HerNews.gr
Ελλάδα

Οδηγός για τις εκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις, πόσους σταυρούς βάζεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023. Και ενώ απομένουν 5 ημέρες για τα επιτελεία των κομμάτων, οι πολίτες ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σημεία αναφοράς, δε, των φετινών εκλογών είναι ότι αφενός για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν σε περί 22.000 Έλληνες, μόνιμους κάτοικους τους εξωτερικού και αφετέρου για πρώτη φορά ψηφίζουν περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών, δεδομένου ότι σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω. Πράγμα που σημαίνει οι γεννηθέντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως οι ομογενείς, δε θα ψηφίσουν στις 21 Μαΐου 2023, αλλά μία μέρα νωρίτερα, ήτοι στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου – τα κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής.
Η πλειοψηφία από αυτούς προέρχεται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Σειρά έχει η Γερμανία με την Ολλανδία. Έτσι αυτές είναι οι τρεις χώρες στις οποίες βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες. Σημαντικό, επίσης, είναι και το ότι οι ομογενείς θα ψηφίσουν παρά μόνο σε ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Η λίστα με τα εκλογικά κέντρα

Για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει καθένας μας, οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν ψηφιακά σε έναν ειδικό ιστότοπο, gov.gr, στο οποίο μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι τα τα στοιχεία τους (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δουν αμέσως εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Σε σχέση, δε, με τους σταυρούς που μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στο ψηφοδέλτιο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση. Τούτο γιατί η απάντηση διαφέρει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια που ψηφίζει καθείς. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθήνας, οι πολίτες μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης, ενώ στη Χιό μόλις έναν.

Πως ψηφίζω χωρίς την ταυτότητα

Οι εκλογείς προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε την ταυτότητα, βέβαια, ο νόμος λέει ότι τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος. Άλλωστε, στις εκλογές 2023 επιτρέπεται ρητά η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών.

Κυρώσεις για όσους δεν ψηφίζουν στις εκλογές

Για όλους τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012). Ενώ, ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Ποιοι μπορούν δικαιολογημένα να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Εκείνοι οι οποίοι μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δικαιολογημένα και άρα χωρίς επιβολή κάποιας ποινής είναι όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Δωρεάν διόδια για τις εκλογές

Οι μπάρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 19 Μαΐου 2023 θα είναι σηκωμένες , συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, για τους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων οι οποίοι θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας. Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση θα είναι ελεύθερη ήδη από το πρωί της Πέμπτης, 18 Μαΐου 2023, προ των εκλογών, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων που θα πιστοποιούν την ιδιότητα του οδηγού.

Αναφορικά, μάλιστα με το χρονικό διάστημα ο καθένας θα είναι σε θέση να περάσει από τα μετωπικά διόδια χωρίς να πληρώσει για περίπου 3 μέρες αφού αυτή η ελεύθερη διέλευση θα θα λήξει στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές.

Άδεια για την ψήφο

Εκτός των ανωτέρω δυνατοτήτων, υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, προκειμένου να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα. Αυτό αφορά τόσο ιδιωτικούς υπαλλήλους όσο και δημόσιους.

Μάλιστα, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ο ενδιαφερόμενους, βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α.):

Για εργαζόμενους με πενθήμερο:

  1. από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  2. από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
  3. για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες
  4. για εργαζόμενους με εξαήμερο:
  5. από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
  6. από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
  7. από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
  8. για τα νησιά μέχρι 3 ημέρα

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καλάθι του νοικοκυριού: Ενισχύεται με νέες κατηγορίες – Έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής»

Her News

Η Μαρία Συρεγγέλα δίπλα στον εμπορικό κόσμο του Περιστερίου

Her News

Τέμπη: Βίντεο από επιβάτη που προκαλεί ανατριχίλα λίγα λεπτά μετά την σύγκρουση- «Έχεις ανοίξει το κεφάλι σου»

HerNews ka