HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ όταν είστε έγκυος; – Εξηγούν οι ειδικοί

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη και την ομορφιά, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη για τα κοινά πράγματα που παραδοσιακά θεωρούνται εκτός ορίων: Τοπικά ρετινοειδή, ενέσιμα όπως το Botox και υδροκινόνη, για να αναφέρουμε μερικά. Τι γίνεται όμως με την αποτρίχωση με λέιζερ ; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Γιατί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα. 

Είναι ασφαλές να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η σύντομη απάντηση είναι: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η θεραπεία με λέιζερ είναι ασφαλής ή μη ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λόγω της έλλειψης τυποποιημένων οδηγιών και έρευνας, η εκλεκτική θεραπεία με λέιζερ, όπως η αποτρίχωση με λέιζερ, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφευχθεί η ανάληψη περιττών, άγνωστων κινδύνων.

Οι κίνδυνοι της αποτρίχωσης με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν μερικά πιθανά προβλήματα στο παιχνίδι. Πρώτον, υπάρχει το θέμα του τι μπορεί να κάνει το λέιζερ στο έμβρυο. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα λέιζερ εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι με τη μορφή φωτός, υπεριώδους ή υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Προσθέτουν ότι έχουν διαφορετικούς βαθμούς τάξεων κινδύνου και όσο πιο ισχυρό είναι το λέιζερ, τόσο υψηλότερη είναι η κατηγορία. Τα ισχυρά λέιζερ μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο σε περίπτωση κακής χρήσης. Η ακτινοβολία ενέχει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ειδικά καθώς τα όργανα σχηματίζονται στο πρώτο τρίμηνο.

Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό και εμβρυϊκές δυσπλασίες.

Οι εκλεκτικές θεραπείες με λέιζερ συνήθως δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κανένα στοιχείο δεν το υποστηρίζει. Το πάχος της κοιλιάς, της μήτρας και του αμνιακού υγρού καθιστούν απίθανο να φτάσουν στο έμβρυο σημαντικές ποσότητες ενέργειας λέιζερ κατά τη δερματική θεραπεία με λέιζερ.

Μια ανασκόπηση  του 2019 22 μελετών που εξέτασαν 380 γυναίκες σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης που έλαβαν θεραπεία με διάφορα μήκη κύματος λέιζερ, υποστηρίζει ότι υπήρξε μόνο ένα κλινικά σημαντικό συμβάν, μια περίπτωση πρόωρης ρήξης μεμβράνης χωρίς περαιτέρω νοσηρότητα. Εξηγεί ότι η αιτία δεν ήταν ξεκάθαρη και ήταν αβέβαιο εάν σχετιζόταν με τη διαδικασία λέιζερ.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλοι πιθανοί κίνδυνοι του λέιζερ που είναι  πιο σίγουροι. Ορισμένες από τις αρνητικές παρενέργειες των θεραπειών με λέιζερ περιλαμβάνουν το κάψιμο του δέρματος και την υπερμελάγχρωση, που μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε έγκυες γυναίκες.

 Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν την πιθανότητα σκουρόχρωμου δέρματος και μελάσματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για αυτούς τους κινδύνους. Το λέιζερ δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των χρωματισμένων τριχών και του δέρματος.

Εναλλακτικές μέθοδοι αποτρίχωσης με ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη

Έχετε πολλές άλλες επιλογές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αποτρίχωση με λέιζερ για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα ενώ είστε έγκυος. Μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση με κερί, κλωστή, τσιμπιδάκι ή ξύρισμα.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολύ λίγα δεδομένα ή μελέτες σχετικά με τους κινδύνους της αποτρίχωσης με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να είστε προσεκτικοί και να επιλέξετε άλλες επιλογές αποτρίχωσης μέχρι να γεννήσετε. 

Εάν αισθάνεστε έντονα ότι θέλετε να εξετάσετε την αποτρίχωση ενώ είστε έγκυος, φροντίστε να συζητήσετε τους κινδύνους με το γιατρό σας εκ των προτέρων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από τον Covid-19

Her News

Εγκυμοσύνη: Μπορούμε τελικά να βάψουμε τα μαλλιά μας με ασφάλεια;

Her News

Ο οδηγός σας για το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Her News