο μέλλον.

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο;

 Εκτός από την κακή ικανότητα του σώματος των παιδιών να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους, δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες. Επιπλέον, το σώμα ενός παιδιού θερμαίνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορεί να μην μπορούν να βγουν από τα συστήματα ασφαλείας τους, να ξεφύγουν από το όχημα ή να βγάλουν ρούχα για να δροσιστούν.

Μετά από περίπου 20 λεπτά έκθεσης στη θερμότητα, θα συμβεί ένα από τα δύο πράγματα: 1) εάν έχει τις αισθήσεις του, ένα παιδί θα φοβηθεί και θα πανικοβληθεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει 2) τα περισσότερα παιδιά χάνουν τις αισθήσεις τους και βρίσκονται σε κώμα.

Μέχρι τώρα η επιστημονική έρευνα για το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού είναι πολύ περιορισμένη διότι επικεντρώνεται στις καταστάσεις που προκαλούν το θάνατο των παιδιών και λιγότερο στις συνθήκες που οδήγησαν τους γονείς στο λάθος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

3 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Her News b

Ghosting: Τι είναι και πως θα το ξεπεράσεις

Her News b

Πως να ισορροπήσεις την προσωπική με την επαγγελματική ζωή;

Her News b