HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Ο ρόλος της Μαίας στην κύηση και τον τοκετό – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Είναι γεγονός ότι ένα από τα πιο σημαντικά άτομα που συναναστρέφεστε στην περιγεννητική περίοδο είναι η μαία. Ο ρόλος της μαίας είναι καθοριστικός στην ενημέρωση και στην ψυχοσυναισθηματική προετοιμασία σας.

Είναι εκείνη που θα δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας, θα είναι παρούσα, θα σας εκπαιδεύσει και θα σας προετοιμάσει, θα σας στηρίξει σωματικά και συναισθηματικά.

Η μαία οφείλει να διευκολύνει και να ενισχύει το δεσμό της δυάδας μητέρας-βρέφους.

Χρειάζεται να ενημερώνει και να στηρίζει εσάς και το σύζυγό σας έτσι ώστε να μπορέσετε να νιώσετε και οι δυο ελεύθεροι να συζητήσετε τις ανησυχίες σας, να εκφράσετε τις επιθυμίες σας και τις σκέψεις σας, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα του φόβου και του άγχους σας.

Ο ρόλος της Μαίας στην κύηση και τον τοκετό

Η καταρτισμένη μαία εμπνέει εμπιστοσύνη σε εσάς και το περιβάλλον σας. Την εμπιστεύεστε, διότι σας αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα, είναι επεξηγηματική, σας αφιερώνει πολύ χρόνο, δε σας κρίνει και σας ακούει με υπομονή. Επιπλέον, σας βοηθά να ανακαλύψετε τις ανάγκες σας και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.

Κατά τη διάρκεια της κύησης σας, ο ρόλος της μαίας είναι να σας κάνει να νιώθετε ασφαλής.

Εκείνη δείχνει σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό σας, ενώ ταυτόχρονα σας προετοιμάζει για τον τοκετό, τη λοχεία και το θηλασμό με τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας τα οποία παρακολουθείτε με το σύζυγό σας και μαζί μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε τις μεθόδους επικοινωνίας με το έμβρυο.

Όταν έρθει η ώρα για τον τοκετό, η μαία σας εξασφαλίζει μια ατμόσφαιρα ιδιωτικότητας κατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο (κλείνει την πόρτα, σας σκεπάζει με σεντόνι, περιορίζει την είσοδο στο δωμάτιο άγνωστων για εσάς ατόμων).

Ακόμα, σας βοηθά να αλλάζετε θέσεις που θα βοηθήσουν την εξέλιξη του τοκετού, σας καθοδηγεί με την αναπνοή κατά τη διάρκεια των συστολών και της εξώθησης, σας επιβραβεύει για την προσπάθειά σας και είναι κοντά σας τη στιγμή που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας.

Ο ρόλος της Μαίας στη λοχεία

Η λοχεία είναι περίοδος προσαρμογής για εσάς και την οικογένειά σας και η μαία μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή σας. Αρχικά θα σας συμβουλεύσει πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο, ενώ η φροντίδα του νεογνού τη νύχτα μπορεί να είναι ευθύνη κάποιου άλλου ώστε εσείς να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε. Ακόμα, η μαία θα σας διδάξει το μπάνιο του νεογνού σας και θα σας στηρίξει στα πρώτα βήματα για το θηλασμό.

Ο ρόλος της Μαίας στο θηλασμό

Ο θηλασμός είναι ένα από τα θέματα που οι μαίες οφείλουν να συζητούν με τις μητέρες στη διάρκεια της κύησης και στα μαθήματα προετοιμασίας. Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο ή στο σπίτι, η καθοδήγησή σας από τη μαία όσο αφορά το θέμα του θηλασμού είναι πολύ σημαντική. Ο ρόλος της είναι να σας μεταφέρει τις συμβουλές με ήρεμο και κατανοητό τρόπο, ούτως ώστε να νιώσετε οικειότητα και εμπιστοσύνη.

Η μαία είναι στη διάθεσή σας αν θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας, να σας προσφέρει, όχι μόνο πληροφορίες και καθοδήγηση, αλλά και ουσιαστική στήριξη κατά τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες της άφιξης του μωρού σας.

Εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλό ξεκίνημα με το θηλασμό, θα φροντίσει να προστατεύσει την υγεία, και τη συναισθηματική ισορροπία τόσο του μωρού σας, όσο και τη δική σας.

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

Καισαρική Τομή: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καισαρική Τομή: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News

Γονιμότητα: Πως θα αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Her News b

Εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

HerNews ka