HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στο HerNews: «Θεωρώ αναγκαία & εφικτή την συνεργασία με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μέτωπο απέναντι στη δεξιά»

Το όνομα Κώστας Ζαχαριάδης σε παραπέπει απευθείας στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολείται με την πολιτική και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ο δυναμισμός, η συνέπεια και η ευγένεια στον πολιτικό λόγο.

Όποιον πολιτικό του αντίπαλο και να ρωτήσεις, θα σου πει πως ο Κώστας Ζαχαριάδης δε συμπαθεί τις ακραίες αντιπαραθέσεις, αλλά δεν είναι και εύκολος αντίπαλος.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985, όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο έως την ηλικία των 8 ετών. Το 1993 η οικογένειά του μετακόμισε στα Μελίσσια. Από το 2005 έως και σήμερα ζει στο Μαρούσι. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι υποψήφιος  στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κώστας Ζαχαριάδης – Η πολιτική του δράση :

Συμμετοχή, κατά την περίοδο των φοιτητικών χρόνων, στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ) και στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) με ενεργή δράση στο Βιολογικό Αθήνας. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2003, την περίοδο 2005-2010, ήμουν εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο. Από το 2013 (ιδρυτικό συνέδριο) έως σήμερα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περίοδο 2010 έως 2015, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019.

Συνέντευξη στο HerNews και τη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα

Σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί θέμα ηγεσίας στα όργανα του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας στην προοδευτική κυβέρνηση συμμαχίας από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαϊου. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο και στην ηγεσία μας. Ο Τσίπρας έχει κάτι που σπάνια το έχουν πολιτικοί αρχηγοί: είναι ευρύτερος του κόμματός του και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όταν κάτι δεν πάει καλά, δεν αλλάζεις το ισχυρό σου χαρτί, αλλά διορθώνεις τις αδυναμίες σου.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη;

Το θεωρώ και εφικτό και αναγκαίο. Διαβάστε τα προγράμματα των δύο κομμάτων, τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν.

Η προγραμματική βάση είναι οι κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019-2023, το πρόγραμμα και οι κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων στην προοδευτική πολιτική οικογένεια της ΕΕ. Η πρότασή μας βασίζεται πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό δώσαμε στη δημοσιότητα το ελάχιστο πρόγραμμα, τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή, τη δική μας πρόταση για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ας έρθουν την επόμενη μέρα των εκλογών σε μια προοδευτική κυβέρνηση συμμαχίας να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δεινή θέση, στην οποία την έχει οδηγήσει η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση και μετά. Άλλωστε, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε διμέτωπο. Είχε ένα μέτωπο, απέναντι στη Δεξιά.

Γίνετε κριτική στο κόμμα σας σχετικά με την κοστολόγηση του οικονομικού σας προγράμματος. Τι απαντάτε ;

Από ποιους; Από αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2008–2009, που τη βύθισαν στην κρίση την περίοδο 2012–2015 και που το κόμμα τους χρωστάει 400.000.000 ευρώ στις τράπεζες. Αυτό είναι το προφίλ της ΝΔ. Είναι οξύμωρο και αστείο να μας κριτικάρουν.

Ακριβώς επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε την εμπειρία της διακυβέρνησης και θέλαμε το πρόγραμμά μας να είναι συγκροτημένο, στοχευμένο, κοστολογημένο και τεκμηριωμένο, είμαστε βέβαιοι ότι κοστίζει 5,5 δις ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας, και τώρα τελευταία ο κ. Σκέρτσος αλλάζουν κάθε φορά τις προβλέψεις κοστολόγησης του προγράμματός μας. Στην αρχή είχαν κοστολογήσει αυτό το πρόγραμμα στα 24 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Λίγο αργότερα το κοστολόγησαν στα 48 δισ. ευρώ και πρόσφατα, το πήγαν στα 85 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις εκλογές θα προβλέψουν 160 δισ. Ευρώ, θα βρουν να πουν το οτιδήποτε, οποιοδήποτε fake news. Επικαλούνται μέχρι και ψευδή στοιχεία δήθεν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο τους διαψεύδει.

Να θυμίσω ότι o ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Δεν δέχεται μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη ΝΔ.

Συμφωνείτε με την τροπολογία, που στήριξαν ευρωβουλευτές σας σχετικά με τη μη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο; Πώς κρίνετε  τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης;

Το απάντησε άριστα ο Τσίπρας στο debate. Όπου χρειάζεται φράχτης, θα υπάρχει φράχτης και όπου χρειάζονται drowns, κάμερες, περιπολίες, θα υπάρχουν. Ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό,γοητεύεται από τη στρατηγική Trump. Εδώ χρειάζεται ουσία κι όχι μόνο επικοινωνία.

Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη για αλλαγή στηναντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με μια νέα συμφωνία επανεγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων με δίκαιο και αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με κοινές πολιτικές για το άσυλο, την υποδοχή και τις επιστροφές.  Όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ Μητσοτάκη και την κ. Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικόζήτημα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Costas Zachariadis (@czachariadis)

Έχετε κάποιο γούρι ή κάτι που θεωρείται ότι σας φέρνει γρουσουζιά;

Όχι δεν έχω! Πιστεύω ότι η καλή διάθεση και ένα χαμόγελο βοηθούν σε όλα.

Ποιον συμβουλεύεστε σχετικά με την πολιτική;

Παλαιότερους στην πολιτική και όχι μόνο από το κόμμα μου, αλλά και από άλλα κόμματα. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να εισφέρουν.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης με τι ξεκουράζεται στην καθημερινότητα;

Με σύντομα–έξυπνα ανέκδοτα.

Πως θα περιέγραφε ο Κώστας Ζαχαριάδης με μια λέξη την καθημερινότητά του λίγες μέρες πριν τις εκλογές;

Τρέξιμο!

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη ζωή των Ελλήνων, τι θα αλλάζατε;

Την αναξιοκρατία και την αδικία. Δεν την αντέχει και δεν την ανέχεται κανείς, ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός,ούτε ο κεντρώος.

Αν σας έλεγαν να αναλάβετε κάποιο Υπουργείο, ποιο θα θέλατε και γιατί;

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας μου πρότεινε και με τίμησε με τη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τότε, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι θα γινόμουν Διευθυντήςτης ΚΟ του κόμματος.

Το 2020 με τίμησε με την πρότασή του να αναλάβω τη θέση του Τομεάρχη Εσωτερικών στην ΚΟ που πάλι, μέχρι τότε δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα γινόμουν Τομεάρχης Εσωτερικών.

Είμαι από τα 17 μου μέλος του κόμματος με στόχο πάντα να υπηρετώ τους συλλογικούς σκοπούς, τα οράματα και τις αξίες. Προς το παρόν δίνω τη μάχη για να κερδίσει το κόμμα μας τις εκλογές. Είμαι απολύτως συγκεντρωμένος σε αυτό και δεν με απασχολεί τίποτε άλλο.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ελένη Γερασιμίδου: «Έχω φύγει νύχτα από γραφείο σκηνοθέτη»

HerNews ka

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλά στο ABC για το Maestro: «Είναι ένα γράμμα αγάπης προς την Ελλάδα»

Her News

Georgina Rodriguez: «Η μητρότητα είναι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί»

HerNews ka